CONTROL ANAF PFA

tobocf

CONTROL ANAF PFA

#1 Mesaj de tobocf »

Buna tuturor. Un sfat va rog. Am control Anaf la II mi-au cerut raport gestiune, astfel e amenda.
Mi-a calculat K -ul pentru profit. La declaratie sfarsit an a scaut stocul de marfa din cheltuieli si a aplicat 16%.
Va rog spuneti-mi cum este corect. Daca raportul de gestiune nu e obligatoriu spuneti-mi o baza legala.
SI stocul la sfarsit de an nu se face o evaluare faptica si acela se scade , daca e corect.
Multumesc.

balazse

Re: CONTROL ANAF PFA

#2 Mesaj de balazse »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Inca mai exista inspectori atat de id...., ca sa faca asemenea calcule aberante?
In primul rand sa iti spuna ei o baza legala pentru raport de gestiune si un act normativ neabrogat in care apare descris modelul, precum modul de completare.
Pe ei trebuie sa ii intereseze incasarile si platile, adica RJIP si sa citeasca Codul Fiscal, ca doar aceea ar trebui sa aplice.

Iti propun sa citesti urmatoarele:
http://www.sagasoftware.ro/?p=1117
http://www.sagasoftware.ro/?p=1581
http://www.sagasoftware.ro/?p=1310

tobocf

#3 Mesaj de tobocf »

Multumesc.o zi buna.

aurel211252

#4 Mesaj de aurel211252 »

Si eu am patit-o...Asa ca sa nu ne miram de unele"aberatii",ale celor de la ANAF.La angajare, ar trebui sa aiba si o intrebare, cu privire la obligativitatea "Raport de Gestiune la I.I."...
Ajuta-ti aproapele,pentru a fi laudat,iertat si fericit...

tomac

#5 Mesaj de tomac »

1. Coeficientul K nu există nicăieri în legislația specifică evidenței în partidă simplă. Dacă vă face un astfel de calcul solicitați-i să indice exact baza legală care reglementează acel coeficient și modul de aplicare a lui. De asemenea să indice baza legală a documentelor pe baza căruia se determină dacă există reglementat.
Credeți-mă - nu există nicăieri. Inspectorul este obligat să vă solicite expunerea punctului de vedere înainte de încheierea raportului. Solicitarea se face în scris și se consemnează în raport.
2. Cum puteți cere bază legală pentru ceva nereglementat? Nu există așa ceva. Raportul de gestiune nu este cuprins în lista formularelor financiar-contabile comune pe economie. Mai mult, OMFP 170/2015 limitează aceste formulare la doar 10. Nici unul din ele nu se numește așa. La fel, logic ar fi, ca inspectorul dacă e atoateștiutor să vă indice el exact ce articol de lege ați încălcat și care e ordinul ce obligă la întocmirea acelui document.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

tobocf

#6 Mesaj de tobocf »

Multumes de sfat Tomac.Sunt din Prahova. In momentul cand le-am spus ca nu e reglementat nicaieri raportul de gestiune
s-au enervat mi-au zis ca sunt varza si daca mai zic ceva il arde pe contribuabil de nu se vede.M-au intrbat daca am citit
codul fiscal si omf 3512 ca acolo scrie de raport de gestiune.
Mai am o intrebare referitor la stocul de marfa de la sfarsitul anului.
Daca facturile de marfa sunt o cheltuiala deductibila si sunt platite la achizitionare in stocul ramas toata matfa este platita,
de ce la impozitare de sfarsit de an se diminuieaza cheltuielile cu stocul de sfarsit de an? Este corect? bine inteles la pret de
achizitie.
Multumesc.

cernatv

#7 Mesaj de cernatv »

În lumea asta prost făcută...... cred că stie toată lumea continuarea.
Oare inspectorul știe prin ce Ordin a fost abogat și, totodată, înlocuit 3512?
K-ul se calculează după o binecunoscuta formulă, care e și reglementată, și care face clar referire la niște conturi. La partidă simplă cum dracu' a calculat? Cu ce, și în ce bază, a înlocuit conturile?
Nu trebuie diminuate cheltuielile cu valoarea stocului de marfă. Nu e conform normelor legale. Aici ei se leagă, fără temei, de faptul că ar fi cheltuieli efectuate dar fără a obține venituri în același an fiscal. Dar oare e așa? Cine cumpără marfa cu scopul de a o ține pe stoc până anul viitor, nu pentru a o revinde cât mai repede?

tomac

#8 Mesaj de tomac »

Haideți să fim varză până la capăt.
Nicăieri în codul fiscal nu există vreo formulă de calcul a adaosului comercial, a vreunui coeficient mediu de calcul. Nicăieri. Ea există în reglementările aplicabile societăților comerciale care conduc evidență în partidă dublă.
Pentru a fi deductibile, codul fiscal, la impozitul pe venit, la evidență în partidă simplă cere ca:
- cheltuiala să fie plătită în anul în care se acordă ca o cheltuială
- să fie aferentă venitului din activitate
(nu să fie proporțională cu venitul brut, net sau mai știu eu ce. nu proporțional ci să fie realizată pentru activitate)
Aici http://www.sagasoftware.ro/?p=1117 am explicat mai pe larg ce și cum.

Raportul de gestiune nu este reglementat de OMFP 3512/2008. Nicăieri. El este menționat în cuprinsul actului, dar e o mare diferență între a fi menționat și a fi reglementat. Dacă inspectorii cred că e reglementat:
- să vă indice poziția din tabelul cu formulare
- să vă indice codul de formular, conținutul minim obligatoriu și normele de întocmire, arhivare și circulare a acestui document, reglementate prin OMFP 3512/2008.
Acest ordin a fost abrogat între timp. Să vă indice în ordinul nou aceleași lucruri sau punctul din ordin care îl menționează.
Mai mult, din 2015, din martie e în vigoare OMFP 170/2015. Acesta, dă posibilitatea, nu obligă ci dă ca posibilitate celor care conduc evidență în partidă simplă să folosească și alte formulare decât cele prevăzute de el. Să zicem că eu nu vreau să folosesc altele. Ci doar cele din OMFP 170/2015. Acolo nu se vorbește nici de NIR nici de bon de consum și de raport de gestiune nici măcar atât.
Ce articol indică inspectorii respectivi pentru a mă obliga să fac NIR dacă eu nu vreau? Din reglementările aplicabile partidei simple.
Ce reglementare contabilă corespunzătoare partidei simple reglementează calculul costurilor. indiferent că vorbim despre costul mărfii vândute sau alte costuri. De ce la salarii, nu sunt cheltuială salariile dacă nu le plătesc? Că marfa chiar dacă o plătesc văd că nu e cheltuială. Atunci la salarii care sunt evident aferente veniturilor, de ce nu mi-ar da cheltuială cu ele chiar dacă nu le-am plătit?

Nicăieri nu este reglementat ca la impozitare la sfârșit de an să se scadă stocul de marfă. Dacă este înseamnă că eu nu am cunoștință de o astfel de prevedere.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

tobocf

#9 Mesaj de tobocf »

Multumesc foarte mult pentru raspuns. Cred ca am de furca cu ei, probabil trebuie sa fac contestatie si cine stie?
poate si in instanta.
Va multumesc inca o data.

balazse

#10 Mesaj de balazse »

Mai pune aici si numele acelor mari inspectori sa stie lumea cu ce sa ii asteapta daca mai vin in control. :evil:

cernatv

#11 Mesaj de cernatv »

Dar având în vedere că și din prostie învață omul, spune cum au calculat K-ul la partidă simplă, mai ales în cazul cotelor diferite de tva.
Așa cred că mulți dintre noi ar învăța un lucru nou (chiar dacă nelegal).
Poate cineva breveteză ideea și, după ce ajuge mare șef la ANAF, o trece ca problemă cheie în testele de la concursuri.

tobocf

#12 Mesaj de tobocf »

Mai, nu pot sa dau nume, le stiu oricum pe cele mici. Inca nu au incheiat pr.verbal ca sa le stiu numele intregi.
K-ul cum l-au calculat. Daca am retinut bine caci eram bulversata ca mi-ai zis ca sunt varza au zis ceva de genul:
impatim totalul ieirilor(vanzarilor) la totalul intrarilor si aflam procentul de adaos care se scade din stocul de marfa + tva-ul
si diferenta se scade din total cheltuieli( adica diminueaza cheltuielile) din venituri si automat venitul vine mai mare dupa care se impoziteaza cu 16% si 5.5% sanatate.
Sau ceva de genul asta. Acum voi vedea ce vor calcula. Astea u fost doar verbale. Sa vedem ce scrie.
Am sa va anunt. Numai bine.

balazse

#13 Mesaj de balazse »

Sunt tare curios ce vor scrie, dar nu m-as mira daca ar scrie doar ceva vag.

tobocf

#14 Mesaj de tobocf »

Buna, s-a incheiat procesul verbal astfel:
Soldul stocului de sfarsit de an s-a scazut la pret achizitie din cheltuieli, astfel venutul devenind mai mare
si s-a impozitat cu 16% si 5.5% cass.
S-a dat amenda 1000 lei pentru lipsa raportului de gestiune.
Spuneti-mi pentru lipsa raport gestiune la II este corect sa se dea amenda?
Daca fac contestatie, care este baza legala, si castig?
Multumesc.

meira

#15 Mesaj de meira »

In general amenda se da cu mentionarea articolului de lege. Nu ai nimic scris acolo?

Scrie răspuns