factura lemn foc
factura lemn foc
Buna ziua!
Am si eu rugamintea sa ma indrumati in urmatoarea problema; firma platitoare de tva achizitioneaza lemn de foc pt cuptorul de pizza de la o firma care si ea la randul ei este platitoare de tva. Furnizorul de lemn ne factureaza cu tva, e corect asa? Multumesc!
Am si eu rugamintea sa ma indrumati in urmatoarea problema; firma platitoare de tva achizitioneaza lemn de foc pt cuptorul de pizza de la o firma care si ea la randul ei este platitoare de tva. Furnizorul de lemn ne factureaza cu tva, e corect asa? Multumesc!
Re: factura lemn foc
Nu. Trebuie să vă emită factură cu taxare inversă. Conform art.331 din codul fiscal la livrarea de materiale lemnoase se aplică măsurile de simplificare dacă atât furnizorul cât și beneficiarul sunt înregistrați în scopuri de TVA.
Conform legii 46/2008 materiale lemnoase sunt: "lemnul rotund sau despicat de lucru și lemnul de foc, cheresteaua, flancurile, traversele, lemnul ecarisat - cu secțiune dreptunghiulară sau pătrată, precum și lemnul cioplit. Această categorie cuprinde și arbori și arbuști ornamentali, pomi de Crăciun, răchită și puieți; materialele lemnoase nu sunt bunuri divizibile."
Conform legii 46/2008 materiale lemnoase sunt: "lemnul rotund sau despicat de lucru și lemnul de foc, cheresteaua, flancurile, traversele, lemnul ecarisat - cu secțiune dreptunghiulară sau pătrată, precum și lemnul cioplit. Această categorie cuprinde și arbori și arbuști ornamentali, pomi de Crăciun, răchită și puieți; materialele lemnoase nu sunt bunuri divizibile."
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Noi am colaborat cu acest furnizor de lemn inca de pe vremea cand eram neplatitor de tva, dar incepand cu 01.12.2015 am devenit si noi platitor de tva(furnizorul era deja platitor). Deci ei trebuia ca incepand cu decembrie 2015 sa ne factureze fara tva cu mentiunea taxare inversa. In cazul in care ei au facturat cu tva, ce se poate face? Le putem solicita stornarea acelor facturi si emiterea de facturi corecte? Daca da, cum procedez eu cu factura pe decembrie, ca am depus toate declaratiile aferente lui 2015? Valoarea tva-ului la factura din decembrie consider ca nu e semnificativa, cca 150 lei. Noi suntem platitor de tva trimestrial si pana la 31.12.2015 am fost platitori de impozit pe profit. Multumesc!
Sa-ti stroneze si sa refaca corect facturile cu martie.
Da, dar de exemplu eu la decembrie trebuia sa platesc tva mai mult cu valoarea tva-ului din factura lor, pt ca eu am dedus acel tva. nu? De aceea intreb cum se procedeaza in acest caz.
O sa-ti calculeze fiscul 2 lei penalitati cand or veni in control.
Am luat legatura cu furnizorul de lemn si a zis ca nu poate rezolva decat in felul urmator: factura de la decembrie sa ramana asa cu tva iar la facturile din acest an sa vina cu facturi storno si sa emita corect facturi dar chiar daca e cu taxare inversa valoarea lor va fi aceiasi si ca nu e nevoie sa umble si la chitante. Ce parere aveti? Eu in cazul acesta nu am voie sa deduc tva-ul aferent facturii din decembrie iar daca ei nu vor sa o regleze si pe aceasta, cum procedez? Multumesc!
-
parerea mea: la decembrie las-o asa, da, ai dedus acel tva si controlul poate sa-ti spuna ca nu trebuia dedus pt. ca se incadra la taxare inversa, deci nu ai drept de deducere. In acest caz eu as trece in d300 la regularizari cu minus aceasta suma de 150 lei pe care ai dedus-o fara sa ai dreptul, cu justificarea aferenta (o nota explicativa sau ceva de genul - oricum organul nu se supara ca statul incaseaza). Pt. anul 2016 furnizorul este putin smecher pt. ca ti-a marit pretul prin includerea tva in valoarea produsului. Deci tu practic platesti o suma mai mare pt. aceeasi marfa, avand in vedere faptul ca inainte deduceai tva-ul.
De ex. daca in dec. plateai 250lei + 50 lei tva= 300 lei, dar 50lei se intorceau la tine prin deducerea tva, acum platesti 300 lei, fara sa mai deduci nimic. Costul tau de achizitie a crescut de la 250 la 300, in cazul in care se pastreaza egala valoarea facturilor, asa cum ai spus.
In concluzie eu i-as cere sa storneze facturile si sa emita altele cu valoarea corecta, la fel si pentru chitante.
Bafta!
De ex. daca in dec. plateai 250lei + 50 lei tva= 300 lei, dar 50lei se intorceau la tine prin deducerea tva, acum platesti 300 lei, fara sa mai deduci nimic. Costul tau de achizitie a crescut de la 250 la 300, in cazul in care se pastreaza egala valoarea facturilor, asa cum ai spus.
In concluzie eu i-as cere sa storneze facturile si sa emita altele cu valoarea corecta, la fel si pentru chitante.
Bafta!
Asa am solicitat si noi dar ei nu vor decat asa, in favoarea lor. Adica vor sa storneze vechile facturi, sa emita alte facturi fara tva dar valoarea sa ramana aceiasi.
In mod normal daca devii platitor de TVA atunci ii atragi atentia si furnizorului.
Poate ca asa este, dar uite ca abia acum "am descoperit" cum stau treburile in cazul facturilor cu material lemnos. Habar nu aveam ca se aplica taxare inversa in cazul in care ambii parteneri sunt platitori de tva.