Documente contabile 2016
Documente contabile 2016
Că tot apăru ordinul 2634, din câte am citit și înțeles, mai ales, nu mai este obligatorie tipărirea documentelor justificative/financiar contabile dacă au fost emise și primite în format electronic. Am înțeles bine sau mă bucur ca fata mare la măritat? 

Re: Documente contabile 2016
Eu zic că ai înţeles bine.Şi treaba e super-ok, în cazul în care unii dintre noi emitem facturi, chitanţe şi alte documente justificative în format electronic, să nu le mai listăm, ci să le putem păstra pe suport electronic şi să le putem accesa sau lista oricând dorim.Însă nedumerirea mea este în cazul documentelor justificative primite de noi.Deci, dacă eu primesc documente în ambele formate, în funcţie de politica fiecărui furnizor cu care lucrez, atunci cum fac?Adică, dacă vreau retroactiv să văd ceva sau la un eventual control, pentru o perioadă anume de timp, eu prezint documentele justificative de achiziţie sau de plată, unele în format pe hârtie, din dosare şi unele pe stick, în funcţie de forma în care le-am primit?Eu mă gândesc că, pentru cele pe care le primesc, cred că o să mai rămân o vreme pe stilul "listez tot", atâta timp până s-or mai găsi imprimante şi hârtie pe piaţă şi până se va electroniza tot sistemul economic românesc! 

Norocul este ceea ce are loc atunci când pregătirea se întâlnește cu șansa!
-
Atenţie doar ce înseamnă documente electronice.
Facturile emise de noi fără ştampilă şi semnătură în PDF, nu sunt facturi electronice, sunt facturi normale.
Pentru cele electronice e o procedură complicată de acreditare, de semnare electronică, de folosire a unor sisteme "omologate" etc.
Referinţă L148/2012
Facturile emise de noi fără ştampilă şi semnătură în PDF, nu sunt facturi electronice, sunt facturi normale.
Pentru cele electronice e o procedură complicată de acreditare, de semnare electronică, de folosire a unor sisteme "omologate" etc.
Referinţă L148/2012
@floranm114
Dar noi vorbim aici de documentele emise şi primite în format electronic, nu de cele electronice şi normal că sunt două chestiuni distincte!
Extras din norme:
"12. Documentele financiar-contabile pot fi prezentate ca documente pe suport hârtie sau în format electronic, cu condiţia întocmirii acestora potrivit prezentelor norme.
Prin document în format electronic se înţelege documentul care conţine informaţiile prevăzute de prezentele norme şi care a fost emis şi primit în format electronic."
Dar noi vorbim aici de documentele emise şi primite în format electronic, nu de cele electronice şi normal că sunt două chestiuni distincte!
Extras din norme:
"12. Documentele financiar-contabile pot fi prezentate ca documente pe suport hârtie sau în format electronic, cu condiţia întocmirii acestora potrivit prezentelor norme.
Prin document în format electronic se înţelege documentul care conţine informaţiile prevăzute de prezentele norme şi care a fost emis şi primit în format electronic."
Ultima oară modificat Vin Dec 11, 2015 10:37 pm de către ferenta, modificat 1 dată în total.
Înseamnă că arunc topurile de hârtie
Nu mai scot nimic la imprimantă. Le fac pdf, le pun în cloud și la revedere, drum bun, cale bătută. Aleluia!

Nu mai scot nimic la imprimantă. Le fac pdf, le pun în cloud și la revedere, drum bun, cale bătută. Aleluia!

Eu și acum am în contract o prevedere de asta că le pun la dispoziție în format electronic 
În altă ordine de idei că nu am terminat articolul pentru blog: mai apare o chestie acolo. De fapt dispare și singura referință din normele contabile aplicabile către un document. Și aș vrea să văd cu ce tupeu vor mai cere organele de control ANAF documentul ăla. Mai că mi-aș face cont pe Facebook pentru a pune întrebarea la cei de la ANAF.

În altă ordine de idei că nu am terminat articolul pentru blog: mai apare o chestie acolo. De fapt dispare și singura referință din normele contabile aplicabile către un document. Și aș vrea să văd cu ce tupeu vor mai cere organele de control ANAF documentul ăla. Mai că mi-aș face cont pe Facebook pentru a pune întrebarea la cei de la ANAF.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Mai am și eu documente electronice dar scoateam registrul de casă, chitanțe, state de plată, pontaje, fluturași, bonuri de consum.
De la anul, la revedere nenică!
Fă-ți cont pe facebook!
De la anul, la revedere nenică!
Fă-ți cont pe facebook!

Nu le arunca!Mai bine fă-mi un cadou de Moş Crăciun, din ele...septimiuv scrie:Înseamnă că arunc topurile de hârtie![]()

- balteanuc692
Cristi, te referi la raportul de gestiune? 

Da. Și nu numai.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Vad ca a disparut si extrasul de cont 14-6-3