Schimbare cota TVA 2016.

barbum750

Schimbare cota TVA 2016.

#1 Mesaj de barbum750 »

Intrebare: ABC a achizitionat in leasing financiar un echipament, in luna iulie 2015, pe o perioada de 5 ani. Avand in vedere ca societatea efectueaza operatiuni scutite de TVA conf. art. 292 (1) lit. a din Legea 227/2015, valoarea TVA-ului nu se deduce, ci este inclusa in valoarea bunurilor si serviciilor achizitionate. Valoarea contractului de leasing 100.000 EUR+TVA data acordarii finantarii. Societatea a inregistrat: recunoasterea valorii de finantare a echipamentului la cursul BNR de la data acordarii finantarii. Ce inregistrari contabile trebuie facute la data de 01.01.2016 pentru ajustarea diferentei cotei de TVA de la 24% la 20% atat la echipament (cont 2131), cat si la datorie (cont 167)? Avand in vedere ca la inregistrarea in contul 167 acesta a cuprins si TVA 24% si ca, incepand cu anul 2016, cota de TVA a scazut la 20%, suntem obligati sa diminuam contul 167 cu diferenta de 4% a TVA-ului, precum si valoarea mijlocului fix achizitionat prin leasing financiar pentru a corespunde cu scadentarul contractului. Avand in vedere ca TVA de 24% aferent contractului de leasing a fost inregistrat la cursul de la data contractului si ca reevaluarea contului 167 s-a efectuat la fiecare sfarsit de luna, la data de 01.01.2016, cum ar trebui sa procedam cu diferenta rezultata din schimbarea cotelor TVA? E ok sa diminuam conturile 2131 si 167 cu valoare in EUR reprezentand 4% diferenta TVA, folosind cursul de la data semnarii contractului (curs valutar folosit si la inregistrarea initiala a TVA in contului de mijloc fix 2131)?
Sunt si alte opinii ?

pinteae

Re: Schimbare cota TVA 2016.

#2 Mesaj de pinteae »

In opinia mea, nu cred cai ai procedat corect incluzand TVA aferent contractului, in costul de achizitie. Prin incheierea contractului, ai de-a face cu datorie viitoare. Faptul generator si exigibilitatea TVA, inscrisa in contract (scadentar), intervine la data facturarii avansului/ratelor, nicidecum la incheierea contractului. Intradevar in costul de achizitie sunt incluse taxele nerecuperabile, dar nu in acest caz.
Dar acum, ca ai procedat asa, consider ca poti sa diminuezi valoarea echipamentului cu suma afereta diferentei de cota TVA, pentru perioada 01.01.2016, pana la finele contractului.
Eugen Pintea

Scrie răspuns