utilitati

ghitai196

utilitati

#1 Mesaj de ghitai196 »

O firma refactureaza pentru un spatiu inchiriat altei firme utilitati. Pot factura in ianuarie 2016 aceste utilitati cu 20% TVA daca ele sunt aferente anului trecut si ne-au fost facturate cu 24% TVA in decembrie 2015? Sau trebuie sa fac factura cu 24% cu data de 31.12.2015.

szaboa986

Re: utilitati

#2 Mesaj de szaboa986 »

(5) Se consideră că are loc o refacturare de cheltuieli, în sensul alin. (4), atunci când sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

a) persoana impozabilă urmăreşte doar recuperarea contravalorii unor achiziţii de bunuri/servicii care au fost efectuate pe numele său, dar în contul altei persoane;

b) persoana impozabilă nu recuperează mai mult decât cheltuiala efectuată.

(6) În măsura în care persoana impozabilă poate face dovada că singurul scop este refacturarea de cheltuieli, fiind îndeplinite condiţiile prevăzute la alin. (5), nu este obligată să aibă înscrisă în obiectul de activitate realizarea livrărilor/prestărilor pe care le refacturează. Spre deosebire de situaţia prezentată la alin. (3), în cazul structurii de comisionar persoana impozabilă are dreptul la deducerea taxei aferente achiziţiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, în condiţiile legii, şi are obligaţia de a colecta taxa pe valoarea adăugată pentru operaţiunile taxabile. Se consideră că la aplicarea structurii de comisionar exigibilitatea pentru operaţiunile refacturate intervine la data emiterii facturii de către persoana care refacturează cheltuieli efectuate pentru alte persoane, indiferent de natura operaţiunilor refacturate. Pentru fiecare cheltuială refacturată se va aplica regimul fiscal al operaţiunii de refacturate, referitoare, printre altele, la locul livrării/prestării, cotele, scutirile livrării/prestării refacturate.
Ultima oară modificat Lun Feb 15, 2016 2:06 pm de către szaboa986, modificat 1 dată în total.

pinteae

#3 Mesaj de pinteae »

Faptul generator pentru livrarile care se efectueaza continuu se considera ca fiind la data prevazuta prin contract sau la data emiterii facturii. Daca ai primit factura cu 24%, inseamna ca faptul generator a fost in decembrie.
Tu nu esti furnizor de utilitati. Tu doar refacturezi.
De exemplu: pentru factura de energie electrica, primita in decembrie, cu cota de TVA de 24%, ai obligatia sa emiti, pana la 31.12.2015, o factura cu aceeasi cota, de 24%. Pentru partea de energie care iti va fi facturata cu 20%, vei emite o factura cu 20%.
Eugen Pintea

ghitai196

#4 Mesaj de ghitai196 »

Multumesc. Nu mi-i se pare normal daca am primit factura cu 24 % TVA sa o refacturez cu 20 % asa ca o sa fac facturile cu data de 31.12.2015.

Scrie răspuns