declaratie 394

veliceao

Re: declaratie 394

#16 Mesaj de veliceao »

Nu stiu daca raspunsul de mai sus mi se adreseaza asa ca incerc sa fiu mai explicita
Introducem in sectiunea Intrari C bonuri fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate pct a-e si
au sau nu au inscris pe ele CIF beneficiar?.
Atunci prin excludere vom folosi B
Multumesc

tomac

#17 Mesaj de tomac »

Vi se adresează, dar un bon fiscal nu are cum să fie factură simplificată fără a avea înscris pe el CUI beneficiar.
Așadar doar acele documente ce îndeplinesc condițiile unei facturi simplificate se operează pe tipul "C", restul bonurilor ce nu pot fi asimilate facturilor simplificate și care nu sunt însoțite de facturi se operează pe tip "B".
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

tobosv790

#18 Mesaj de tobosv790 »

Deci ,tinand cont de cele 4 postari de deasupra acesteia, ce este si ce NU este factura simplificata si conform carui temei legal??!!? Ca m-ati bagat"in ceata (...ca pe magar ca sa vin in intampinarea celor care...stiu zicala). :roll: :wink:

veliceao

#19 Mesaj de veliceao »

Baza legala a fiscalitatii este DOAR Codul fiscal cu normele sale de aplicare
facturile emise in sistem simplificat
art 319 alin 21 pct a-e

Ceata, bine zici :?

veliceao

#20 Mesaj de veliceao »

Nu as vrea sa fie gresit inteles mesajul meu
Saga opereaza foarte bine si face logic o distinctie intre bonuri B si bonuri C
Sunt foarte multumita de Saga in cei peste 8 ani de folosire.
Pana la urma este raspunderea fiecarui contabil daca incadreaza bonul C sau B
Deci discutia este in legatura cu legislatia.

tobosv790

#21 Mesaj de tobosv790 »

Și eu sunt mulțumit. Dar pentru noua 394 într-o secțiune oarecare(nu am de gând să le memorez) se vorbește de facturi simplificate care AU sau NU AU înscris CIF-ul clientului....Păi cele care NU.... înțeleg că sunt bonuri fiscale NU facturi simplificate. Și atunci despre ce vorbim? Probabil că voi primi răspunsuri, pe bună dreptate, de genul:"Întreabă la ANAF". Pe cine? Pe mamaie, fie-i țărâna ușoară! Ziceam și eu așa. Ca chestie!

cernatv

#22 Mesaj de cernatv »

Nu deranja "mamaia" degeaba.
Pun pariu că prin septembrie se vor prinde de inadvertență. Și prin martie 2019 o să și corecteze.
Ăsta-i termen optimist.

tobosv790

#23 Mesaj de tobosv790 »

Corect. Deci înseamnă că nu sunt nebun. Și nu am halucinații. Mulțumesc cernatv, mi-ai redat încrederea în luciditatea mea. Credeam că n-am înțeles eu ceva. Vorbesc foarte serios.

veliceao

#24 Mesaj de veliceao »

Extras din instructiunile de completare D394, cititi va rog acest cartus

I. Alte informaţii
Acest cartuş conţine:
1.1....
1.2....
1.3. valoarea totală a bazei impozabile aferentă achiziţiilor de bunuri şi servicii pentru care
s-au primit facturi simplificate de la persoane impozabile care aplică sistemul normal de TVA şi care
au înscris codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului, defalcată pe cote de TVA (20%,
9%, 5%);
1.4. valoarea totală a bazei impozabile aferentă achiziţiilor de bunuri şi servicii pentru care
s-au primit facturi simplificate de la persoane impozabile care aplică sistemul de TVA la încasare şi
care au înscris codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului, defalcată pe cote de TVA
(20%, 9%, 5%);
1.5. valoarea totală a bazei impozabile aferentă achiziţiilor de bunuri şi servicii pentru care
s-au primit bonuri fiscale care îndeplinesc condiţiile unei facturi simplificate şi care au înscris codul
de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului, defalcată pe cote de TVA (20%, 9%, 5%)

Eu inteleg pct 1.5 ca fiind 1.3 sau/si 1.4 "in general" - nu vad diferenta intre o factura simplificata si un bon care indeplineste conditia de factura simplificata
Oricum , in instructiuni ,asa la o privire rapida ,se declara doar achizitiile cu bonuri/facturi simplificate in care este trecut CUI beneficiar
Deci bonurile pe care le vom introduce la intrari C
In schimb se declara livrarile cu bon atat cele care au CUI beneficiar cat si cele care nu au.

tomac

#25 Mesaj de tomac »

Există o diferență formală. O firmă poate emite factură simplificată, dar listată. Dar se pot emite și bonuri fiscale care au caracteristicile unei facturi simplificate, iar bonurile sunt emise de un aparat de marcat fiscal. Iar ANAF le vrea defalcate.

tobosv790

#26 Mesaj de tobosv790 »

Scrie undeva explicit chestia asta. Pentru că eu vă zic că dacă vine Antifrauda în control și găsește o factură, în valoare de 100 lei, listată sau ( de ce nu?) scrisă de mână pe care este înscris decât CIF/CUI-ul clientului nu o s-o considere factură simplificată ci o să dea amendă pe legea contabilității pentru" completare necorespunzătoare...,etc." Pe pariu.

septimiuv

#27 Mesaj de septimiuv »

Citește codul fiscal și nu te mai isteriza.

veliceao

#28 Mesaj de veliceao »

corect tomaC
diferenta este chiar doar formala

tomac

#29 Mesaj de tomac »

Legea contabilității, de fapt, ordinele emise în baza ei spun clar că factura se întocmește în conformitate cu prevederile codului fiscal. Ar însemna să nu cunoască codul fiscal pentru a putea amenda pe legea contabilității.

tobosv790

#30 Mesaj de tobosv790 »

Am văzut amendă dată pe așa ceva și că nu era întocmit la zi raportul de gestiune. Pe legea contabilității. Patronul nu a vrut să depună contestația pe care....l-am sfătuit să o facă de teama"represaliilor".. Și peste 4 săptămâni au venit alții, la alt punct de lucru și și-a încasat-o din nou. Pe chestii asemănătoare. Nu au vrut să discute cu mine... Așa că nu mă isterizez degeaba....

Scrie răspuns