Infintare PFA sau I.I
Infintare PFA sau I.I
Buna dimineata stimati colegi, este adevarat ca de pe 01.ian 2016 , si PFA si I.I va fi impozitat la fel ca o microintreprindere? adica daca am o I.I fara TVA cu 3 salariai norma de 8 ore platesc 1% imp.micro? Ma ajuta raspunsul pentru a infinta un SRL sau o I.I din ianuarie. Multumesc mult.
Re: Infintare PFA sau I.I
A) Microintreprinderea
Pana la sfarsitul anului 2015, microintreprinderile datoreaza un impozit de 3% din veniturile obtinute, fara alte conditii sau criterii de indeplinit.
Incepand cu 1 ianuarie 2016, vor exista 2 cote de impozitare:
- cota de impozitare standard de 3%; si
- cota de impozitare de 1% pentru primele 24 de luni de la data infiintarii pentru firmele nou-înfiinţate, care:
- au cel puţin un salariat cu norma intreaga (angajarea trebuie efectuata în termen de 60 de zile inclusiv de la data infiintarii);
- sunt constituite pe o durată mai mare de 48 de luni; si
- acţionarii/asociaţii lor nu au deţinut titluri de participare la alte persoane juridice.
B) PFA
Incepand cu 1 ianuarie 2016, PFA-urile datoreaza obligatoriu si CAS de 10,5% sau 26,3% din venitul net obtinut (venituri – cheltuieli), chiar daca obtin venituri din salarii sau nu. In prezent, obligatorii sunt impozitul pe venit de 16% si contributia la sanatate de 5,5%.
Pana la sfarsitul anului 2015, microintreprinderile datoreaza un impozit de 3% din veniturile obtinute, fara alte conditii sau criterii de indeplinit.
Incepand cu 1 ianuarie 2016, vor exista 2 cote de impozitare:
- cota de impozitare standard de 3%; si
- cota de impozitare de 1% pentru primele 24 de luni de la data infiintarii pentru firmele nou-înfiinţate, care:
- au cel puţin un salariat cu norma intreaga (angajarea trebuie efectuata în termen de 60 de zile inclusiv de la data infiintarii);
- sunt constituite pe o durată mai mare de 48 de luni; si
- acţionarii/asociaţii lor nu au deţinut titluri de participare la alte persoane juridice.
B) PFA
Incepand cu 1 ianuarie 2016, PFA-urile datoreaza obligatoriu si CAS de 10,5% sau 26,3% din venitul net obtinut (venituri – cheltuieli), chiar daca obtin venituri din salarii sau nu. In prezent, obligatorii sunt impozitul pe venit de 16% si contributia la sanatate de 5,5%.
Stima si respect pentru timpul acordat, va multumesc!
@ioni459
Vezi ca la impozitarea micro din 2016 ai dat informatii gresite. Nu ai tinut cont de aparitia OG50/2015.
Citeste aici: http://www.sagasoftware.ro/?p=1487
Vezi ca la impozitarea micro din 2016 ai dat informatii gresite. Nu ai tinut cont de aparitia OG50/2015.
Citeste aici: http://www.sagasoftware.ro/?p=1487
Scuze, asa este.
Am editat dintr-un articol din oct.2015
Am editat dintr-un articol din oct.2015
Va multumesc.O zi minunata sa aveti!
-
tobosv790
Eu zic ca nu se mai merita sa faci PFA sau II, o sa aiba fiscalitate impovaratoare. Mai bine SRL.
Pentru TobosV790
Depinde de caz, trebuie luat in calcul destul de multe aspecte.
Depinde de caz, trebuie luat in calcul destul de multe aspecte.