TVA respins la rambursare

serbanm7

TVA respins la rambursare

#1 Mesaj de serbanm7 »

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta:
In urma controlului mi s-a respins la rambursare 50% (5155 lei) din TVA-ul pentru un autoturism achizitionat intracomunitar acum 1 an. Imediat dupa asta, administratorul a decis utilizarea acestuia in scopul desfasurarii activitatii firmei, spunand ca va intocmi foi de parcurs pt. justificare. Astfel ca am calculat ajustarea TVA in favoarea noastra, (la valoarea ramasa de amortizat) si, din suma respinsa la rambursare voi recupera partial (3866 lei).
Teoretic, acei 5155 lei ar trebui sa mearga pe 635 neded., dar mai e si varianta ca daca i-as fi pus ca TVA ned. de la inceput mi s-ar fi dus pe costul de achizitie la 2133...
Va rog sa-mi spuneti care ar fi varianta corecta de monografie in acest caz?
Multumesc.

scortarum

Re: TVA respins la rambursare

#2 Mesaj de scortarum »

E tarziu acum pentru foi de parcurs, nu aveti dreptul sa recuperati niciun leu, darmite 3866. Dumneavoastra va scapa sensul cuvantului "exclusiv" de la art 298. Inainte de inspectia fiscala, a fost utilizata masina exclusiv in scopul activitatii economice, utilizare dovedita cu foi de parcurs?

serbanm7

#3 Mesaj de serbanm7 »

nu. tocmai de aceea mi s-a respins la rambursare 50% din TVA. dar chiar doamna de la control mi-a spus ca daca voi justifica de acum inainte folosirea in scopul activitatii economice, pot ajusta tva-ul pe perioada ramasa.

scortarum

#4 Mesaj de scortarum »

Acuma nu va suparati pe mine, dar nu cred ca "doamna de la control" este temei legal, si nu cred ca e sanatos sa va luati dupa ea.
Luati-va dupa Codul Fiscal, mai exact dupa art. 305 alin. (4) lit. a) pct. 1.

serbanm7

#5 Mesaj de serbanm7 »

Eu am luat in considerare art. 304 alin. (1), c) si pct. 78 alin. (6) b) din norme. In normele la art. 148 din vechiul CF era parca explicat mai detaliat.

scortarum

#6 Mesaj de scortarum »

Masina ar intra la art. 305, nu la 304, ca e bun de capital. Normele la care faceti referire s-ar aplica daca ati efectua operatiuni scutite fara drept de deducere (art. 292) ceea ce cred ca nu e cazul la Dvs. Si oricum, limitarea deducerii la auto e cu totul altceva. Dar poate mai auziti si alte pareri in afara de a mea.

Scrie răspuns