pfa 2 coduri Caen

Chestiuni specifice programului SAGA PS
neaguv588

pfa 2 coduri Caen

#1 Mesaj de neaguv588 »

Buna ziua, cum se procedeaza in cazul unui pfa cu doua caen-uri : unul 0111 cultivarea cerealelor, si celalalt comert cu amanuntul, tinand cont ca primul e la norma de venit? Se tine contabilitate distincta, adica doua RJIP, ma intereseaza ce iau in calculul plafonului de tva? Se calculeaza plafon separat pt fiecare? Nu stiu cum o sa definesc in saga, cele doua activitati? Am lucrat doar cu saga in partida dubla, abia acum descar saga ps

pinteae

Re: pfa 2 coduri Caen

#2 Mesaj de pinteae »

Daca ai un singur CIF, plafonul il vei urmarii la nivelul pfa-ului, nu individual pentru fiecare cod CAEN.
Daca ai CIF, distinct pentru fiecare cod CAEN, atunci plafonul il vei urmarii individual.
In SAGA poti lucra fie pe grupe, caz in care definesti grupele iar la inregisrare vei completa in dreptul fiecarei operatiuni, grupa la care se refera. Sau poti deschide cate "o societate" pentru fiecare activitatea, caz in care vei urmari distinct veniturile si cheltuielile pe fiecare "societate".

neaguv588

#3 Mesaj de neaguv588 »

Chiar ma intrebam legat de saga c ce reprezinta acele grupe, la ce se folosesc? exista doar un CIF cu caen 0111 iar comertul e activitate secundara. Si declaratiile cum se depun?

pinteae

#4 Mesaj de pinteae »

Daca este un singur CIF atunci vei deveni platitor de TVA pe intreaga activitate, drept pentru care vei depune D300 si D394 pentru intreaga activitate.
In aceasta situatie va trebui sa iti organizezi contabilitatea pe grupe, deoarece prin D200 va trebui sa declari distinct, pentru fiecare activitate in parte, veniturile si cheltuielile.

neaguv588

#5 Mesaj de neaguv588 »

Revin in legatura cu cele de mai sus. Am organizat cele doua activitati pe grupe, dar acum observ ca, la închiderea de an, nu am posibilitatea de filtrare pe grupe, drept pentru care, calculul automat al impozitului se face cumulat. E totusi corect, tinand cont si de faptul ca in normele de aplicare a Cf , la art.49,pc. 6 se precizeaza : " In cazul in care un contribuabil desfasoara o activitate desemnata cf alin 2(pe baza normelor anuale de venit) si o alta activitate independenta, venitul nt anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate..."

pinteae

#6 Mesaj de pinteae »

Am precizat acest aspect in topicul: http://forum.sagasoft.ro/viewtopic.php? ... 8&start=15
Eugen Pintea

neaguv588

#7 Mesaj de neaguv588 »

Ok. acest aspect imi este clar acum. Dar, tot citind pe acest forum, am 1000 de nelamuriri (am intrebat si la finante si erau mai paraleli decat mine):

Partea cu comertul imi este clara. La agricultura e "buba" tinand cont ca exista posibilitatea sa se depaseasca plafonul de scutire TVA, si atunci trebuie contabilizata. Ce anume contabilizez? Situatia e urmatoarea: pamant in arenda de la pf, arenda in produse, si ce ramane se vinde catre pj. Am primit niste facturi de la furnizori de pesticide.. si facturi emise de pfa cu porumb si floarea soarelui , care apoi se compenseaza intre ele. Astea le-am inregistrat la intrari , respectiv iesiri si compensare evidentiata in RJIP pe grupa 2 aferenta agriculturii.
Intrebari:
-Inregistraz productia obtinuta si daca da, cum?
-arenda ce fac cu ea? cheltuiala o inregistrez la intrari? ( pe baza contractelor care ar trebui sa existe, desi la mine nu au ajuns?
-calculez impozit pentru toate suprafetele sau o parte sunt neimpozabile? cum fac asta in saga PS? si apoi compensez?
- declaram impozitul din arenda in d 100 sau....?
-ce iau in calculul cifrei de afaceri pentru a calcula plafonul?
-Apoi la tva ce e de stiut? Am auzit ceva de taxare inversa, de rambursare de tva, ce tva deduc si ce colectez?

Pe parcurs, pe masura ce mai citesc cate ceva, cred ca nelamuririle vor fi mult mai multe.

pinteae

#8 Mesaj de pinteae »

Prietene, productia o conduci prim intermediul modului de productie, dar pentru a stapani modul de operare, ar trebui sa studiezi Manualul de utilizare a aplicatiei (productia) si sa citesti din subiectele publicate pe forum.
Eugen Pintea

neaguv588

#9 Mesaj de neaguv588 »

Ce sa citesc, raspunsuri ca cel de sus? Daca stii si vrei sa ajuti da un raspuns concret, daca nu , nu te mai baga in seama. Sau nici nu ai habar si te dai mare. Poate nu am foarte mult timp, poate ...... nu are rost

pinteae

#10 Mesaj de pinteae »

neaguv588 scrie:Ce sa citesc ..., poate ...... nu are rost

Decat sa muncesti, mai bine sa cersesti. :idea:
Eugen Pintea

negrur339

#11 Mesaj de negrur339 »

neaguv588 scrie:Revin in legatura cu cele de mai sus. Am organizat cele doua activitati pe grupe, dar acum observ ca, la închiderea de an, nu am posibilitatea de filtrare pe grupe, drept pentru care, calculul automat al impozitului se face cumulat. E totusi corect, tinand cont si de faptul ca in normele de aplicare a Cf , la art.49,pc. 6 se precizeaza : " In cazul in care un contribuabil desfasoara o activitate desemnata cf alin 2(pe baza normelor anuale de venit) si o alta activitate independenta, venitul nt anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate..."
am sunat la NAF si mi-au confirmat ca acest nu se aplica si daca una din activitati e la norma venit agricola

Scrie răspuns