Achizitie autoturisme
Re: Achizitie autoturisme
Totusi de ce nu-l vinde la un pret redus?
-
Așa cum spunea cineva pe aici: „Fiscul nu o sa considere avantaj de natura salariala, dar poate sa suspecteze reducerea bazei pentru calculul tva-ului colectat.”
Am tot căutat ceva în legislație, dacă se impune un anumit preț de vânzare, dar nu am găsit nimic. Și bineînțeles, fără raport de evaluare cum mai spunea altcineva tot pe aici...?
Deși vânzarea zic poate că ar fi un plus la ”dovedirea” faptului că mașina rămasă pe firmă este utilizată doar pentru activitatea economică?
Am tot căutat ceva în legislație, dacă se impune un anumit preț de vânzare, dar nu am găsit nimic. Și bineînțeles, fără raport de evaluare cum mai spunea altcineva tot pe aici...?
Deși vânzarea zic poate că ar fi un plus la ”dovedirea” faptului că mașina rămasă pe firmă este utilizată doar pentru activitatea economică?
Atributul de "masina veche" are mai multe intelesuri. Acum te-ai facut intelesa. Conditia din Codul fiscal art. 21, (3), n), nu mai este respectata, patronul utilizeaza doua masini. In acest caz, pentru unul dintre autoturisme nu vei deduce nicio cheltuiala (combustibil, piese, asigurari, impozit, amortizari, etc.). Dar mare atentie, toate cheltuielile pot fi considerate ca un avantaj al patronului, drept pentru care vor putea fi considerate ca dividende. In acest caz, vanzarea ar fi o solutie, dar daca vanzarea se face catre patron/sotia patronului, iar acestea fiind afiliate societatii, vanzarea trebuie sa se faca la valoarea de piata.
-
Vânzare la valoarea de piață...nu acceptă în niciun caz; ar fi vorba de vreo 1500Euro, cred. El vrea să o vândă la 1000 lei, sau să mai rămână o perioadă pe firmă, cu cheltuieli nedeductibile 100%.
Chiar nu știu cum să procedez...
Știe cineva măcar cât ar costa acel raport de evaluare, pentru aflarea prețului pieței?
Chiar nu știu cum să procedez...
Știe cineva măcar cât ar costa acel raport de evaluare, pentru aflarea prețului pieței?
E suficient să aveți chiar oferte de la dealeri de astfel de bunuri. De la firme ce vând astfel de autoturisme, pentru vehicule cu caracteristici similare. Marea lor majoritate au și program de buy-back.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
-
În acest caz, la înregistrarea facturii, în partea de jos se trece la TVA 0, iar la preț unitar toată valoarea, inclusiv TVA-ul?pinteae scrie:Daca vanzatorul a aplicat regimul special de TVA, asupra marjei brute, nu se deduce TVA ( deoarece TVA este aplicat asupra marjei brute), iar valoare din factura reprezinta cost de achizitie.
Mulțumesc
-
Situaţie: SRL plătitor de TVA, impozit pe venit, un singur angajat (administratorul) în funcţia de agent de vânzări.
În prezent are o maşină pe firmă, achiziţionată fără TVA - deducere 100% cheltuieli.
Doreşte achiziţionarea unei a doua maşini, de data aceasta cu TVA.
Pe viitor, prima maşina va fi folosită tot integral în interes de serviciu, iar cea de a doua şi în interes personal.
Având în vedere că la prima maşină nu a dedus TVA, pentru cea de a doua maşină se poate deduce 100% TVA-ul de pe factura de achiziţie? Urmând ca restul cheltuielilor pentru a doua maşină să fie integral nedeductibile?
În prezent are o maşină pe firmă, achiziţionată fără TVA - deducere 100% cheltuieli.
Doreşte achiziţionarea unei a doua maşini, de data aceasta cu TVA.
Pe viitor, prima maşina va fi folosită tot integral în interes de serviciu, iar cea de a doua şi în interes personal.
Având în vedere că la prima maşină nu a dedus TVA, pentru cea de a doua maşină se poate deduce 100% TVA-ul de pe factura de achiziţie? Urmând ca restul cheltuielilor pentru a doua maşină să fie integral nedeductibile?
Te misti pe o gheata cam subtire!
Te rog sa-ti raspunzi la urmatoarele intrabari:
1. Cine conduce firma?
2. Cand se face delimitarea intre activitatea de administrator si cea de agant de vanzari?
3. Prima masina a fost utilizata atat de administrator cat si de agentul de vanzari?
4. Daca masina a fost utilizata de administrator, este corecta deducerea de 100%, aplicata?
Daca esti obiectiv in raspunsuri, atunci puneti intrebarea cam care ar fi punctul tau de vedere, daca ai fi inspector fiscal?
Cum ai trata speta?
Cat priveste ce-a de-a doua masina, nu poti aplica deducere de 100% la TVA, la achizitie, ca pe urma sa anulezi dreptul de deducere a cheltuielilor de functionare. Care ar fi argumentul?
Deducerea limitata a se aplica conf. art. 25, alin. (3), lit. l) si m) si art. 298, din Codul fiscal si pct. 16 si 68 din Normele de aplicare a Codului fiscal.
Te rog sa-ti raspunzi la urmatoarele intrabari:
1. Cine conduce firma?
2. Cand se face delimitarea intre activitatea de administrator si cea de agant de vanzari?
3. Prima masina a fost utilizata atat de administrator cat si de agentul de vanzari?
4. Daca masina a fost utilizata de administrator, este corecta deducerea de 100%, aplicata?
Daca esti obiectiv in raspunsuri, atunci puneti intrebarea cam care ar fi punctul tau de vedere, daca ai fi inspector fiscal?
Cum ai trata speta?
Cat priveste ce-a de-a doua masina, nu poti aplica deducere de 100% la TVA, la achizitie, ca pe urma sa anulezi dreptul de deducere a cheltuielilor de functionare. Care ar fi argumentul?
Deducerea limitata a se aplica conf. art. 25, alin. (3), lit. l) si m) si art. 298, din Codul fiscal si pct. 16 si 68 din Normele de aplicare a Codului fiscal.
Eugen Pintea
Nu. Foarte pe scurt. Limitarea deducerii se aplică la orice cumpărare efectuată dacă nu se poate demonstra utilizarea exclusivă pentru afacere. Iar dacă ai dedus 100% și ulterior nu poți demonstra utilizarea exclusivă pentru afacere, se ajustează și TVA dedus inițial.
-
Intreb si eu : daca exista o masina luata pe firma de ce ar mai fi necesara inca una ?
Pentru că poate 

-
eeiii, asta stiu !