tva 24% in 2016

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
maierl51

tva 24% in 2016

#1 Mesaj de maierl51 »

Va rog sa-mi spuneti cum inregistrez in saga facturile de diverse utilitati si servicii emise in ianuarie cu tva 24%(deoarece se refera la perioada decembrie 2015) . Multumesc

fagarasa176

Re: tva 24% in 2016

#2 Mesaj de fagarasa176 »

Pui data de 2015, adaugi linia cu tva 24%, apoi schimbi data facturii in 2016
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

pinteae

#3 Mesaj de pinteae »

Sau mai exista o varianta, pe care o consider ca fiind corecta, adica vei inregistra intrarea in decembrie, pe baza de aviz, utilizand acelasi numar ca al facturii, iar in ianuarie, la data facturii, vei receptiona factura, ocazie cu care vei asocia avizul respectiv. Asa vei inregistra cheltuiala in decembrie, in luna la care se refera acel element de cheltuiala si vei putea respecta cota de TVA.
Eugen Pintea

ungureanum

#4 Mesaj de ungureanum »

asa pot face si eu(ma refer la data) pentru un import din china din decembrie care a ajuns in ianuarie? tva am platit 24% , iar declaratia vamala e cu tva 20%. daca ar trebui sa inregistrez cu tva 24% ar trebui sa nu iau in considerare declaratia vamala? , sau sa ii pun pe astia de la dhl sa imi modifice declaratia vamala cu tva 24%? decembrie ii inchis.
va rog dati-mi un sfat ca nu stiu cum sa procedez
multumesc

pinteae

#5 Mesaj de pinteae »

Dupa parerea mea, un lucru este cert: Declaratia vamala nu ai cum sa o schimbi. Prin declaratie se confirma faptul ca importul este liber in vama.
Nu stiu ce anume a facturat DHL, sau ce anume ai platit catre ei, cu cota de 24%, pentru ca nu ai specificat.
Daca vrei un raspuns, cat mai apropiat de adevar, te rog sa descrii absolut toata speta.
Eugen Pintea

popescudm702

#6 Mesaj de popescudm702 »

dar facturile din decembrie pt niste carburanti care mi-au fost aduse abia acum cum le inregistrez?
si mai exact cand este corecta darea lor in consum?
plata a fost facuta la data achizitiei eu cum o sa o inregistrez? cu 01 ianuarie?

tomac

#7 Mesaj de tomac »

Aici vă recomand să procedați astfel:
Operați o intrare pe aviz de la firma respectivă, pentru a avea intrarea în decembrie a carburantului și pentru a putea da în consum pe decembrie.
Ulterior operați o factură pe ianuarie, cu 1 ianuarie și la dată document data din decembrie și asociați-i avizul operat anterior.
Așa din punct de vedere al TVA va fi înregistrat corect în ianuarie.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

ungureanum

#8 Mesaj de ungureanum »

pinteae scrie:Dupa parerea mea, un lucru este cert: Declaratia vamala nu ai cum sa o schimbi. Prin declaratie se confirma faptul ca importul este liber in vama.
Nu stiu ce anume a facturat DHL, sau ce anume ai platit catre ei, cu cota de 24%, pentru ca nu ai specificat.
Daca vrei un raspuns, cat mai apropiat de adevar, te rog sa descrii absolut toata speta.
am facut un import China in decembrie. la 30.12. Dhl mi-a trimis instiintarea de plata a tva'ului (se intelege ca 24%)si a taxelor vamale. le-am platit chiar in acea zi.
Primesc coletul in ianuarie 05.01.2016 insotit de declaratia vamala.
in declaratia vamala tva'ul calculat este cel de 20% .
conform legislatiei eu inregistrez marfa acum in ianuarie cu tva-ul de 24% corect? atunci nu mi se "pupa" tva-ul inregistrat de mine cu tva-ul din declaratia vamala.
ce respect in acest caz?
multumesc

ungureanum

#9 Mesaj de ungureanum »

tomac scrie:Aici vă recomand să procedați astfel:
Operați o intrare pe aviz de la firma respectivă, pentru a avea intrarea în decembrie a carburantului și pentru a putea da în consum pe decembrie.
Ulterior operați o factură pe ianuarie, cu 1 ianuarie și la dată document data din decembrie și asociați-i avizul operat anterior.

mai am si eu niste facturi de prestari servicii (expeditii) din sept, oct, noe, dec uitate. .(au fost trimise electronic si pur si simplu am uitat de ele) :(

cum ma sfatuiti sa le inregistrez acum in ianuarie? :roll:
depun dupa aceea rectificative la 394 pe sept, oct, noe, dec? tva-ul mi-l regularizeaza in d300 pe ianuarie?
va rog ajutati-ma

popescudm702

#10 Mesaj de popescudm702 »

tomac scrie:Aici vă recomand să procedați astfel:

Avizele nu se regasesc in 394 nu? oricum va trebui sa redepun 394 pt decembrie dar ma gandesc sa nu fie gresala...

balazse

#11 Mesaj de balazse »

Avizele nu sunt consierate vanzare, ca urmare nu apar in D.394.

tomac

#12 Mesaj de tomac »

Nu e o greșeală. Nu apar avizele în 394. introducerea unei facturi din decembrie pe aviz și apoi ca factură în ianuarie se face din două motive:
1. operarea ca aviz duce la contabilizarea corectă pe decembrie a cheltuielii/venitului, după caz.
2. operarea facturii în ianuarie cu asocierea la aviz și cu data documentului din 2015 duce la reglarea TVA și prinderea automată a TVA la regularizări.

evat17

#13 Mesaj de evat17 »

Si eu am o intrebare cu facturile din decembrie 2015, le am primit facturile tarziu de telekom, de gaz, cum sa introduc pe ele nu sunt marfuri nu pot sa fac aviz, este microintreprindere firma, am trimis si declaratia 100 in 25 ianuarie, si are o factura cu minus, de stornare de marfa tot pe data de decembrie cu tva 24%, am inteles sa introduc in decembrie ca aviz care nu apare in D394 nici daca fac rectificativ, si introduc in 01.01.2016 ca factura si asociez cu avizul introdus in decembrie cu data de decembrie, in D394 care trimit pt ianuarie o sa apara cu data de decembrie in declaratie? si la declaratia 300 o sa apara sau trebuie sa regularizez eu ?
Si inca o factura de marfa din 04.2015 care nu a sosit numai in ianuarie cu Tva 24% trebuie sa introduc cu aviz si sa introduc factura asociat cu aviz in 01.01.2016? si in care D394 trebuie sa trimit din nou ?

Va rog frumos sa ma ajutati si mie

tomac

#14 Mesaj de tomac »

Nu contează că sunt sau nu stocuri. Operarea ca intrare pe aviz presupune să trec pe costuri în decembrie folosind 408 cont corespondent, iar în ianuarie să regularizez TVA și să închid 408 imediat ce priesc factura.
Ca să se genereze corect, mai bine zis să puteți regenera corect d394, este necesar să completați la data document data inițială a facturii. Așa cum am scris mai sus câmpul data ce-l completați în intrări nu este același cu data document. Citiți răspunsul anterior.
Factura din 4/2015 o operați în 2016 completând la dată document data inițială a facturii. Pe viitor astfel de situații se rezolvă contabilizând intrarea pe 327 pe nedefinit în valoarea totală a facturii și la primirea mărfii re-operați factura doar că de data asta cu NIR efectuat și stornând pe ultima linie înregistrarea inițială din 327.

evat17

#15 Mesaj de evat17 »

Va multumesc de ajutor, daca nu va deranjez va mai intreb si cu alta ocazie, va rog sa ma scuzati, daca am greseli gramatice in romana, incerc sa scriu cat mai atent si de inteles.

Scrie răspuns