Contributii drepturi de autor

toropocr

Contributii drepturi de autor

#1 Mesaj de toropocr »

Buna ziua,

Dupa multe cautari despre subiectul contributii pentru Drepturi de Autor nu cred ca sunt departe de punctul din care am plecat. Prin urmare va solicit ajutorul.
Am un angajat cu CIM si pentru un proiect nou, care va dura aprox. 2 ani, i-am facut si un contract de drepturi de autor - D.A. Am vazut ca deoarece contractul de D.A. are caracter de regularitate firma este obligata sa-i retina CAS (10.5%), somaj (0.5%) si impozit (16% - asa s-a stabilit); sanatate nu se retine deoarece are si CIM. Daca nu exista acest caracter de regularitate (in cazul unui control este clar acest lucru) opream doar 16%.
Este adevarat? Ce parere aveti? Este legal asa? :?: :!: :?: :!:

Va multumesc mult

tomac

Re: Contributii drepturi de autor

#2 Mesaj de tomac »

Nu este corect. Ceea ce spuneți e parțial corect. Dacă o persoană prestează o activitate ce poate fi reclasificată ca dependentă atunci nu i se întocmește contract civil sau de drepturi de autor ci contract de muncă. Dacă totuși i-ați făcut contract de drepturi de autor, atunci nu dumnevoastră sunteți cel care decide reconsiderarea lui fiscală, Dacă se poate reconsidera atunci mai bine contract de muncă de la început nu de drepturi de autor.
La drept de autor și la contracte civile nu e caz de șomaj.
Vedeți art.7 cod fiscal legat de criteriile în funcție de care o activitate independentă cum e cea în baza unui contract de drepturi autor, poate fi reconsiderată ca activitate dependentă.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

apetrem

#3 Mesaj de apetrem »

Drepturile de autor nu pot fi reconsiderate ca activităţi dependente (pct.11 din NM la art.7 CF)
Asta cu conditia sa fie drepturi de autor conform L. 8/1996 si nu munca prestata ascunsa ...
Marian Apetre

toropocr

#4 Mesaj de toropocr »

Va multumesc tare mult pentru lamuriri. Chiar m-ati ajutat sa clarific situatia.

nagyc71

#5 Mesaj de nagyc71 »

Buna, am un caz la care as avea nevoie de ajutor. Am preluat contabilitatea la o unitate din februarie .In decembrie 2015 are contracte pentru drept de autor (profesori de istorie au lucrat la editarea cartilor ) contracte la care s-a calculat cas 10.5% sanatate 5.5%, impozit salar. Nelamurirea mea este ca s-a calculat si contributii datorate de angajator 15.8% sanatate 5.2%. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns daca este corect ca s-a calculat si contributii datorate de angajator. Va multumesc anticipat.

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Nu este corect. Niciodată nu a existat așa ceva.

ivane642

#7 Mesaj de ivane642 »

Buna seara.
As dori sa inteleg de ce SAGA nu mai calculeaza plafonul minim de contributie la sanatate raportat la salariul minim brut pe tara in cazul contractelor de drepturi de autor incepand din 2016.
Unde se precizeaza aceasta schimbare in modul de calcul al contributiei la sanatate? Eu una nu am gasit nicaieri si chiar vreau sa stiu daca este correct cum face SAGA sau e vorba de o eroare a programului.

Multumesc anticipat pt feedback.

tomac

#8 Mesaj de tomac »

Ce înțelegeți din art.171 CF? Că se aplică la minim pe economie? De unde înțelegeți asta?

septimiuv

#9 Mesaj de septimiuv »

Citește codul fiscal.

ivane642

#10 Mesaj de ivane642 »

Multumesc pt raspunsurile dvs.
Am citit, si intr-adevar nu se mentioneaza niciun plafon minim in 2016. Dar acum sunt si mai nedumerita cu privire la modul de calcul al SAGA la un contrat de cesiune drepturi de autor pe care l-am inregistrat in octombrie 2015, la care venitul brut era de 690 lei.
SAGA mi-a calculat suma de 58 lei la contributia de sanatate, care am crezut ca este rezultatul cotei de 5,5% aplicata la salariul minim brut pe tara. Ce-i drept, nu am cautat in profunzime in legislatie, mai ales ca in CF pe 2015 se specifica un nivel minim de 35% din salariul mediu brut pe tara, dar am dat credit programului SAGA. Oricum nu aveam posibilitatea sa schimb valoarea manual.
Deci, ma puteti lamuri? Ce anume imi scapa?

septimiuv

#11 Mesaj de septimiuv »

Te-ai pierdut rău în contribuții și procente. Lasă așa, știe programul mai bine ca tine cum trebuie calculat.

ivane642

#12 Mesaj de ivane642 »

:D M-ati facut sa rad. Multumesc, am descoperit singura articolul din CF 2015 care m-a lamurit. :wink: E vorba de art.292^22 alin.5.

ivane642

#13 Mesaj de ivane642 »

Scuze, e vorba de 296^22. Si cum sa nu te pierzi, cand guvernantii nostrii schimba prevederile CF precum isi schimba dansii sosetele?
Multumesc dlui Toma pt amabilitatea de a-mi fi dat indiciul necesar.
Numai bine va doresc!

ivane642

#14 Mesaj de ivane642 »

Buna seara.
Vreau sa va atrag atentia ca in urma depunerii declaratiei 112 cu modul de calcul al SAGA la contributia de sanatate aferenta venitului din drepturi de autor (adica fara plafon minim), am primit atentionare ca nu este calculat correct, si ca valoarea corecta este de 5,5% aplicata la salariu minim brut. Exact despre ce vorbeam! Deci ANAF-ul considera ca articolul din CF citat de mine anterior a ramas in vigoare referitor la plafonul minim.

tomac

#15 Mesaj de tomac »

V-am răspuns deja în altă parte. întrebați-i pe cei de la ANAF de ce nu și-au actualizat declarația 112. Că e în proiect de modificare de ceva timp.

Scrie răspuns