modalitate calcul cifra afaceri PFA

Chestiuni specifice programului SAGA PS
ionescua95

modalitate calcul cifra afaceri PFA

#1 Mesaj de ionescua95 »

Buna ziua si La multi ani!
Speta: PFA neplatitor TVA presteaza servicii catre o firma din Germania - platitoare de TVA. In contract este prevazut ca beneficiarul din D acopera cheltuielile de transport si cazare a PFA la diversi client prin lume (implementare program soft). Astfel PFA isi plateste biletele de avion si le refactureaza catre clientul din D. Intrebare: La calculul cifrei de afaceri (plafon 220.000 lei) se iau in calcul si biletele de avion refacturate? Sau nu? Ce inseamna cifra de afaceri la PFA? Daca iau in calcul si biletele de avion refacturate (pe factura sunt evidentiate separate) se depaseste plafonul. Si sa nu se confunde cu venituri incasate...
Va multumesc

Ca punct de plecare, daca ar fi SRL am face referire la functiunea contului 625 "Cheltuieli cu deplasari, detasari si transferari" este un cont cu functie de activ.
In debitul contului 625 "Cheltuieli cu deplasari, detasari si transferari" se inregistreaza:
- sumele datorate sau achitate reprezentand cheltuieli cu deplasari, detasari si transferari (inclusiv transportul) (401, 408, 471, 512, 531, 532, 542).
Contul 625 "Cheltuieli cu deplasari, detasari si transferari" poate fi creditat in cursul perioadei, pentru operatiile in participatie, cu sumele transmise pe baza de decont.
La sfarsitul perioadei, soldul se transfera asupra contului de profit si pierdere (121).

Deci sumele recuperate pe baza de decont s-ar inregistra pe creditul lui 625 si nu ar fi evidentiate ca un venit....l

tomac

Re: modalitate calcul cifra afaceri PFA

#2 Mesaj de tomac »

1. Riscați reclasificarea activității din independentă în dependentă. Plata în numele clientului sau structura de comisionar sunt reglementate explicit în codul fiscal
2. Nu e chiar așa partea de deconturi.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

ionescua95

#3 Mesaj de ionescua95 »

Dar totusi ce inseamna cifra de afaceri la PFA?

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Depinde: din punct de vedere al TVA ceea ce e scris la art.152 alin.2 din codul fiscal valabil la 2015. Din alte puncte de vedere nimic, pentru că un PFA nu are nici contabil și nici fiscal, cu excepția TVA, cifră de afaceri.

iridone

#5 Mesaj de iridone »

Buna!
Am si eu o nedumerire.

Am preluat un IF cu data de 01.07.2015 iar soldul de bani din casierie de la data de 30.06.2015 l-am preluat la Iesiri DAR la Tip operatie am creat 009 "Venituri din sold casa anterior", fara bifa la RJIP si am ales Venit neimpozabil. Toate bune, in sensul ca suma mi-a trecut-o separat la "Inchidere an" la "Venituri neimpozabile" si nu mi-a calculat-o la impozit, dar la generarea D 094 mi-o preia si pe aceea la Cifra de afaceri. Este corect? Eu zic ca nu, dar unde am gresit oare?! :roll:

Multumesc!

balazse

#6 Mesaj de balazse »

De ce nu ai utilizat "008 - decontari"?
Oricum trebuie sa iei in calcul si documentele din perioada 01.01.2015-30.06.2015.

tomac

#7 Mesaj de tomac »

Nu trebuie să alegeți nimic la coloana de venit sau cheltuieli.

iridone

#8 Mesaj de iridone »

Pentru balazse:
Pai n-am folosit 008 pentru ca m-am gandit ca nu este o decontare cu administratorul...ci soldul din casierie de la 30.06.

Pentru tomac:
Am facut cum ati spus, in sensul ca am sters venit neimpozabil,am devalidat iesirea respectiva, am sters incasarea, am facut-o din nou, am validat-o, dar tot asa imi arata .
Dupa care am sters iesirea, si am inregistrat doar in Registrul de Casa alegand "I" , si asa imi arata corect D 094.
Bineinteles ca trebuie sa tin cont si de perioada 01-06

Multumesc de ajutor!
O zi faina!

tomac

#9 Mesaj de tomac »

Soldul de numerar se preia nu prin ieșiri sau intrări ci direct la casă. Era suficient să operați o încasare pe tipul acela de decontări cu o dată anterioară preluării.

Scrie răspuns