Marfa primita gratuit - inregistrare contabila
Marfa primita gratuit - inregistrare contabila
Buna ziua,
In primul rand va spun Bine v-am gasit, deoarece sunt noua pe acest forum.
Am si eu urmatoarea situatie: O societate primeste cu titlul gratuit marfa (deseuri, carton, hartie, plastic, etc). doar cu aviz de expediere. Din pacate am preluat aceasta societate de curand si trebuie sa refac tot anul 2015, singura nelamurire o am la inregistrarea acestor avize. Am citit ca aceasta marfa trebuie sa intre cu o valoare justa.
Va rog mult ajutati-ma cu sfaturi!
Cu respect..
In primul rand va spun Bine v-am gasit, deoarece sunt noua pe acest forum.
Am si eu urmatoarea situatie: O societate primeste cu titlul gratuit marfa (deseuri, carton, hartie, plastic, etc). doar cu aviz de expediere. Din pacate am preluat aceasta societate de curand si trebuie sa refac tot anul 2015, singura nelamurire o am la inregistrarea acestor avize. Am citit ca aceasta marfa trebuie sa intre cu o valoare justa.
Va rog mult ajutati-ma cu sfaturi!
Cu respect..
Re: Marfa primita gratuit - inregistrare contabila
Buna ziua,
Bine ne-ati gasit!
Valoarea justa inseamna SA INREGISTREZ IN CONTABILITATE nu pe aviz sa fie valoarea justa.
Exista si urmatoarea situatie:
Pe aviz este trecuta valoarea de 1 leu iar valoarea justa este 18 lei. Cum inregistram? La valoarea de pe aviz. In cazul dvs. nu aveti nicio valoare trecuta acolo. Cautati cel putin 3 surse din care sa luati preturile (nu dvs. ci cei care v-au dat sa le prelucrati documentele) ca sa existe i o dovada in acest sens. (Oferte de pret, Oferte de pe site-uri specializate, etc)
Inregistrari contabile:
3XX = 7588
Bine ne-ati gasit!
Valoarea justa inseamna SA INREGISTREZ IN CONTABILITATE nu pe aviz sa fie valoarea justa.
Exista si urmatoarea situatie:
Pe aviz este trecuta valoarea de 1 leu iar valoarea justa este 18 lei. Cum inregistram? La valoarea de pe aviz. In cazul dvs. nu aveti nicio valoare trecuta acolo. Cautati cel putin 3 surse din care sa luati preturile (nu dvs. ci cei care v-au dat sa le prelucrati documentele) ca sa existe i o dovada in acest sens. (Oferte de pret, Oferte de pe site-uri specializate, etc)
Inregistrari contabile:
3XX = 7588
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
Va multumesc mult!
Dar sunt in regula avizele? am bifat in programul SAGA la "intrari- A"...si trec aceste avize cu o media a altor trei furnizori.
Inca o data, multumesc mult!!
Dar sunt in regula avizele? am bifat in programul SAGA la "intrari- A"...si trec aceste avize cu o media a altor trei furnizori.
Inca o data, multumesc mult!!
Sunt legale, pentru ca nu sunt procurate cu titlu oneros (adica contra cost, nu ati dat niciun ban pe ele) caz in care ar fi trebuit sa aveti si factura.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
Buna ziua,
Am introdus valori la avizele primite cu titulu gratuit, programul imi face ca nota contabila 371=408. Unele avize sunt facturate, am selectate avizele respective din "asociere avize", dar ce fac cu cele gratuite, imi ramane sold in 408.
( Ce ma sfatuiti?
Multumesc anticipat!
Am introdus valori la avizele primite cu titulu gratuit, programul imi face ca nota contabila 371=408. Unele avize sunt facturate, am selectate avizele respective din "asociere avize", dar ce fac cu cele gratuite, imi ramane sold in 408.

Multumesc anticipat!
Unde ați citit că se înregistrează la valoare justă?
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
50. - (1) La data intrării în entitate, bunurile se evaluează şi se
Pagina realizata de Contabilul.ro
înregistrează în contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileşte astfel:
a) la cost de achiziţie - pentru bunurile procurate cu titlu oneros;
b) la cost de producţie - pentru bunurile produse în entitate;
c) la valoarea de aport, stabilită în urma evaluării - pentru bunurile reprezentând aport la capitalul social;
d) la valoarea justă - pentru bunurile obţinute cu titlu gratuit sau constatate plus la inventariere.
art 50 din Ordinul 3022/2009
Pagina realizata de Contabilul.ro
înregistrează în contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileşte astfel:
a) la cost de achiziţie - pentru bunurile procurate cu titlu oneros;
b) la cost de producţie - pentru bunurile produse în entitate;
c) la valoarea de aport, stabilită în urma evaluării - pentru bunurile reprezentând aport la capitalul social;
d) la valoarea justă - pentru bunurile obţinute cu titlu gratuit sau constatate plus la inventariere.
art 50 din Ordinul 3022/2009
Nu știu ce ordin e acela, dar nu e cel care se aplică.
Dar înregistrarea la valoare justă, ce presupune? Cum se face articolul contabil?
Dar înregistrarea la valoare justă, ce presupune? Cum se face articolul contabil?

75. ‐ (1) La data intrării în entitate, bunurile se evaluează şi se înregistrează în contabilitate la
valoarea de intrare, care se stabileşte astfel:
a) la cost de achiziție ‐ pentru bunurile procurate cu titlu oneros;
b) la cost de producție ‐ pentru bunurile produse în entitate;
c) la valoarea de aport, stabilită în urma evaluării ‐ pentru bunurile reprezentând aport la
capitalul social;
d) la valoarea justă ‐ pentru bunurile obținute cu titlu gratuit sau constatate plus la inventariere.
În cazurile menționate la lit. c) şi d), valoarea de aport şi, respectiv, valoarea justă se substituie
costului de achiziție.
(2) Valoarea justă a activelor se determină, în general, după datele de evidență de pe piață,
printr‐o evaluare efectuată, de regulă, de evaluatori autorizați, potrivit legii.
În situația în care nu există date pe piață privind valoarea justă, din cauza naturii specializate a
activelor şi a frecvenței reduse a tranzacțiilor, valoarea justă se poate determina prin alte metode utilizate,
de regulă, de către evaluatori autorizați, potrivit legii.
Nu contează asta. Eu am întrebat altceva.
sau ce?paturcai scrie: 3XX = 7588

Da, dar nu asta era. La stocuri se vorbește de înregistrarea la valoarea justă dacă există reduceri acordate pe factură - adică se indică valoarea reducerii acordate.