incepator saga ps

Chestiuni specifice programului SAGA PS
neculacg

incepator saga ps

#1 Mesaj de neculacg »

Am preluat de curand un cabinet de avocatura ce a fost platitor de tva pana la data de 10.02.2015, iesind de la tva la cerere. Mentionez ca are deschis 2 conturi la banca pe cabinet. Nu stiu cum sa inregistrez urmatoarele si va rog frumos sa ma ajutati deoarece sunt novice la capitolul pfa.
1. Efectueaza transfer din contul cabinetului in contul personal pentru diverse plati personale. Cum le inregistrez? Pe cod 008? Trebuie sa apara in RJIP? Daca da, sunt dedcutibile? Nedeductibile? Cum se trateaza ele la calculul impozitului pe venit.
2. Efectueaza transfer din contul bancar al cabinetului in contul personal pentru a achita impozitul pe venit aferent trimestrial sau cel din regularizari (la intrebarea mea de ce procedeaza asa mi-a spus ca "asa mi-a spus sa fac fosta contabila", iar eu nu stiu daca este corect). Aceste plati de impozit din contul ei personal trebuie sa le inregistrez in saga ps ca si nedeductibile sau trebuie sa inregistrez doar transferurile bancare, iar daca doar transferurile, cum?
3. A avut un control de fond pe perioada 01.01.2013 - 31.12.2014 si din procesul verbal de inspectie finalizat reiese ca i s-au calculat impozit pe venit, majorari si penalitati deoarece a avut cateva facturi de achizitie de la 2 furnizori pe care i le-a "dat jos" pe motiv ca achizitiile nu au fost efectuate in scopul realizarii activitatii.Pentru acestea la fel, a facut transfer din contul cabinetului si le-a achitat din contul personal. Este corect?
In aceasta situatie ce inregistrez? Doar transferurile din contul cabinetului in contul personal (si cum, pe ce cod in saga ps? 008?, trebuie sa apara in RJIP? sunt deductibile fiscal?) sau voi inregistra doar platile din contul ei personal pt impozitul pe venit si accesorii si le voi considera nedeductibile?
4. Tot in acelasi pv de inspectie i-a "dat jos" si TVA-ul aferent acelor facturi. Pentru plata acestuia s a accesoriilor aferente a folosit contul cabinetului. Cum inregistrez eu la banca aceste sume? Pe codul 006, ch. nedeductibile - tva-ul si accesoriile achitate?
5. Efectueaza plati pentru diverse achizitii din contul de card personal, nu din cel al cabinetului. Cum le consider aceste plati? Deductibile? Nedeductibile?
6. Transferurile intre cele 2 conturi bancare ale cabinetului se inregistreaza pe codul 008 si trebuie sau nu sa apara in RJIP? Daca trebuie sa apara in RJIP cum se trateaza ele la calculul impozitului pe venit?
7. In luna ianuarie apare in extras plata TVA aferent luna decembrie - cum il inregistrez? Pe ce cod in saga si este deductibil sau nedeductibil?
In speranta ca ma veti ajuta va multumesc.

catalin.rusinaru

Re: incepator saga ps

#2 Mesaj de catalin.rusinaru »

Buna dimineata.
1. Transferul il inregistrati la banca pe cod 008. Nu trebuie sa apara in RJIP.
2. Nu prea are importanta daca plateste din contul personal, impozitul pe venit nu este deductibil. Acest transfer il faceti tot cu cod 008.
3. Da. Impozit pe venit , majorari si penalitati = chelt. nedeductibile si nu trebuie neaparat sa il evidentiati.
4. Da, tot nedeductibile.
5. Aceste diverse achizitii eu personal le operez prin registrul de casa ca operatie deductibila.
6. Nu trebuie sa apara in RJIP. Cod 008, corect.
7. Nedeductibil. Puteti sa operati pe 008 pentru diminuarea soldului de banca.

balazse

#3 Mesaj de balazse »

1.-3. Creezi un nou cod cum este si "008" doar ca pui bifa la "preluat in RJIP", aceasta optiune il folosesti incepand cu 01.03.2015.
In ceea ce priveste impozitul pe venitul pentru acel cabinet as sugera sa faca plati din contul deschis pe cabinet (cand va efectua plata va trece la beneficiar CNP-ul pe care datoreaza impozitul).
5. Sa isi deschida un card pentru contul de pe cabinet daca face plati pentru cabinet.
6. vezi pct.1.

Trebuie explicat titularului sa isi foloseasca cu mai mare atentie conturile, adica contul pentru cabinet sa il foloseasca pentru activitatile de pe cabinet, iar contul personal (inclusiv cardul atasat la acel cont) in scopuri personale. Oricand poate sa transfere de pe contul de pe cabinet pe cel personal o anumita suma.

neculacg

#4 Mesaj de neculacg »

Va multumesc din nou pentru ajutor.

Scrie răspuns