Vechea dilema - retur de la clienti persoane fizice
Vechea dilema - retur de la clienti persoane fizice
Buna ziua,
rog daca ma poate ajuta cineva cu niste idei, nu am reusit sa aflu desi am citit tot ce inseamna topic in legatura cu returul de marfa in magazin cu amanuntul, vanzare cu bon fiscal. Conform normelor la OG 28, inteleg ca trebuie :
- nota de receptie si constatare diferente intocmita in baza bonului fiscal ( cum o generez din Saga ? )
- dispozitie de plata ( aici e clar ce si cum)
- factura de retur..aici iar am dubii, cum emit factura de retur daca nu am o factura initiala ? pentru ca am vandut pe bon fiscal. Cum pot sa faca un retur pe numele clientului daca nu am avut initial o factura emisa ? Din Saga pot face bon de stornare, ceea ce mi se pare normal si corect, dar norma cere factura si nu spune "dupa caz".
Multumesc
viewtopic.php?f=8&t=20726&hilit=retur+bon+fiscal
viewtopic.php?f=1&t=15838&p=92633&hilit=retur+bon+fiscal#p92633
rog daca ma poate ajuta cineva cu niste idei, nu am reusit sa aflu desi am citit tot ce inseamna topic in legatura cu returul de marfa in magazin cu amanuntul, vanzare cu bon fiscal. Conform normelor la OG 28, inteleg ca trebuie :
- nota de receptie si constatare diferente intocmita in baza bonului fiscal ( cum o generez din Saga ? )
- dispozitie de plata ( aici e clar ce si cum)
- factura de retur..aici iar am dubii, cum emit factura de retur daca nu am o factura initiala ? pentru ca am vandut pe bon fiscal. Cum pot sa faca un retur pe numele clientului daca nu am avut initial o factura emisa ? Din Saga pot face bon de stornare, ceea ce mi se pare normal si corect, dar norma cere factura si nu spune "dupa caz".
Multumesc
viewtopic.php?f=8&t=20726&hilit=retur+bon+fiscal
viewtopic.php?f=1&t=15838&p=92633&hilit=retur+bon+fiscal#p92633
Re: Vechea dilema - retur de la clienti persoane fizice
Factura de retur il inregistrezi prin "iesiri" prin introducerea unei facturi unde la cantitate treci cu minus.
Ce relevanta este ca nu s-a emis anterior o factura? doar ca pana acum ai facut factura storno utilizand butonul "stornez"?
In ceea ce priveste postarea unui link, dupa ce ai copiat link-ul trebuie sa selectez textul si sa apesi pe butonul "URL".
Ce relevanta este ca nu s-a emis anterior o factura? doar ca pana acum ai facut factura storno utilizand butonul "stornez"?
In ceea ce priveste postarea unui link, dupa ce ai copiat link-ul trebuie sa selectez textul si sa apesi pe butonul "URL".
Multumesc, insa tot cred ca pentru a inregistra o factura de retur marfa de la Popescu Victor, trebuie sa am o factura initiala emisa pe clientul Popescu Victor cu CNP, etc, sa pot inchide acelasi client prin retur, nu ? Dar daca eu inainte de factura de retur am doar bon..nenominal. Mi-e groaza cand ma gandesc la 394 in forma noua. Poate cu ajutorul lui Dumnezeu, scapam de ea..
In ce priveste link-urile cu pricina, le postasem doar pentru a arata ca am trecut prin ele inainte de a scrie mesajul meu.
In ce priveste link-urile cu pricina, le postasem doar pentru a arata ca am trecut prin ele inainte de a scrie mesajul meu.
Cu CNP? Ai obtinut o autorizatie pentru prelucrarea datelor cu caracter personal?
Dar de ce sa inchizi acelasi client? Acel "client" a fost incasat deja (utilizand casa de marcat).
Acum vei inchide factura de storno cu dispozitia de plata.
Dar de ce sa inchizi acelasi client? Acel "client" a fost incasat deja (utilizand casa de marcat).
Acum vei inchide factura de storno cu dispozitia de plata.
eu procedez astfel: toate vanzarile incasate prin "diversi", retur in baza bonului intocmesc Nir, il inregistrez pe minus iar prin casa il "lichidez" cu D.plata. de ce sa-mi apara CNP , la vanzare marfa il am?
pai eu nu tin neaparat sa apara pe factura CNP-ul, stiu ca este una din informatiile obligatoriu de raportat in noul si buclucasul 394, si chiar daca este una de retur este tot factura ( in HG 479/2003, asa scrie..de ce nu i-or fi spus altfel, aviz de retur, nota de retur, sau mai stiu eu cum..ma rog probabil nu i-au spus altfel pentru ca unul din scopurile ei este sa diminueze tva-ul colectat ); pe de alta parte, asa este m-am gandit si eu la chestiunea cu autorizatia de prelucrarea datelor cu caracter personal si nu stiu cum se vor impaca cele doua cerinte..ii pot spune clientului persoana fizica care imi cere factura ca nu ii dau pentru ca nu sunt autorizat sa prelucrez date cu caracter personal pe care le presupune emiterea unei facturi. Poate ar trebui facut chiar un anunt in magazin in acest sens : Nu eliberam factura persoanelor fizice, deoarece nu detinem bla, bla,
filipn, spune-mi te rog cum inregistrezi NIR-ul in baza bonului in Saga ? Sau cum procedezi mai exact..ca si asta era una din nedumeririle mele, emiterea nir-ului la bonul de retur. Il inregistrezi prin intrari ? ca altfel nu stiu sa se poata face nir
Multumesc frumos pentru rapsunsuri,
filipn, spune-mi te rog cum inregistrezi NIR-ul in baza bonului in Saga ? Sau cum procedezi mai exact..ca si asta era una din nedumeririle mele, emiterea nir-ului la bonul de retur. Il inregistrezi prin intrari ? ca altfel nu stiu sa se poata face nir
Multumesc frumos pentru rapsunsuri,
Pentru AnalizA
Unde apare obligatia in D.394 de a declara CNP-ul clientului? Faptul ca apare o rubrica nu inseamna ca va fi obligatoriu de completat, o sa vedem cand va aparea declaratia, desi ar fi fost optim sa apara sa vedem cum functioneaza.
Unde apare obligatia in D.394 de a declara CNP-ul clientului? Faptul ca apare o rubrica nu inseamna ca va fi obligatoriu de completat, o sa vedem cand va aparea declaratia, desi ar fi fost optim sa apara sa vedem cum functioneaza.
da, fac nir, il inregistrez pe minus la iesiri, diminuez venitul incasat
iarta-ma filipn, dar tot nu inteleg, la ora asta, dupa aproape 12 ore de lucru, mi-e cam greu sa ma concentrez
deci faci nir, dar cum, de unde ? din intrari ? ca nu spui nimic de intrari, spui ca inregistrezi in iesiri cu minus ( cum fac si eu); sau nu faci nir-ul din saga ?

deci faci nir, dar cum, de unde ? din intrari ? ca nu spui nimic de intrari, spui ca inregistrezi in iesiri cu minus ( cum fac si eu); sau nu faci nir-ul din saga ?
da , lucrez de 2 ori NIR intrare , il printez, sterg si operez pe iesiri. alta solutie nu am gasit.
Am inteles acum. Multumesc mult pentru raspuns.