factură achiziție intracomunitară servicii

Chestiuni specifice programului SAGA PS
ilioiud97

factură achiziție intracomunitară servicii

#1 Mesaj de ilioiud97 »

Bună ziua, mi-a apărut (încă) o situație care mă bagă în ceață.
Sunt PFA, neplătitor de TVA, cod de tva pentru prestări intracomunitare.

Lunar, mi se facturează servicii din Irlanda (un fel de abonament).
Factura e fără tva, taxare inversă, depun 301 și plătesc tva-ul aferent în 25 ale lunii următoare.
Factura se emite în ultima zi a lunii și mi se retrag banii de pe card în 3 sau 4 ale lunii următoare.
Factura e în USD, banca transformă USD în EUR la un curs nespecificat, apoi EUR în RON la cursul propriu al băncii și-mi retrage suma în RON de pe card.

Până acum, făceam așa (instrucțiuni primite de la Saga):

- înregistrez factura in "intrări valută" cu moneda USD, cursul BNR din data facturii;
- pe coloana "%", scriu procentul de TVA (24% anul trecut)
- înregistrez plata în "casă/bancă" - suma care apare pe extrasul de cont și o împerechez cu factura*.
- după ce depun D301, înregistrez și plata TVA conform declarației respective (TVA de la mai multe facturi), pe care n-o mai împerechez cu nimic.

La prima factură primită anul acesta, pe 31.01.2016, am aplicat aceeași procedură, dar...

- factura are valoarea 11.06 USD
- mi s-au retras de pe card 47.07 RON
- am înregistrat factura în "intrări valută", 11.06 USD la cursul valabil în 31.01.2016 = 45.94 RON. Am scris 20 pe coloana "%" și mi-a calculat un TVA de 9.19 RON.
- am înregistrat plata în "casă/bancă" ca PF, am bifat factura* în Detalii și, după ce am salvat, pe linia acestei plăți apare:

suma = 47.07
din care tva = 9.19

La niciuna dintre facturile anterioare nu apare așa, ci suma este cea scrisă de mine, iar "din care tva" este zero - ceea ce mi s-a părut absolut corect.

Ce s-a întâmplat? Trebuie să fac altfel de anul acesta?
of

tomac

Re: factură achiziție intracomunitară servicii

#2 Mesaj de tomac »

Nimic, pare să fie o problemă de rezolvat la program dacă e așa. Semnalați-o pe mail.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

ilioiud97

Re: factură achiziție intracomunitară servicii

#3 Mesaj de ilioiud97 »

Mulțumesc, am descoperit greșeala.
Vrând să fac un printscreen pe care să-l trimit pe e-mail, am observat că uitasem să aleg tipul "T" la introducerea facturii. :|

După corectare, s-a rezolvat.

Mulțumesc.

Scrie răspuns