buna ziua,
am primit factura de la administrator cu urmatoarele:
camasa
costum
bluza,etc.
le contabilizez in 455 sau in 628
este prima data cand primesc o astfel de fc.
multumesc
FACTURA
Re: FACTURA
De ce în 628? De ce în 4551? De ce nu 303? Le înregistrați în funcție de natura economică.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Buna ziua!
Am o factura de la un furnizor din iunie, valoare 5.200. S-a platit atunci partial, cu numerar 2.400 si acum, in nov., am mai primit o chitanta de 2.500, aferenta aceleiasi facturi.
Se mai poate stinge o factura cu valoare mai mare de 5000 cu doua chitante si restul prin banca? Nu se considera plati fragmentate?
Multumesc!
Am o factura de la un furnizor din iunie, valoare 5.200. S-a platit atunci partial, cu numerar 2.400 si acum, in nov., am mai primit o chitanta de 2.500, aferenta aceleiasi facturi.
Se mai poate stinge o factura cu valoare mai mare de 5000 cu doua chitante si restul prin banca? Nu se considera plati fragmentate?
Multumesc!
- fagarasa176
Nu este corect
Se poate platii cash doar o singura data o suma maxima de 5.000 ron
Daca s-a facut o plata cash chiar si de 1 leu, sa zicem, diferenta de 4.999 lei se va achita prin banca
Se poate platii cash doar o singura data o suma maxima de 5.000 ron
Daca s-a facut o plata cash chiar si de 1 leu, sa zicem, diferenta de 4.999 lei se va achita prin banca
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!
Multumesc, am sa le trimit chitanta inapoi.
Ai face o mare greseala!
In limita plafonului de 5000 lei/factura, poti face cate chitante doresti.
In limita plafonului de 5000 lei/factura, poti face cate chitante doresti.
Eugen Pintea
- fagarasa176
@Eugen trebuie sa te contrazic....cash se poate incasa o singura data.
Prin legea 70/2015 se interzice si plata fragmentata cash.
Prin legea 70/2015 se interzice si plata fragmentata cash.
Dupa cum spune si @Cristi pe blog (la postarea numarul #42) in momentul in care factura depaseste plafonul de 5.000 lei intervin doua limitari cumulate(3) Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei şi, respectiv, de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry. Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pot achita facturile cu valori care depăşesc plafonul de 5.000 lei, către furnizorii de bunuri şi servicii, respectiv de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 5.000 lei/10.000 lei în numerar, suma care depăşeşte acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.
Nu sunt de acord. Dacă factura e mai mare de 5000 lei se aplică limitări cumulate: limitarea fragmentării plății (adică plata în numerar de mai multe ori) și limitarea sumei maxime ce se poate achita numerar la maxim 5000 lei. Nici eu nu am spus că ar fi 5000 lei plafonul în toate situațiile și am menționat că la cash & carry este 10000 lei.
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!
Aliniatul (3) al art. 3 din Legea 70/2015, este foarte clar. Ma bucur ca l-ai citat integral. Dar trebuie sa-l coroborezi cu prevederile art. 2, prin care se defineste plata fragmentata.
Art. 2
În sensul prezentei legi, următorii termeni se definesc astfel:
...
b)plată fragmentată - fracţionarea sumei de plată în mai multe tranşe, pentru a evita plafonul de plată în numerar stabilit prin lege;
...
Art. 3
...
(3) Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei şi, respectiv, de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry. Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pot achita facturile cu valori care depăşesc plafonul de 5.000 lei, către furnizorii de bunuri şi servicii, respectiv de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 5.000 lei/10.000 lei în numerar, suma care depăşeşte acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.
Cele doua prevederi se interpreteaza de felul: pentru facturile a caror valoare depasesc 5000 lei, se pot face plati in numerar pentru suma de 5000 lei, in una sau mai multe transe, diferenta putand fii platita doar prin virament bancar.
Argument: Fragmentarea platilor in limita sumei de 5000 lei, nu urmareste evitarea plafonului de plata, ci tine de negocierea partilor.
In consecinta, cei 5000 lei ii poti platii in cate transe doresti.
Similar s-au aplicat si prevederile OG 15/1996.
Art. 2
În sensul prezentei legi, următorii termeni se definesc astfel:
...
b)plată fragmentată - fracţionarea sumei de plată în mai multe tranşe, pentru a evita plafonul de plată în numerar stabilit prin lege;
...
Art. 3
...
(3) Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei şi, respectiv, de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry. Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pot achita facturile cu valori care depăşesc plafonul de 5.000 lei, către furnizorii de bunuri şi servicii, respectiv de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 5.000 lei/10.000 lei în numerar, suma care depăşeşte acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.
Cele doua prevederi se interpreteaza de felul: pentru facturile a caror valoare depasesc 5000 lei, se pot face plati in numerar pentru suma de 5000 lei, in una sau mai multe transe, diferenta putand fii platita doar prin virament bancar.
Argument: Fragmentarea platilor in limita sumei de 5000 lei, nu urmareste evitarea plafonului de plata, ci tine de negocierea partilor.
In consecinta, cei 5000 lei ii poti platii in cate transe doresti.
Similar s-au aplicat si prevederile OG 15/1996.
Eugen Pintea