Spor repaus saptamanal

utaam381

Spor repaus saptamanal

#1 Mesaj de utaam381 »

Buna seara,
Unde se introduce sporul pentru lucrul in zilele de repaus saptamanal..am gasit doar spor de ore suplimentare sau ore de noapte..
Sau se calculeaza manual? In acest caz unde se trece sume.. la Alte venituri?
Multumesc.

herganiec

Re: Spor repaus saptamanal

#2 Mesaj de herganiec »

spor de weekend cumva?
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

utaam381

#3 Mesaj de utaam381 »

da..dar unde il trec?.. ca nu gasesc..

herganiec

#4 Mesaj de herganiec »

administrare, configurare salarii, alegeti sporul si il configurati. Apoi intrati la fisiere salariati si il adaugati la angajatul respectiv.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

utaam381

#5 Mesaj de utaam381 »

Dar nu este vorba totusi de un spor permanent.. intr-o luna, un salariat poate sa lucreze intr-un singur weekend sau poate sa lucreze in doua weekenduri.. e ceva ocazional..si in functie de cum cad zilele de weekend in luna. Sunt mai multi salariati care lucreaza sambata sau duminica...dar nu permanent..ci prin rotatie.. de aceea nu cred ca ar trebui totusi configurat ca spor permanent..
Care ar fi solutia in acest caz?

herganiec

#6 Mesaj de herganiec »

doar spor permanent un anumit procent care se aplica la cum il configurezi la sal brut sau la sal incadrare.(eu am pus 1% fix la sal incadrare). si trebuie comunicat la ITM. nu conteaza daca lucreaza toate sambetele sau doar 2 pe luna.

daca au salariu incadrare 1050, 1% este 11lei pe luna.. ti se pare mult ?

utaam381

#7 Mesaj de utaam381 »

Sporul de weekend negociat cu salariatii nu este suma fixa x% din salariu..indiferent de numarul de sambete sau duminici lucrate.. ci aceasta variaza in functie de numarul de zile de weekend lucrate, iar procentul este de 200%.
Spre exemplu, la un salariu de incadrare de 2000 lei..20 zile lucratoare pe luna.. salariatul a lucrat intr-o sambata si o duminica (primind liber luni si marti).. va ajunge in plus 2000 /20 *2 *200% = 400 lei.. total salariu brut 2400 lei
Intr-o astfel de situatie.. cum procedez?
Si cum se poate transmite in revisal..daca nu am suma fixa lunar.. ci variaza..?

herganiec

#8 Mesaj de herganiec »

atunci nu e spor permanent si nu se transmite la Itm.
ori il configurati ca spor pt weekend dar sa fie calculat doar la ore suplimentare 1 sau 2.. care vor fi completate manual iar 200% acest sport se calculeaza doar pt orele respective, nefiind un spor permanent.

utaam381

#9 Mesaj de utaam381 »

Aceasta era si punctul meu de vedere... insa cei la ITM spun altceva.
Personal cei de la ITM mi-au comunicat ca.. atata timp cat acest spor este mentionat in contractul individual de munca (in lipsa unui contract colectiv de munca).. atunci acesta are caracter permanent. Caracterul permanent ar fi dat de faptul ca este trecut in cim.. si nu de modul de plata, daca salariatul il primeste intr-o luna sau nu :(

Ce pot face in aceasta situatie.. astfel incat sa nu am probleme cu ITM-ul??

herganiec

#10 Mesaj de herganiec »

pai faci schimbare de la 200% spor weekend la un procent mai rezonabil si il lasi spor permanent calculat la incadrare cum ti-am explicat ceva mai sus (cand ti-am spus de 1%).

La alte firme am vazut ca le plateste orele lucrate sambata -duminica cu 200% (apoi le da liber luni marti)si le aplica minim 1% spor de weekend la salariul de incadrare.
Acum fiecare face cum crede in curtea lui.

utaam381

#11 Mesaj de utaam381 »

Deci ar fi o varianta sa acordam conform cim un spor permanent de 1% aplicat la salariul de incadrare pentru salariatii care lucreaza in weekend.. si in acest caz ar fi ok si pentru Revisal..

Dar pentru a-i putea plati pe acei salariati cu acel procent de 200% in functie de zilele efectiv lucrate de fiecare.. unde stipulez aceasta plata? sau cum fac sa ii platesc..sub forma de prima pe care o calculez manual? Pentru ca daca introduc ca spor in cim.. am aceeasi problema, trebuie raportat in Revisal si oricum nu il calculeaza corect..

herganiec

#12 Mesaj de herganiec »

la detalii treceti orele lucrate suplimentar sambata-duminica, ca mai jos si procentul..
Imagine

celalalt spor de weekend e diferit de acesta de mai sus acela poate sa fie si 1% din incadrare, de exemplu.

utaam381

#13 Mesaj de utaam381 »

Am inteles, este clar.
Acum singura intrebare ar fi.. acest spor de ore suplimentare cum ati spus (desi nu prea sunt ore suplimentare intrucat salariatii in cauza primesc liber luni si marti) unde ar trebui trecut.. ca banuiesc ca trebuie trecut undeva.. ma refer in cim (ceea ce nu e solutie buna intrucat ar trebui trecut si in Revisal).. in contractul colectiv (iar nu e ok, societatea nu are contract colectiv).. unde? in regulamentul intern..ar fi ok asa?

utaam381

#14 Mesaj de utaam381 »

art. 123 alin. 2 Cod Fiscal.. prevede ca sporul de ore suplimentare in contractul individual..sau in contractul colectiv, dupa caz.
Avand in vedere ca societatea nu are contract colectiv.. ramane varianta contractului individual.. in acest caz intampin aceeasi problema cu ITM si cu raportarea in Revisal.. :(

herganiec

#15 Mesaj de herganiec »

Nu inteleg ce complicati ce scrie in
codul muncii
Art. 112. – (1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
(2) in cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.

Art. 113. – (1) Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
(2) in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.

Art. 114. – (1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

Art. 105. – (1) Contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
(2) in situatia in care intr-un contract individual de munca cu timp partial nu sunt precizate elementele prevazute la alin. (1), contractul se considera a fi incheiat pentru norma intreaga.

Scrie răspuns