La Multi Ani!
Vin cu o intrebare: O societate s-a infiintat in cursul lunii august 2015, si a solicitat inregistrarea in scopuri de TVA. Aproape toate achizitiile din cursul anului le-a efectuat prin proiect fonduri UE, nededucand TVA-ul.
Acum, administratorul ar cam dorii sa renunte la TVA, deoarece estimeaza ca va vinde doar persoanelor fizice din UE. Cifra de afaceri este mult sub 220000 lei.
1. Trebuie sa ajusteze in acest caz TVA-ul aferent stocurilor si activelor?
2. Ce se intampla cu soldul lui 4424, care provine din cateva servicii primite, care nu au putut fi decontate din proiect?
Multumesc
iesire de la TVA
Re: iesire de la TVA
1.Da, se ajustează TVA dacă a fost dedus inițial. Ce contează că s-au achiziționat prin fonduri UE, de ce nu ar fi dedus TVA?
2.Se poate solicita rambursarea
2.Se poate solicita rambursarea
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
-
Un articol din contractul de finantare prevede urmatoarele:
"TVA-ul aferent cheltuielilor efectuate de beneficiarul schemei de ajutor de minimis, este eligibil în interiorul finanțării, iar beneficiarul schemei de ajutor de minimis nu va solicita aceste sume pentru rambursarea din alte surse publice și nu va considera aceste sume de TVA deductibile pe perioada implementării proiectului."
Eu, cand am introdus in SAGA facturile, la coloana nedeductibil am pus "I". Nu am procedat corect?
"TVA-ul aferent cheltuielilor efectuate de beneficiarul schemei de ajutor de minimis, este eligibil în interiorul finanțării, iar beneficiarul schemei de ajutor de minimis nu va solicita aceste sume pentru rambursarea din alte surse publice și nu va considera aceste sume de TVA deductibile pe perioada implementării proiectului."
Eu, cand am introdus in SAGA facturile, la coloana nedeductibil am pus "I". Nu am procedat corect?
Eu nu știu de vreo prevedere a codului fiscal ce să limiteze dreptul de deducere pentru achiziții efectuate din fonduri nerambursabile. Iar o prevedere contractuală ce ar îngrădi dreptul de deducere ar excede cadrul legal.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.