Am citit despre productie pe forum si am gasit o intrebare a colegului balasze din anul 2012, problema de care ma lovesc si eu acum, deci sunt in urma cu 3 ani:
Am ciSi atunci in partea de sus in fiecare luna madificam "data bonului", deoarece altfel nu ne lasa sa validam in partea de jos.
Ex:
- data bonului 01.04.2012;
- data primului consum: 10.04.2012, se valideaza consumul si se inchide luna aprilie;
- data urmatorului consum: 10.05.2012, cand se incearca validarea apare mesajul "data doc. este precedenta ultimei inchideri..."
in acest caz modific data bonului in 01.05.2012 si tot asa procedez in fiecare luna?
Dl.Balasze a citit manualul de utilizare si s-a luminat. Eu - nu.
Nu inteleg cum trebuie sa procedez.
productie
Re: productie
Folosiți modulul de producție cu ciclu lung de fabricație? Dacă da, se modifică întotdeauna în partea de sus înainte de a se opera consumurile pentru luna următoare.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Da, folosesc modulul de productie cu ciclu lung de fabricatie, si acum am incercat sa introduc un consum in luna oct. si la validare primesc mesajul - consumul nu poate fi ulterior realizarii produsului, cu toate ca in partea de sus nu este validat.
In fiecare luna modific data din partea de sus apoi inregistrez consumul.
In fiecare luna modific data din partea de sus apoi inregistrez consumul.
Nu contează că nu este validat. Este nevoie de modificare pentru a se putea înregistra producția neterminată.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
De regula, la lansarea unui produs/lucrare/cultura, se stie cu aproximatie care este data finalizarii. Ca atare, la momentul lansarii in productie a produsului/lucrarii/culturii, in partea de sus treci data respectiva. Asa nu mai trebuie sa faci actualizari asupra datei, la sfarsitul lunii, pentru productia neterminata.
Eugen Pintea
Am nevoie de putin ajutor, am citit pe forum dar nu m-am lamurit.
Ex. la orz am inregistrat pret prestabilit 0.6 ,costul meu a fost 0.5, vanzarea a fost intre 0.55 si 0.63.
In ct.711 eu am costul la 0.6. Nu inteleg de ce trebuie sa inregistrez la pret prestabilit si nu la costul care reiese din totalul consumurilor.In bilant costul productiei este la pret prestabilit.
Sunt convinsa ca Saga face bine inregistrarile dar eu nu inteleg metoda.
Inteleg asa, am 3 preturi: pret prestabilit, pret rezultat din consumuri si pretul de vanzare. Este corect ?
Ex. la orz am inregistrat pret prestabilit 0.6 ,costul meu a fost 0.5, vanzarea a fost intre 0.55 si 0.63.
In ct.711 eu am costul la 0.6. Nu inteleg de ce trebuie sa inregistrez la pret prestabilit si nu la costul care reiese din totalul consumurilor.In bilant costul productiei este la pret prestabilit.
Sunt convinsa ca Saga face bine inregistrarile dar eu nu inteleg metoda.
Inteleg asa, am 3 preturi: pret prestabilit, pret rezultat din consumuri si pretul de vanzare. Este corect ?
Pretul prestabilit il obtii in baza devizului estimativ al lucrarilor agricole, pentru cultura respectiva. Pe baza devizului ai obtinut si o cantitate estimativa. Cele doua valori (cantitate si pret prestabilit), sunt doar informative si pe baza lor ai deschis comanda in modulul de productie (stanga sus) .
La momentul recoltarii este indicat sa modifici pretul prestabilit cu cel de productie. De altfel, la momentul completarii cantitatii predate (dreapta sus), daca inlocuiesti pretul prestabilit cu pretul de productie efectiv obtinut, sa va modifica pretul prestabilit din comanda (stanga sus).
Atentie!
La momentul inchiderii ciclului culturii (a comenzii), in ecranul din stanga sus, trebuie sa actualizezi cantitatea estimata a fi realizata cu cantitatea efectiv realizata. Aplicatia SAGA nu stie ca tu ai terminat de recoltat, decat atunci cant cantitatea predata este mai mare sau egala cu cea estimata. Iar daca cantitatea estimata este mai mare decat ceea pe care ai recoltat-o/realizat-o si nu ai actualizat valoarea estimata cu noua valoare, nu se va inchide productia pe aceea cultura.
La momentul actual, SAGA nu stie sa lucreze cu pret prestabilit si cu diferenta de pret. Poate mai tarziu se va perfectiona acest modul.
Daca ai inregistrat toata productia la pret prestabilit de 0,6 lei/kg, iar costul a fost de 0,5 lei/kg, inseamna ca ai inregistrat un plus de venit de 0,1 lei/kg, venit pe care l-ai impozitat, daca firma este platitoare de impozit pe profit. In schimb, vei inregistra o cheltuiala suplimentara de 0,1 lei/kg, la descarcarea de gestiune, moment la care se va echilibra contul 121 si implicit impozitul datorat.
Pretul de vanzare nu are nicio legatura cu pretul de productie sau cel prestabilit.
La momentul recoltarii este indicat sa modifici pretul prestabilit cu cel de productie. De altfel, la momentul completarii cantitatii predate (dreapta sus), daca inlocuiesti pretul prestabilit cu pretul de productie efectiv obtinut, sa va modifica pretul prestabilit din comanda (stanga sus).
Atentie!
La momentul inchiderii ciclului culturii (a comenzii), in ecranul din stanga sus, trebuie sa actualizezi cantitatea estimata a fi realizata cu cantitatea efectiv realizata. Aplicatia SAGA nu stie ca tu ai terminat de recoltat, decat atunci cant cantitatea predata este mai mare sau egala cu cea estimata. Iar daca cantitatea estimata este mai mare decat ceea pe care ai recoltat-o/realizat-o si nu ai actualizat valoarea estimata cu noua valoare, nu se va inchide productia pe aceea cultura.
La momentul actual, SAGA nu stie sa lucreze cu pret prestabilit si cu diferenta de pret. Poate mai tarziu se va perfectiona acest modul.
Daca ai inregistrat toata productia la pret prestabilit de 0,6 lei/kg, iar costul a fost de 0,5 lei/kg, inseamna ca ai inregistrat un plus de venit de 0,1 lei/kg, venit pe care l-ai impozitat, daca firma este platitoare de impozit pe profit. In schimb, vei inregistra o cheltuiala suplimentara de 0,1 lei/kg, la descarcarea de gestiune, moment la care se va echilibra contul 121 si implicit impozitul datorat.
Pretul de vanzare nu are nicio legatura cu pretul de productie sau cel prestabilit.
Eugen Pintea
Va multumesc pentru timpul acordat si explicatiile date, acum am inteles.
Va doresc numai bine.
Va doresc numai bine.