RECALCULARE AMORTIZARE AUTOTURISM

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
ligai

RECALCULARE AMORTIZARE AUTOTURISM

#1 Mesaj de ligai »

Buna ziua,
Am nevoie de un sfat, o parere, o sugestie, ceva...
Am preluat activitatea de curand si am avut si control fiscal, in urma caruia au constatat ca pentru un autoturism cu 5 locuri achizitionat la sfarsitul lunii iunie 2014, s-a calculat amortizare pe durata de 4 ani, cu o valoare mai mare decat 1500 lei limita legala pentru autoturismele mici. Asta din cauza ca firma detine microbuze transport persoane si contabilul a omis faptul ca se aplica alt sistem.
Problema mea este ca incepand cu ianuarie 2016 trebuie sa reglez situatia, in sensul ca voi recalcula la 1500 lei/luna. Pentru perioada calculata gresit am platit impozitul pe profit, rezultat ca diferenta intre suma gresita si 1500 lei suma legala. Nu sunt sigur care sunt inregistrarile contabile, cu atat mai mult cu cat ma tem ca in registrul imobilizarilor sa nu dau peste cap situatia cand modific valoarea amortizarii lunare si durata amortizarii.

Asta e situatia din registrul imobilizarilor:
- valoare intrare: 218.078,94 lei
- durata amortizare: 48 luni
- valoare ramasa: 140.842,61 lei
- durata ramasa: 31 luni
- amortizare lunara: 4543,31 lei
- amortizare inregistrata: 77.236,33 lei.

Nu stiu cum sa ii dau de capat.....

sandruo

Re: RECALCULARE AMORTIZARE AUTOTURISM

#2 Mesaj de sandruo »

Parerea mea este ca acum la depunerea declaratiei 101 poti evidentia ca si suma nedeductibila diferenta de la 1500 lei la cea inregistrata lunar si o sa se corecteze impozitul la sf de an.
De ex.eu las amortizarea cum o face programul dar la fiecare sfarsit de luna evidentiez prin analitic distinct la amortizare suma care este nedeductibila.
sper sa va fie de folos.

ligai

#3 Mesaj de ligai »

Da, ar fi o rezolvare, insa in registrul imobilizarilor trebuie sa modific, sa prelungesc durata de amortizare. Si automat vor aparea necorelatii intre acesta si balanta.
Multumesc oricum, o sa vad daca pot incerca varianta asta. Vad ce iese.

balazse

#4 Mesaj de balazse »

Dar de ce sa modifici in "imobilizari"? Una este evidenta contabila si alta cea fiscala.
Ca ai vrea sa iti fie identic ii altceva, poti sa mergi in continuare pe 4 ani cu amortizarea contabil, dar la completarea registrului de evidenta fiscala sa faci calculul cu o amortizare fiscala pe 5-6 ani (asta poti face cu ajutorul unui tabel).

ligai

#5 Mesaj de ligai »

Nu tin eu sa fie identic, insa la control mi s-a atras atentia ca exista necorelatii intre registru si balanta, proveneau din alte surse. Aici e adevarat, pot imtocmi unul de mana si am rezolvat. Dar va trebui sa merg in fiecare luna cu un calcul separat al amortizarii pe analitic, imobilizarile fiind pana acum calculate pe cumulat din program. O sa am o bataie de cap in plus, care va dura....ani de zile....

balazse

#6 Mesaj de balazse »

Pai cum sa ai diferenta intre imobilizari si balanta?
Pana la urma procedezi cum doresti.

ligai

#7 Mesaj de ligai »

Apar diferente daca in imobilizari nu modific si ramane cu valorile cu care a mers si pana acum, eu venind cu articol de minus in fiecare luna - articol care face modificari in balanta. Incerc sa gasesc varianta cea mai clara.

Scrie răspuns