Configurare Saga

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
pascaa

Configurare Saga

#1 Mesaj de pascaa »

Buna colegi!
Am nevoie de ajutorul vostru. Sunt singura si nu am la cine apela.
Am preluat o firma noua, care doreste receptionarea marfii fara pret de vanzare...

Eu nu am mai lucrat asa, in momentul cand faceam receptia treceam si pretul de vanzare. Va spun sincer ca nu stiu cum sa configurez saga, ce fel de gestiune sa aleg... Credeti ca e cineva interesat sa imi explice?

Am tot citit pe forum dar sincer nu am intles f bine.
Multumesc mult.

fagarasa176

Re: Configurare Saga

#2 Mesaj de fagarasa176 »

Gestiune cantitativ-valorica
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

balazse

#3 Mesaj de balazse »

Daca clientul tine deja evidenta cantitativ-valorica, atunci nu mai creezi nici o gestiune, ci doar lucrezi direct pe "nedefinit".
Descarcarea il vei face pe baza documentelor puse la dispozitie de client (situatie stocuri) prin articole contabile.

pascaa

#4 Mesaj de pascaa »

OK.
Eu primesc receptiile in gest CV , pret achizitie.
Si situatia stocurilor. Si tot ce s-a lucrat pe depozit.

Cum procedez eu la mine? Fac import de date?

Sincer cer sa ma ajutati cu linkuri sau orice e relevant, vreau sa preiau corect si sa merg bine de la inceput.

Multumesc mult.

balazse

#5 Mesaj de balazse »

Dupa un an de gandire, ii interesant sa iti dam un raspuns.
In prima faza ar trebui sa stim daca si clientul tau lucreaza tot cu programul Saga, daca vrei sa introduci si tu facturile sau doar vrei sa faci import.
Daca clientul lucreaza cu programul Saga si aveti acelasi versiune si tu vrei sa faci import atunci ar fi fost optim ca de la bun inceput la client sa configurezi la "administrare" -> "configurare societati" -> "setari diverse" -> "indice filiala" sa treci "A" si bifa la "furnizori"/"clienti", dupa care la tine sa pui bifa "administrare" -> "configurare societati" -> "setari diverse" -> "dezactiveaza ecranele de stocuri pentru aceasta firma", astfel la import n-ar fi probleme.
O problema pentru tine este ca nu poti tine nici o evidenta cantitativ-valorica.

pascaa

#6 Mesaj de pascaa »

Da, touche!

Ideea e ca la momentul intrebarii, am facut ce si cum trebuia. Aveam o gestiune de vanzare automobile, si un mic magazin piese auto.
Am setat gestiuni diferite, si automobilele le-am lasat pe CV la pret de achizitie, iar magazinul, GV.

Insa,
Dupa un an:))

preiau contabilitatea ptr o societate cu un depozit fructe(CV) si un magazin.
La depozit se lucreaza in saga.

Balasze, eu intreb, daca e o prostie, te rog sa interpretezi ca nestire. Si dorinta de a invata.
Contabila veche nu mi-a dat nici pana in ziua de azi balanta pe decembrie. Nu am vazut in acte un registru jurnal listat, sau orice altceva.

Intrebarea: de ce sa dezactivez ecranul de stocuri la mine?
Cum fac eu descarcarile lunare?
Multumesc anticipat.

balazse

#7 Mesaj de balazse »

Raspunsul oferit a fost pentru acea situatie in care clientul are o evidenta cantitativ-valorica, iar tu vrei sa faci import de date.
Daca nu vei introduce la fel anumite date cum face clientul este posibil sa existe difente intre cele doua evidente daca tu vei lucra in continuare cantitativ-valoric.
Descarcare il vei face pe baza documentelor primite de la client, mai exact clientul iti poate tiparii o stiautie a stocului, din care stii cat trebuie sa scazi pe cheltuiala.
Descarcare il faci manual, prin articole contabile.

pascaa

#8 Mesaj de pascaa »

Multumesc tare mult.

kisaa

#9 Mesaj de kisaa »

Buna ziua,

Am cumparat recent programul Saga.
Sunt la preluarea balantei, si nu stiu cum sa preiau contul 371.
Din vechiul program aveam analitice, si tineam gestiunea cantitativ valorica.
Doresc in continuarea sa tin cantitativ valoric, urmand sa am ulterior si magazin, cu global valoric.
Ce nu am inteles: acum trec balanta cu analitice, sau cum?
Cand voi introduce stocurile, as dori sa le am pe departamente, avand marfa diferita, si in acest caz pastrez analiticele?
Nu am inteles prea bine cum se vor crea articolele, astfel incat sa le am pe departamente diferite (marfa tip A, tip B, etc)
Va multumesc!

fagarasa176

#10 Mesaj de fagarasa176 »

Daca veti tine cantitativ-valoric nu este nevoie de analitice
Veti filtra dupa gestiuni
La configurare societati aveti butonul "Preluare stocuri initiale"
Gestiunile le creati in meniul Fisiere-->Gestiuni
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

balazse

#11 Mesaj de balazse »

Pentru KisaA
Eu sunt adeptul unui singur cont analitic pentru partea de cantitativ-valoric.
Citeste aici:
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?f=1&t=35294

kisaa

#12 Mesaj de kisaa »

Va multumesc, o sa merg atunci pe un singur analitic, preiau balanta, si vad de acolo cum o sa ma descurc!
:)

balazse

#13 Mesaj de balazse »

Daca ai si global-valoric atunci o sa ai pentru fiecare gestiune un analitic separat.
Exemplu:
Daca ai mai multe gestiuni (adica preconizezi ca o sa ajungi la 10 unitati), atunci pentru cantitativ-vlaoric creezi: 371.00, 378.00, 4428.M.00, 607.00 si 707.00.
Pentru primul magazin faci un fel de centralizator 371.01, 378.01, 4428.M.01, 607.01 si 707.01, dupa care pentru fiecare cota de TVA 371.01.X, 378.01.X, 4428.M.01.X, 607.01.X si 707.01.X
Procedura il refaci pentru fiecare magazin.
La "gestiuni" pentru cele global-valorice o sa treci doar gestiunile pentru fiecare cota de TVA.

kisaa

#14 Mesaj de kisaa »

Am revenit cu o intrebare, si multumesc ca mi-ati raspuns inainte :)
Insa eu am si alta nelamurire: am mai multe tipuri de marfuri, pentru care aveam cate un analitic pe 371.
Acum cum voi putea tine evidenta, face rapoarte, etc, pe tipuri de marfa?
sau un alt exemplu, am clienti persoane fizice si juridice dar si clienti distribuitori, cum pot tine evidenta separat, sa vad de ex cat am vanzare pe distribuitori? eu m-am gandit sa le aloc cate un agent, unul la general si altul la distribuitori

herganiec

#15 Mesaj de herganiec »

mai multe tipuri de marfuri => faceti grupe de articole (alimentare, nealimentare, feroase, detergenti,etc)
adaugati agentii cu nume prenume, etc si cand emiteti factura de vanzare, acolo in dreapta puteti adauga numele agentului care a distribuit marfa.

Toate acestea va ajuta la rapoarte pe perioada solicitata, pe agenti pe grupe de articole, pe gestiuni,etc. .si tot ce va mai trece prin cap.

Incercati sa lucrati si o sa va prindeti pe parcurs.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

Scrie răspuns