Deschid topic nou pentru ca din cautarile pe forum, nu m-am lamurit.
1. Inregistrez 3 avize deseuri avand preturi diferite, de la acelasi furnizor ; trec cantitate, pret, tva 20%.
2. Inregistrez factura furnizorului respectiv: la TIP nu aleg FACTURA ci selectez T(taxare inversa).
3. Dau asociere aviz
4. Selectez cele trei avize deja inregistrate.
5. Validez factura.
Intrebari:
A- In fereastra de sus, dupa campul FURNIZOR, trebuie sa bifez casuta TVA? ce rol are?
B- Printez nir-ul avizului; toate datele sunt corecte. Este normal sa-mi apara TVA si Total valoare + TVA pe nir-ul avizului?
C- Printez nir-ul facturii, valoarea totala si cantitatea coincid cu cele din factura reala. E ok. dar, e corect sa-mi apara TVA si Total valoare + TVA pe nir-ul facturii daca avem taxare inversa? Mie mi se pare ca saga o inregistreaza la fel ca pe o factura normala cu tva.
D- Pe nir-ul facturii apare o singura pozitie cu cantitatea totala, iar pretul unitar este media celor 3 preturi. Este ok asa?
Am vazut ca wizzcount printeaza nir-ul facturii cu cate o pozitie separata pentru fiecare cantitate si pret diferit.
E- Cand inregistrez o factura de vanzare/iesire catre un client, cu taxare inversa, selectez tot TIP T? La tva ramane 20%?
F- Cand furnizorul imi preda si avizul si factura, pot sa inregistrez direct factura, fara a mai inregistra nir pentru aviz? Daca da, cantitatea respectiva intra in stoc automat, ca si cand as fi inregistrat aviz, apoi factura aferenta?
Multumesc
TAXARE INVERSA
Re: TAXARE INVERSA
dupa ce validezi factura verifica NC generata jos. aceea e valabila. Daca pe NIR apare altfel nu e asa important. notele contabile sa fie ok. acelea merg in balanta.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”
Pentru TilvarI
A. Acel buton este "TVAi" si il folosesti pentru inregistrarea facturilor cu "TVA la incasare", dar avand in vedere ca factura este cu "taxare inversa" in cazul de mai sus nu il folosesti.
B. O data ce ai completat coloana de "TVA" atunci apare si pe NIR.
C-D. Nu te mai intereseaza NIR-ul facturii o data ce ai tiparit NIR-ul pentru fiecare aviz.
E. Alegi "T", dar nu mai completezi "TVA%", precum "TVA".
A. Acel buton este "TVAi" si il folosesti pentru inregistrarea facturilor cu "TVA la incasare", dar avand in vedere ca factura este cu "taxare inversa" in cazul de mai sus nu il folosesti.
B. O data ce ai completat coloana de "TVA" atunci apare si pe NIR.
C-D. Nu te mai intereseaza NIR-ul facturii o data ce ai tiparit NIR-ul pentru fiecare aviz.
E. Alegi "T", dar nu mai completezi "TVA%", precum "TVA".
Multumesc pentru raspunsuri; deja ma descurc cu programul pe stocuri.
Continui cu intrebarile pe acelasi topic:
- Inregistrez un aviz catre client cu o cantitate de 12.52 tone si pret unitar 470 lei. Emit nir pentru acest aviz.
- Factura la acest aviz o inregistrez a doua zi, dupa ce primesc de la client receptia cantitativa si calitativa.
- Clientul constata pe cantarul sau o diferenta si imi emite tichet electronic cu cantitatea de 12,45 tone.
- Apoi, negociem asupra calitatii marfii, si ajungem la acordul ca aceasta trebuie declasata cu 20 lei / tona.
Deci, pentru respectivul aviz, am o factura (taxare inversa) cu cantitatea de 12.45 tone x 450 lei/tona.
Cum procedez in acest caz?
Daca la factura dau asociere aviz, si modific manual cantitatea si pretul, este corect? Si este corect ca din stoc sa se scada cantitatea avizata? Ce se intampla cu diferenta de 0,07 tone?
In final, voi avea: factura cu aviz in spate, cu doua niruri care au cantitati diferite.... ?!?! este corecta procedura din punct de vedere contabil si al programului de stocuri ?
Continui cu intrebarile pe acelasi topic:
- Inregistrez un aviz catre client cu o cantitate de 12.52 tone si pret unitar 470 lei. Emit nir pentru acest aviz.
- Factura la acest aviz o inregistrez a doua zi, dupa ce primesc de la client receptia cantitativa si calitativa.
- Clientul constata pe cantarul sau o diferenta si imi emite tichet electronic cu cantitatea de 12,45 tone.
- Apoi, negociem asupra calitatii marfii, si ajungem la acordul ca aceasta trebuie declasata cu 20 lei / tona.
Deci, pentru respectivul aviz, am o factura (taxare inversa) cu cantitatea de 12.45 tone x 450 lei/tona.
Cum procedez in acest caz?
Daca la factura dau asociere aviz, si modific manual cantitatea si pretul, este corect? Si este corect ca din stoc sa se scada cantitatea avizata? Ce se intampla cu diferenta de 0,07 tone?
In final, voi avea: factura cu aviz in spate, cu doua niruri care au cantitati diferite.... ?!?! este corecta procedura din punct de vedere contabil si al programului de stocuri ?
Facturați 12,52 tone cu 470 lei pe prima linie asociind avizul la factură.
Apoi, pe nedefinit, puneți cu minus cantitatea rezultată ca diferență la cântărire (0,07 tone) și la preț, prețul cu care facturați cele 12,52 tone.
O a treia linie ar fi cea de reducere sau de diferență de preț din declasare calitate -12,45 x 20 lei/tonă
Eu nu înțeleg cum vine partea aia de emitere NIR când se facturează. Cum să emit notă de recepție pentru ceva ce vând. Mai înțeleg la ce cumpăr, dar la ce vând nu am cum să înțeleg.
Apoi, pe nedefinit, puneți cu minus cantitatea rezultată ca diferență la cântărire (0,07 tone) și la preț, prețul cu care facturați cele 12,52 tone.
O a treia linie ar fi cea de reducere sau de diferență de preț din declasare calitate -12,45 x 20 lei/tonă
Eu nu înțeleg cum vine partea aia de emitere NIR când se facturează. Cum să emit notă de recepție pentru ceva ce vând. Mai înțeleg la ce cumpăr, dar la ce vând nu am cum să înțeleg.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Multumesc tomac.
M-am lamurit acum.
M-am exprimat gresit "nir la factura". Ma refeream la emiterea facturii.
Multumesc pentru ajutor
M-am lamurit acum.
M-am exprimat gresit "nir la factura". Ma refeream la emiterea facturii.
Multumesc pentru ajutor