Buna ziua,
O societate comercila nou infiintata, inregistrata ca platitoare de tva si cu obiect principal de activitate ''inchirierea si subinchirierea bunurilor imobile proprii sau inchiriate", construieste in regim propriu o cladire cu un numar de apartamente cu scopul initial de inchiriere.
Pe masura ce achizitioneaza materialele si le consuma inregistreaza in contabilitate si declara in decontul de tva , tva de recuperat.(suma care cred ca va fi destul de mare).
Daca societatea cere la ANAF recuperare de tva credeti ca primeste tva-ul dedus,in situatia in care nu a inregistrat venituri si oricum cand va inchiria nu va colecta tva, (la veniturile din chirii in functie de hotararea AHA se colecteaza sau nu TVA).
Nu m-am confruntat cu situatii de genul acesta si daca mergi la asistenta contribuabili clar nu primesti raspuns,cel putin in PH.
Multumesc mult,
recuperare TVA
Re: recuperare TVA
In decizia de recuperare a TVA, trebuie sa tii cont de varianta sub care doresti sa inchiriezi. Inchiriere in regim de scutire sau in regim normal de TVA.
1. Daca doresti sa facurezi chiria, in regim de scutire de TVA, atunci va trebui sa ajustezi TVA dedusa aferenta constructiei, proportional cu suprafata inchiriata in regim de scutire, din totalul constructiei. Daca va fi inchiriata toata cladirea in regim de scutire, atunci nu cred ca se merita rambursarea TVA de recuperat;
2. Daca doresti sa facturezi in regim normal de TVA, atunci se merita solicitarea la rambursare a TVA de recuperat, deoarece TVA aferent chiriei il vei incasa in timp, ceea ce inseamna ca pentru o perioada de timp vei inregistra un credit fiscal.
1. Daca doresti sa facurezi chiria, in regim de scutire de TVA, atunci va trebui sa ajustezi TVA dedusa aferenta constructiei, proportional cu suprafata inchiriata in regim de scutire, din totalul constructiei. Daca va fi inchiriata toata cladirea in regim de scutire, atunci nu cred ca se merita rambursarea TVA de recuperat;
2. Daca doresti sa facturezi in regim normal de TVA, atunci se merita solicitarea la rambursare a TVA de recuperat, deoarece TVA aferent chiriei il vei incasa in timp, ceea ce inseamna ca pentru o perioada de timp vei inregistra un credit fiscal.
Multumesc de raspuns.
Ideia este ca administratorul nu stie exact ce vrea sa faca.Ca vrea chirie cu tva, fara tva, ca parca ar vrea sa vanda apartamentele si imi spune sa-i aleag varianta cea mai buna pentru el din punct de vedere fiscal pentru el.
Nu stie daca e mai benefic sa construiasca pe firma sau pe persoana fizica.
E greu sa-i dai un aspuns corect cand nici nu stii exact cum vor fi veniturile.
Auzisem de pe la alti colegi ca daca am inregistrat doar cheltuieli si nu am venituri nu imi pot recupera tva-ul.
Ideia este ca administratorul nu stie exact ce vrea sa faca.Ca vrea chirie cu tva, fara tva, ca parca ar vrea sa vanda apartamentele si imi spune sa-i aleag varianta cea mai buna pentru el din punct de vedere fiscal pentru el.
Nu stie daca e mai benefic sa construiasca pe firma sau pe persoana fizica.
E greu sa-i dai un aspuns corect cand nici nu stii exact cum vor fi veniturile.
Auzisem de pe la alti colegi ca daca am inregistrat doar cheltuieli si nu am venituri nu imi pot recupera tva-ul.
Daca decizia administratorului este conditionata de anumite avantaje fiscale, atunci singura persoana care il poate ajuta, esti tu. Banuiesc ca pentru asta esti platit(a).
Construieste mai multe variante de lucru. Prezinta-le administratorului. Iar, in cunostiinta de cauza, acesta va alege varianta care-i convine cel mai mult.
Construieste mai multe variante de lucru. Prezinta-le administratorului. Iar, in cunostiinta de cauza, acesta va alege varianta care-i convine cel mai mult.
-
tobosv790
Ai dreptate cu asistenta contribuabili in PH. Pintae ti-a dat niste raspunsuri pertinente, dupa parerea mea! Bafta!