Facturi emise eronat

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
costanc757

Facturi emise eronat

#1 Mesaj de costanc757 »

Buna ziua,

Si am inceput saptamana intr-un mod …naspa !! O firma mi-a emis timp de un an si jumatate facturi fara tva in situatia in care el era platitor de TVA din data de 01.07.2014, facturile trebuind sa fie facute cu taxare inversa cf art.152, indice 3, alin 10 din Legea 571/2003. Ce pot sa fac acum, in situatia asta ? Cum inregistrez eu modificarile in Saga ?
Va multumesc anticipat pentru orice sfat sau sugestie fiindca pur si simplu, chiar nu stiu ce sa fac !!

tomac

Re: Facturi emise eronat

#2 Mesaj de tomac »

Dacă se aplică taxarea inversă, e logic să le facă fără TVA. Cumpărătorul este cel care este obligat la plata TVA în acest caz.
Trebuia să menționeze taxare inversă pe facturi. Dar ele se întocmesc fără TVA.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

costanc757

#3 Mesaj de costanc757 »

Multumesc, tomac . Stiu ca se intocmesc fara tva insa, eu fiind cumparatorul si facturile neavand mentiunea "taxare inversa" le-am inregistrat ca atare ! Totusi, luna de luna cand fac 394 dau "Verificare terti cu privire la TVA" si firma nu mi-a aparut ca ar fi avut RO ...fiindca, as fi vazut imediat !

tomac

#4 Mesaj de tomac »

lol, am citit "am emis" nu "mi-a emis". mea culpa...
Dacă firma e neplătitoare de TVA e la fel de corect să emită fără TVA și eu să nu aplic taxa. Regula de la art.160 se aplică și la acest articol, dar regula spune că taxarea inversă e aplicabilă numai între persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA.

costanc757

#5 Mesaj de costanc757 »

Pai, tocmai aici este problema ! Societatile noastre au inceput colaborarea de la 1 februarie 2014 si astazi am aflat ca ei de fapt, sunt platitori de TVA incepand din data de 01.07.2014 si din 01.07.2014 si pana in prezent ne-au emis facturi fara tva ( ca si cum ar fi fost neplatitori de tva) nespecificand nicaieri pe factura mentiunea "taxare inversa" cum ar fi fost normal in conformitate cu Legea nr.571/2003.
O sa-mi faca facturi in rosu pentru a mi le storna pe cele din perioada 01.07.2014-31.12.2015 si o sa mi le refaca corect , asa cum ar fi trebuit sa fie avand mentiunea "taxare inversa" pe fiecare factura .....insa, nu stiu cum sa inregistrez aceste facturi in Saga ! Trebuie sa devalidez toate lunile din urma si sa inregistrez factura in rosu si pe urma cea in negru cu taxare inversa la lunile cand au fost emise si sa retrimit 394 din Saga ? Sau pot sa le inregistrez acum in ianuarie 2016 si sa trec sumele in 300 pe ianuarie 2016 la regularizari si sa refac 394 din programul ANAF pentru lunile in care au emis facturile gresit , fiindca am inchis luna decembrie 2015 si, am depus 300 si 394 pentru decembrie 2015 ?

Multumesc mult pentru sugestii si ajutor !
Ultima oară modificat Lun Ian 18, 2016 6:57 pm de către costanc757, modificat 1 dată în total.

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Nu trebuie să facă nimic din toate astea. Practic singura lui omisiune a fost să nu scrie pe facturi "Taxare inversă".
Puteți rezolva problema simplu de tot.
În decembrie stornați fiecare factură emisă de el, punând la dată data de 01/12/2015 și la dată document data facturii originale
Apoi stornați stornarea. Înainte de a valida puneți T la tip, data 01/12/2015 și la dată document puneți data facturii originale.
Efectuați reglare stornare.

costanc757

#7 Mesaj de costanc757 »

Pai, deja am trimis 300 si 394 pe luna decembrie 2015 si am inchis anul fiscal ! Reciteste te rog, mesajul anterior ca l-am mai completat cu niste informatii ca sa fiu cat mai explicita ! Ce pot sa mai fac acum data fiind situatia ?

tomac

#8 Mesaj de tomac »

Faceți atunci în ianuarie. Și redepuneți D394 pentru perioadele anterioare.

costanc757

#9 Mesaj de costanc757 »

Multumesc pentru ajutor, tomac ! Da, stiu ca o sa trebuiasca sa retrimit 394 pentru lunile respective !
Le pot trimite din Saga sau trebuie sa le fac saparat din programul ANAF ?
Daca inregistrez corectiile la luna ianuarie 2016 si bifez optiunea "T" ce fac cu TVA-ul fiindca ma lasa sa modific cota din 20 in 24 dar cand ii dau Salvare , imi apare mesajul "Procent TVA invalid " si nu mi-l salveaza ?

tomac

#10 Mesaj de tomac »

Se poate face direct din SAGA de aceea am și spus cum se procedează.
Pentru a rezolva problema procentului de TVA - se schimbă anul în tabelul de sus până se schimbă cota de TVA în detalii, se salvează partea de detalii și se repune anul 2016 în antet.

costanc757

#11 Mesaj de costanc757 »

Multumesc pentru tot ajutorul dat, tomac ! Mai am 3 chestii cu care inca nu m-am lamurit si, daca ai timp sa-mi raspunzi si la astea, please, please !

1) Dupa ce inregistrez facturile asa cum mi-ai scris pentru a trimite 394 este necesar sa devalidez lunile respective din 2014 si 2015 sau intru la ianuarie 2016 pe 394 si le trimit direct de acolo ?

2) Cand o sa fac 300 pe ianuarie 2016 , aceste facturi pe care le-am inregistrat cu "T" din 2014 si 2015, imi vor aparea la regularizari (rd.16 si rd.30) deoarece ma gandesc la noua 394 si la cum le voi raporta eu acolo din martie incolo ?

3) Mi-ai scris intr-un mesaj anterior asa ..." În decembrie stornați fiecare factură emisă de el, punând la dată data de 01/12/2015 și la dată document data facturii originale.Apoi stornați stornarea. Înainte de a valida puneți T la tip, data 01/12/2015 și la dată document puneți data facturii originale."....si acum cu riscul de a parea proasta , tot nelamurita sunt cum ar trebui sa procedez cu " punand la data , data de 01.12.2015 si la data document data facturii originale " ? ...Nu inteleg unde ar trebui sa pun cele doua date pe care le mentionezi tu , cand la "Intrari " nu am decat "Data " si "Scadent" ! Mentionez ca, am cautat si in manual si nu am gasit nimic sau poate , nu am vazut eu bine , cine stie !

tomac

#12 Mesaj de tomac »

1. Nu. E suficient să dau actualizare date în D394 pe lunile respective. Atenție! S-ar putea ca unii să nu mai aibă cod valid de TVA azi și o verificare efectuată azi ar duce la rezultate neprevăzute de aceea să las ce e cu TVA bifat și ce e fără TVA nebifat.
2. Da. Nu vor apărea în D394 pentru anul 2016.
3. Se apasă butonul >> din partea superioară a ecranului intrări - lângă "Detalii". Acela afișează și coloane suplimentare ce nu sunt folosite în mod uzual.

costanc757

#13 Mesaj de costanc757 »

Iti multumesc tare mult pentru ca m-ai ajutat si de aceasta data ! Raman datoare si cu prima ocazie cand ajungi in Bucuresti , fac cinste ! :)
Sper sa ma descursc si daca nu , o sa mai apelez pentru sugestii si ajutor ! Multumesc, inca o data !

Scrie răspuns