rambursare TVA intracomunitar

stanar

rambursare TVA intracomunitar

#1 Mesaj de stanar »

Buna ziua! Va rog ajutati-ma si pe mine ca sunt noua in utilizarea programului SAGA si ma lovesc de o situatie noua.
Societatea are contract cu o alta societate pentru recuperarea TVA-ului intracomunitar iar in momentul recuperarii TVA-ului ne trimite o "instiintare TVA rambursat". Problema este ca banii efectiv nu intra in cont deoarece societatea noastra plateste sistematic avans combustibil respectivei societati care si recupereaza TVA-ul si deci suma practic reintregeste avansul combustibil.Va rog daca ma puteti ajuta cu pasii care trebuie parcursi si ce nota contabila avem.
Va multumesc

tomac

Re: rambursare TVA intracomunitar

#2 Mesaj de tomac »

Există doup metode de lucru
1. TVA la achiziții o considerați taxă nerecuperabilă și o includeți în costuri. Spre exemplu cumpărați motorină de 100 EUR cu un TVA de 17 EUR și contabilizați 6022=401 cu 117 EUR
Dacă acel TVA vi-l rambursează, atunci în baza înștiințării emise contabilizați 461=7588 cu 17 EUR, ori dacă aveți o înțelegere conform căreia suma respectivă rămâne ca avans pentru plata unor facturi înlocuiți 461 cu 4091 sau 4092 după caz.
La primirea facturii din care se va stinge suma rămasă ca avans apăsați plată și dați-o în plată prin 4091/4092

2. TVA la achiziții nu este inclus în costuri știind cu certitudine că-l recuperați caz în care îl înregistrați printr-un cont ce reflectă un debit de exemplu 461
Pe exemplul anterior
6022=401 100 EUR
461=401 17 EUR
În cazul ăsta mutați din 461 în 4091/4092 dacă vă rămâne ca avans
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

stanar

Re: rambursare TVA intracomunitar

#3 Mesaj de stanar »

multumesc tomac.
Varianta 1 este pentru mine cea corecta deoarece stiu sigur ca imi recuperez tva-ul.

Scrie răspuns