constituire cheltuieli sociale

marianam80

constituire cheltuieli sociale

#1 Mesaj de marianam80 »

buna ziua!
va rog frumos sa ma ajutati cu un rationament:
pot constitui luna de luna, la fondul de salarii, 5% cheltuieli sociale?
il constitui prin 6458=423 si il las in 423....urmand a fi folosit in lunile urmatoare dar obligatoriu pana la sfarsitul anului?

va multumesc mult!
pe vremuri asa se facea..

olteanz

Re: constituire cheltuieli sociale

#2 Mesaj de olteanz »

Nu se justifica, eventual 471=423 (ce original!!!)
1+1=3

marianam80

#3 Mesaj de marianam80 »

bun....dar in virtutea definitiei "cheltuielilor"data de omfp 1802/2014 cum ca: cheltuielile sunt sumele sau valorile platite sau de platit....cum ati rationa constituirea acestor cheltuieli?
:)

marianam80

#4 Mesaj de marianam80 »

oare ce s-ar intampla daca anaful ar gasi articolul 6458=423 cu 5 % la fondul de salarii?
ce ar putea invoca?
ca nu sunt deductibile???
nu am gasit nicaieri specificat pe undeva in cat timp poti folosi soldul la 423....
si soldul la 423 Soldul creditor al contului reprezintă ajutoare materiale datorate.

fagarasa176

#5 Mesaj de fagarasa176 »

Este ilogic si, cred, nu prea corect ceea ce vreti sa faceti
Vreti sa constituit niste cheltuieli fictive pe baza a ce rationament?
Cel mai bine tineti o situatie separat intr'un fisier excel si gata
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

marianam80

#6 Mesaj de marianam80 »

totusi ....am intrebat si la finante si mi-au spus ca e corect.....sa le constitui ....ca cica e vorba de contabilitatea de angajamente.....si ca nicaieri nu se face referire la cheltuirea sumelor din ct. 423.....mai precis mi-au spus ca nu este reglementata o perioada in care se pot folosi aceste ajutoare constituite.....nuj cum sa procedez.....ideea e ca de folosit le folosesc pana la ultimul leu.....insa as fi vrut sa-mi constitui fondul in fiecare luna......cumva nu as vrea sa ma destabilizez ca rezultat in luna in care le folosesc.....de exemplu......constitui cate 1000 lei timp de 10 luni......=10000 lei iar in decembrie folosesc ajutoarele constituite din soldul ct 423.....mie mi se pare mai rezonabil asa....decat sa vin cu o cheltuiala de 10000 in decembrie.....
cam ciudat rationamentul

marianam80

#7 Mesaj de marianam80 »

as putea sa fac o analogie cu 641...cheltuiala la salarii.....fac cheltuiala si daca omu nu vine sa-si ridice banii???/ce inseamna ca e fictiva cheltuiala???
cam trasa de par....incerc sa ma conving pe mine insami de rationamentul meu :?

tomac

#8 Mesaj de tomac »

Da le puteți constitui. Dar sunt nedeductibile fiscal. Vedeți art.25 CF. Acolo sunt cheltuielile efectiv plătite sau efectuate.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

marianam80

#9 Mesaj de marianam80 »

am citit dl tomac.....faza e ca nu scrie nici efectuate nici platite dar nici constituite......
dar daca eu fac art contabil 6458=423 cu 5% fond salarii....cu ce ma poate contra anaful?

marianam80

#10 Mesaj de marianam80 »

am sa renunt......la a constitui cheltuielile sociale

tomac

#11 Mesaj de tomac »

Așa ziceți, că nu scrie? Să vedem
Iată ce spune art.25 alin.3 litera b
b) cheltuielile sociale, în limita unei cote de până la 5%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Intră sub incidența acestei limite următoarele:

Normele de aplicare clarifică
(1) Cheltuielile efectuate în baza contractului colectiv de muncă, ce intră sub incidența prevederilor art. 25 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, sunt cheltuielile de natură socială stabilite în cadrul contractelor colective de muncă la nivel național, de ramură, grup de unități și unități, altele decât cele menționate în mod expres în cadrul art. 25 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal.
1. ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, ajutoarele pentru proteze, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii, ajutorarea copiilor din școli şi centre de plasament;

2. cheltuielile pentru funcționarea corespunzătoare a unor unități aflate în administrarea contribuabililor, precum: creșe, grădinițe, școli, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, cămine de nefamiliști şi altele asemenea;

3. cheltuielile reprezentând: cadouri în bani sau în natură, inclusiv tichete cadou oferite salariaților și copiilor minori ai acestora, servicii de sănătate acordate în cazul bolilor profesionale și al accidentelor de muncă până la internarea într-o unitate sanitară, tichete de creșă acordate de angajator în conformitate cu legislația în vigoare, contravaloarea serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariații proprii și membrii lor de familie, precum și contribuția la fondurile de intervenție ale asociațiilor profesionale ale minerilor;

4. alte cheltuieli cu caracter social efectuate în baza contractului colectiv de muncă sau a unui regulament intern;
Toate cele de mai sus de la 1 la 4 sunt evident cheltuieli efectuate. Iar cele ce nu sunt cuprinse între cele de la 1 la 4 sunt cele la care fac referire normele și care sunt și ele tot efectuate.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

marianam80

#12 Mesaj de marianam80 »

Ok....aveti dreptate...in sfarsit m-am lecuit.......va multumesc mult de tot pentru energia pe care ati consumat-o....mie mi-a facut placere ca am interactionat cu dumneavoastra.
O seara excelenta!

Scrie răspuns