amenda ANAF
amenda ANAF
Buna ziua!
Imi poate spune cineva cum se calculeaza cele 48 ore in cazul unei amenzi? Mai exact, s-a primit o amenda vineri in care se specifica faptul ca daca se achita in 48 ore se va plati doar jumatate. Pana cand se poate achita la jumatate, pana luni sau pana marti?
Imi poate spune cineva cum se calculeaza cele 48 ore in cazul unei amenzi? Mai exact, s-a primit o amenda vineri in care se specifica faptul ca daca se achita in 48 ore se va plati doar jumatate. Pana cand se poate achita la jumatate, pana luni sau pana marti?
Re: amenda ANAF
eu am inteles ca nu se calculeaza orele, se calculeaza urmatoarele 2 zile lucratoare, deci marti
Asa stiam si eu doar ca am un caz in care desi amenda s-a dat vineri si s-a platit marti am primit hartie ca mai am de achitat cealalta jumatate din amenda. Am mai intrebat si alte persoane dar parerile sunt impartite, unii sustin ca daca s-a primit vineri se calculeaza 48 ore si daca pica intr-o zi nelucratoare(cum e cazul de fata) se plateste pana in prima zi lucratoare, adica trebuia sa plateasc pana luni. Poate s-a mai lovit cineva de aceasta problema si ne lamureste si pe noi. Multumesc!
Bag de seama ca sunteti niste fericiti, nu ati primit amenzi 

-
Stiu ca modul de calcul al termenului era prevazut intr-un act normativ pe undeva.Dati o cautare pe google.Din cate stiu , in cazul dvs.,termenul expira marti la ora 24.
Asa fac de fiecare data, Intai incerc sa gasesc raspunsul singura iar daca nu gasesc sau nu inteleg, strig dupa ajutor.
-
Si eu la fel. Este o ordonanta de modificare a codului civil. Unde se calculeaza diverse termene. Daca aflu o sa scriu pe aici.
ART. 2.553 - Codul civil
Termenul stabilit pe zile
(1) Când termenul se stabileste pe zile, nu se ia în calcul prima si ultima zi a termenului.
(2) Termenul se va împlini la ora 24,00 a ultimei zile.
ART. 2554
Prorogarea termenului
Dacă ultima zi a termenului este o zi nelucrătoare, termenul se consideră împlinit la sfârşitul primei zile lucrătoare care îi urmează.
ART. 2.553 - Codul civil
Termenul stabilit pe zile
(1) Când termenul se stabileste pe zile, nu se ia în calcul prima si ultima zi a termenului.
(2) Termenul se va împlini la ora 24,00 a ultimei zile.
ART. 2554
Prorogarea termenului
Dacă ultima zi a termenului este o zi nelucrătoare, termenul se consideră împlinit la sfârşitul primei zile lucrătoare care îi urmează.

Pe aproape
E vorba de OG 2/2001, art.28
Art. 28. 3 - Art. 28. a fost modificat prin Lege 526/2004 la 09/12/2004
(1) 4 Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute în actul normativ, agentul constatato făcând mențiune despre această posibilitate în procesul-verbal. În actul normativ de stabilire a contravențiilor această posibilitate trebuie menționată în mod expres. Termenele statornicite pe ore încep să curgă de la miezul nopții zilei următoare, iar termenul care se sfârșește într-o zi de sărbătoare legală sau când serviciul este suspendat se va prelungi până la sfârșitul primei zile de lucru următoare.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
-
Un răspuns foarte documentat și demn de reținut. Mulțumesc frumos!
Din ceea ce a postat D-l TomaC eu inteleg ca cei de la ANAF au dreptate, amenda lundu-se intr-o zi de vineri, cele 48 de ore incep sa curga din ziua de sambata si se sfarsesc duminica, deci termenul in care trebuia sa achite doar jumatate era ziua de luni. Au gresit platind tocmai marti si ca urmare trebuie sa mai plateasca si cealalta jumatate. Gresesc? Multumesc tuturor!
Ultima oară modificat Mie Mai 18, 2016 10:56 am de către steriel, modificat 1 dată în total.
-
Ai inteles gresit. Citeste toata legea,cu atentie,in Monitorul Oficial. Nu te lua nici dupa mine nici dupa TomaC ca nu suntem atoatestiutori si apoi fa cum te taie capul!
Va rog sa nu dati cu pietre dar cred ca am o problema in a pricepe. Legea spune asa "Termenele statornicite pe ore încep să curgă de la miezul nopţii zilei următoare, iar termenul care se sfârşeşte într-o zi de sărbătoare legală sau când serviciul este suspendat se va prelungi până la sfârşitul primei zile de lucru următoare". Eu inteleg asa: s-a primit vineri, termenul de 48 ore incepe sa curga incepand de sambata la miez de noapte deci 48 de ore se fac luni noapte, deci amenda trebuia achitata pana luni la orele 24 si nu marti asa cum s-a intamplat. Unde gresesc? Va rog din suflet sa ma ajutati sa inteleg si sa nu radeti de mine
. Multumesc!

adica pana luni la ora 24.00 trebuia sa achitati.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”
-
Corect. Asa inteleg si eu. Desi e cam aiurea deoarece in felul acesta am de fapt decat 24 ore"lucratoare"( ca sa zic asa). E o solutie de compromis a legiuitorului, probabil. Cele 2 zile de week-end duc de fapt la pierderea a 24 de ore/o zi lucratoare.
Deci, esti bun/a de plata. Asta e! E de tinut minte!
TomaC e de vina. El a gasit articolul "ghidush". 
Deci, esti bun/a de plata. Asta e! E de tinut minte!

deci pana la urma pricepusem bine
.