Plata externa numerar
Plata externa numerar
Buna ziua,
Am achizitionat din germania un autoturism pentru care am achitat 39000 euro valoarea masinii fara TVA.
Firma vanzatoare doreste ca sa achit numerar ca o cautiune cand ridic masina 7505 euro, suma pe care mi.o restituie in cont dupa ce inmatriculez masina.
E corect sa platesc numerar 7505 euro si cum trebuie sa procedez avand in vedere ca firma nu dispune de euro nici in contul de la banca si nici pe casa in valuta,(vine administratorul cu contract de creditare.)
Citisem ca platile in valuta doar cele de pe teritoriul Romaniei intra in plafonul de 5000 lei.
Nu stiu cum sa procedez sa fie corect.
Va rog sa ma ajutati.
Multumesc.
Am achizitionat din germania un autoturism pentru care am achitat 39000 euro valoarea masinii fara TVA.
Firma vanzatoare doreste ca sa achit numerar ca o cautiune cand ridic masina 7505 euro, suma pe care mi.o restituie in cont dupa ce inmatriculez masina.
E corect sa platesc numerar 7505 euro si cum trebuie sa procedez avand in vedere ca firma nu dispune de euro nici in contul de la banca si nici pe casa in valuta,(vine administratorul cu contract de creditare.)
Citisem ca platile in valuta doar cele de pe teritoriul Romaniei intra in plafonul de 5000 lei.
Nu stiu cum sa procedez sa fie corect.
Va rog sa ma ajutati.
Multumesc.
Re: Plata externa numerar
Nu este prima oara cand citesc despre pretentia celor din Germania.
E legislatia de acolo si trebuie sa va supuneti.
Platiti numerar cautiunea si asteptati restituirea sumei in contul bancar.
Nu este nicio ilegalitate.
Nu aveti plafon de plati numerar in valuta in Europa.
De fapt acea cautiune reprezinta cota de TVA germana ca ei sa fie siguri ca veti declara achizitia in VIES (declaratia 390).
Au luat atatea plase incat s-au pus la adapost.
E legislatia de acolo si trebuie sa va supuneti.
Platiti numerar cautiunea si asteptati restituirea sumei in contul bancar.
Nu este nicio ilegalitate.
Nu aveti plafon de plati numerar in valuta in Europa.
De fapt acea cautiune reprezinta cota de TVA germana ca ei sa fie siguri ca veti declara achizitia in VIES (declaratia 390).
Au luat atatea plase incat s-au pus la adapost.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
Multumesc mult pentru raspuns.Au si ei dreptate, am mai achizitionat si din belgia o masina si am achitat initial suma cu tva ca mai apoi sa-mi vireze diferenta in cont.
Nu eram sigura cu plata in numerar si cu sursa banilor cum sa procedez.
O sa intocmesc un contract de imprumut intre asociat si firma pe 7505 euro ma incarc in registrul de casa in valuta si la plati o sa trec chitanta de la furnizor din Germania.
Multumesc inca o data.
Nu eram sigura cu plata in numerar si cu sursa banilor cum sa procedez.
O sa intocmesc un contract de imprumut intre asociat si firma pe 7505 euro ma incarc in registrul de casa in valuta si la plati o sa trec chitanta de la furnizor din Germania.
Multumesc inca o data.
-
Avand in vedere noutatile legislative, cum trebuie sa procedeze o societate care incasa pana acum marfa in numerar la descarcare in Germania, in jur de 1500 euro??
Transportatorul (terta persoana) lua factura si chitanta emise de furnizor cu data livrarii si le dadea clientului neamt, la descarcare, in schimbul banilor. Iar banii ii aducea in tara si ii preda furnizorului cu proces verbal.
Mentionez ca clientul strain nu vrea sa plateasca in avans, pana nu vede marfa, iar furnizorul nu permite descarcarea cu plata ulterior prin banca...
Solutii??
Transportatorul (terta persoana) lua factura si chitanta emise de furnizor cu data livrarii si le dadea clientului neamt, la descarcare, in schimbul banilor. Iar banii ii aducea in tara si ii preda furnizorului cu proces verbal.
Mentionez ca clientul strain nu vrea sa plateasca in avans, pana nu vede marfa, iar furnizorul nu permite descarcarea cu plata ulterior prin banca...

Solutii??
Ca până acum, de ce?
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
-
Bine, ma refeream la Legea nr. 70/2015, doar ca din mai nu am mai avut incasari in valuta pana acum la acea societate. Stiu doar ca plafonul de 5000 Ron se va aplica si incasarilor si platilor in valuta efectuate pe teritoriul Romaniei,.
De aceea eram nedumerita. M-as incadra daca as emite doua facturi in doua zile diferite, una de avans si una finala cu storno avans... sper ca nu o vor considera plata fragmentata, nu?
iar la art. 3 alin (2):Art. 1 alin (3) Prevederile prezentului capitol se aplică şi operaţiunilor de încasări şi plăţi în valută efectuate pe teritoriul României. Încadrarea în plafoanele prevăzute de prezentul capitol se efectuează în funcţie de cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Naţională a României, de la data efectuării operaţiunilor de încasări sau plăţi.
Doar ca incasarea nu are loc pe teritoriul Romaniei, ci prin delegat-soferul firmei de transport, la descarcare la beneficiar extern.Sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei
De aceea eram nedumerita. M-as incadra daca as emite doua facturi in doua zile diferite, una de avans si una finala cu storno avans... sper ca nu o vor considera plata fragmentata, nu?
Dar de ce nu te-ai incadra? De ce sa emiti factura de avans?
In concluzie se poate achita numerar in Germania de catre delegat (cu delegatie) o suma de 3000 euro pentru o achizitie intracomunitara ?
-
Multumesc.