Aberatii legislative inca in vigoare

paturcai

Aberatii legislative inca in vigoare

#1 Mesaj de paturcai »

Departe de mine de a ma considera unul care le stie pe toate.
De cele mai multe ori (preiau ceea ce altii au spus) realizez cat de putine stiu (zilnic) citind postarile altora mult mai informati decat mine.
Ca sa ne crucim (in continuare) de aberatiile care guverneaza (inca) aceasta tara.
Stiu ca TomaC a discutat acest subiect pe blogul SAGA, am sperat ca Legiutorul va face lumina.
Se pare ca nu.
Ultimul raspuns de la ANAF pe aceasta tema reste de-a dreptul naucitor:

Potrivit Codului fiscal, persoanele care realizeaza doar venituri din chirii, dobanzi sau investitii (dividende) sunt obligate sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate. Astfel, ele datoreaza CASS la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, in cuantum de 5,5% din veniturile realizate.
Totusi, indiferent de sumele de bani realizate lunar, legislatia fiscala impune niste limite, inferioare si superioare, pentru calculul CASS.
Astfel, cota de 5,5%, reprezentand contributia la sanatate, se aplica unei baze de calcul, care nu poate fi mai mica decat un salariu minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
Asta inseamna ca, in momentul de fata, baza de calcul pentru contributia de asigurari sociale de sanatate (adica venitul minim la care se raporteaza CASS) nu poate fi mai mica de 975 de lei. In consecinta, suma minima de plata pentru contributia la sanatate este, in prezent, de aproape 54 de lei.

Avem aici DOVADA: (raspunsul dat de ANAF unui coleg IN MOD OFICIAL)
http://www.avocatnet.ro/content/article ... -stat.html
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

tomac

Re: Aberatii legislative inca in vigoare

#2 Mesaj de tomac »

ANAF nu ține seama de niște decizii ale CCR anterioare modificării legislației. Modificarea a fost prin 2011 dacă îmi aduc aminte dată de la care s-a revenit la a lua sănătate la o bază de calcul minim obligatorie egală cu salariul minim brut.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

pinteae

#3 Mesaj de pinteae »

Daca analizam "la rece" speta respectiva, raspunsul dat de ANAF nu este aberant.
Argumentul consta in faptul ca toate persoanele trebuie sa fie asigurate in sistemul de asigurari de sanatate, indiferent ca realizeaza sau nu venit.
Pentru cei care nu realizeaza venit si nu sunt asigurate prin efectul legii, suma minima asupra careia datoreaza asigurari de sanatate, este la nivelul salariului minim, adica 975 lei. Aceste persoane trebuie sa incheie un contract de asigurari cu casa.
Din moment ce, aceste persoane, realizeaza venituri (dobanzi, dividende, chirii, arenda, etc.), ele devin asigurate in baza acelor venituri, iar suma minima ce urmeaza a fi achitata se determina asa cum s-a prezentat (975x5,5%=54 lei).
Daca intervin astfel de situatii, beneficiarul de venit, are posibilitatea de a-si suspenda asigurarea incheiata cu casa, pe perioada in care realizeaza venit impozabil.

paturcai

#4 Mesaj de paturcai »

Ce fac in aceasta situatie co-asiguratii?
De ce ar plati la salariul minim pe economie daca inca sunt intretinuti de propria familie?

fagarasa176

#5 Mesaj de fagarasa176 »

PUTIN OFF-TOPIC
paturcai scrie:De ce ar plati la salariul minim pe economie daca inca sunt intretinuti de propria familie?
Din aceeasi categorie, de ce sa muncim cand moca primim, Republica Fantastică România va prezinta
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

paturcai

#6 Mesaj de paturcai »

SUnt si astfel de derapaje, dar sunt exceptii.
ANAF-ul a "legiferat" (ma rog nu ANAF ci legiuitorii) pentru tot poporul.

pinteae

#7 Mesaj de pinteae »

Pentru a fi coasigurat, trebuie sa obtii o adeverinta de la fisc, prin care se precizeaza ca nu realizezi venituri impozabile.

paturcai

#8 Mesaj de paturcai »

Surpriza!
Nepoata mea, care a implinit 18 ani si era coasigurata prin efectul legii i s-a calculat din oficiu CASS la salariul minim pe economie....pentru ca implinise 18 ani si nu se angajase!
Nu a avut niciun venit. De nicaieri. Interesant este ca i-au calculat pentru tot anul desi ea implinise 18 ani in luna Martie 2008.

adrigela77

sal. minim pe economie cu 01.01.2016

#9 Mesaj de adrigela77 »

Buna ziu.
Va rog sa imi spuneti a aparut vreo baza legala in care se stabileste deja salariul minim pe economie cu 01.01.2016?....adica de 1200 lei, daca da, va rog sa imi transmiteti si mie .
Va multumesc si spor la treaba!!!

costanc757

#10 Mesaj de costanc757 »

Nu a aparut nimic

adrigela77

#11 Mesaj de adrigela77 »

multumesc mult

costanc757

#12 Mesaj de costanc757 »