Buna ziua,
am un angajat care este inscris la cursurile de master. Firma vrea sa-i deconteze taxa de studii. Daca se deconteaza de catre firma (chitanta de achitare taxa de studii este pe numele angajatului) se considera "avantaj in natura" si se adauga la salar. Adaugand aceasta suma la salar se va impozita fara a se retine si contributiile sociale aferenta venitului. Este corect asa? Daca adaug taxa la "alte venituri" vor fi retinute si contributiile sociale pe langa impozit. Va rog sa-mi spuneti cum este corect? Si mai este o problema cu statul de plata. Vrem ca salarul net sa nu se modifice, in cazul "avantajul in natura" scade netul iar in cazul "alte venituri" creste netul. Cheltuiala este deductibila pentru firma pentru ca este impozitat la angajat.
Cu deosebit respect!
decontare studii master
Re: decontare studii master
Este corect să fie considerat avantaj în natură. Dacă se tratează ca avantaj în natură atunci e logic ca venitul net să fie mai mic, pentru că salariul se reduce cu exact 16% aplicat la valoarea avantajului în natură. Pentru a fi nemodificat e necesar să se includă la depășiri de plan net o sumă egală cu impozitul.
Dacă se include la alte venituri, e logic să crească salariul net, pentru că de fapt crește salariul brut. La avantaj în natură nu crește salariul brut ci doar baza de impunere.
Dacă suma e impozitată la salariat atunci e o cheltuială deductibilă.
Dacă se include la alte venituri, e logic să crească salariul net, pentru că de fapt crește salariul brut. La avantaj în natură nu crește salariul brut ci doar baza de impunere.
Dacă suma e impozitată la salariat atunci e o cheltuială deductibilă.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Re: decontare studii master
Multumesc foarte mult!
Cu deosebit respect!
Cu deosebit respect!