somaj tehnic

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
dragosm

somaj tehnic

#1 Mesaj de dragosm »

Buna seara,
va rog sa ma sfatuiti unde sau cum sa completez somajul tehnic, in conditiile in care sa lucrat 75 % din timpul efectiv pe decembrie 2015 si vor fi platiti 75% din salarul de incadrare ?
Multumesc.

septimiuv

Re: somaj tehnic

#2 Mesaj de septimiuv »

În statul de plată, ecranul detalii.

dragosm

#3 Mesaj de dragosm »

Daca trec acolo 21 de zile de somaj tehnic, imi modifica ore lucrate 0, ori ei au lucrat 126 zile (4 zile din 5 pe saptamana) si in D112 completez manual zilele lucrate ?
Nu am transmis Revisal pentru suspendare.
Crezi ca e corect 0 atata timp cat vin la lucru 75% din din timpul complet ?

herganiec

#4 Mesaj de herganiec »

Poate te ajuta..
Somajul tehnic reprezinta intreruperii activitatii angajatorului in baza art. 53 din Codul Muncii, perioada in care salariatii beneficiaza de o indemnizatie platita din fondul de salarii. Valoarea indemnizatiei de somaj tehnic nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
Calculul indemnizatiei de somaj tehnic difera in functie de tipul muncii prestate.Salariatii din birouri primesc o indemnizatie calculata ca:

– Salariul tarifar / numar zile lucratoare din luna * 75% * numar zile de intrerupere a activitatii

Asupra indemnizatiei calculate conform celor de mai sus, se platesc urmatoarele taxe:
Contributia pentru asigurarile sociale de sanatate angajat si angajator;
Contributia la asigurarile sociale (pensii) angajat si angajator;
Impozit pe venit;
Contributia pentru accidente de munca;
Contributia pentru Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (CCI);
Contributia pentru Fond de garantare.
Nu se plateste contributia pentru somaj angajat si angajator.

Pentru ca plata indemnizatiei sa poata fi facuta este necesara suspendarea contractelor individuale de munca. Legislatia nu prevede o durata maxima de somaj tehnic, insa prevede posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului. Aceasta perioada dureaza, potrivit articolului 52 din Codul muncii, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

dragosm

#5 Mesaj de dragosm »

Multumesc.
Este OK, asa am facut, insa nu am suspendat contractele de munca,(daca se refera la transmiterea lor in Revisal ), nu am transmis, am o decizie colectiva, prin care au luat la cunostinta cei in cauza despre program si salar.Am intrebat la ITM si asta a fost raspunsul.Sper sa nu fie gresit.
Nu mi se pare corect sa fac salariile cu zero ore lucrate cand se fapt s-a venit la servici 75% din timp.

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Eu cred că nu e corect ce ai făcut. Și nici aia cu venitul la program 75% și plata în consecință. Ăsta nu e șomaj tehnic. Nu are suport în codul muncii.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

dragosm

#7 Mesaj de dragosm »

Uite aici Codul Muncii.Poate tu intelegi altfel si ma luminezi si pe mine.Art.52(3)

Art. 52
(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
a) pe durata cercetării disciplinare prealabile, în condiţiile legii;
b) în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti;
c) în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
c)1 în cazul în care împotriva salariatului s-a luat, în condiţiile Codului de procedură penală, măsura controlului judiciar ori a controlului judiciar pe cauţiune, dacă în sarcina acestuia au fost stabilite obligaţii care împiedică executarea contractului de muncă, precum şi în cazul în care salariatul este arestat la domiciliu, iar conţinutul măsurii împiedică executarea contractului de muncă;
d) pe durata detaşării;
e) pe durata suspendării de către autorităţile competente a avizelor, autorizaţiilor sau atestărilor necesare pentru exercitarea profesiilor.
(2) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b) , dacă se constată nevinovăţia celui în cauză, salariatul îşi reia activitatea anterioară şi i se plăteşte, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, o despăgubire egală cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului.
(3) În cazul reducerii temporare a activităţii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depăşesc 30 de zile lucrătoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea programului, după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unităţii sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz.[/b]

tomac

#8 Mesaj de tomac »

Știu ce scrie acolo, nu e nevoie să pui textul integral.
Dar suspendarea contractului presupune ca salariatul să nu vină la muncă. Și pentru perioada în care nu vine la muncă să fie plătit 75%.
Suspendarea se face în zile nu în ore.

herganiec

#9 Mesaj de herganiec »

asa stiu si eu, il platesti cu 75% si sta acasa in toata perioada aceasta pt ca nu ai de lucru pt el.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

dragosm

#10 Mesaj de dragosm »

Revin cu aceeasi problema, insa reformulez.
Cum intelegeti voi Art.52 alin (3) ? daca nu este somaj tehnic, atunci ce este ?
Ca suspendare de contract nu este, am fost la ITM si asa mi-au spus, am decizia Consiliului de administratie prin care prevad reducerea activitatii la 75 %, cum vam spus mai sus, cu timp si salar 75%.
Inca nu am elucidat problema. :cry:
Astept sa ma luminati voi.

herganiec

#11 Mesaj de herganiec »

tomac

#12 Mesaj de tomac »

angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână
De la 5 la 4 zile pe săptămână. Nu 3 ore pe zi sau alte ore pe zi. De la 5 zile la 4. E reducere de timp exprimată în zile, nu în ore pe zi.

dragosm683

#13 Mesaj de dragosm683 »

Problema mea este Revisalul, nu am suspendat contractele si sunt de la 01.12.2015 in 75% si am primit banii de la Casa Constructorului, (pentru ca virez lunar 1% din brut) am platit oamenii, am intrebat peste tot si...sincer si eu am inteles ca nu trebuie suspendate, insa cu cat citesc mai mult intru la dubii.Mai mult de la somaj mi sa spus ca de fapt nu mai exista somaj tehnic, decat reducerea activitatii pe motive tehnice si organizatorice, nu stiu ce o fi insemnand asta daca somaj tehnic nu e???? unde sa incadrez oamenii astia, cert e ca le-am platit 75 % din brut si i-am pontat 75% din timp.
Va rog daca mai aveti care o sugesti, sau o rezolvare sa o faceti.
Va multumesc din suflet.

Scrie răspuns