Productie la terti (debitare)

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
dimac326

Productie la terti (debitare)

#1 Mesaj de dimac326 »

Buna ziua,

Suntem importatori de folie magnetica si, de curand, am apelat la un furnizor ca sa debiteze rolele in foi mai mici (10x15 cm).
Am trimis 5 role si mi s-au intors aprox. 5000 buc stantate + o factura de stanta + prestari servicii stantare.
Cum se procedeaza corect in Saga pentru inregistarea operatiunilor contabile, tinand cont ca:
- eu am trimis role (marfa) catre furnizor (pot sa o transfer la materie prima daca trebuie)
- s-au intors marfuri de alt tip, cu valoare adaugata prin stantare
- am emis aviz de insotire a marfii cand am transferat rolele catre prestatorul de servicii,
- eu pot vinde catre clientul meu final produse finite sau marfa.

Cele bune,
Cristian

pinteae

Re: Productie la terti (debitare)

#2 Mesaj de pinteae »

Cred ca o posibila solutie ar fi urmatoarea:
1. Vei crea un tip de articol "Materii prime la terti", la care-i asociezi contul 351;
2. In nomenclator vei crea un articol cu denumirea "Folie magnetica - terti" si-l vei asocia tipului denumit anterior;
3. Deschizi o gestiune "Materii prime la terti";
4. Prin "Operatii speciale" vei descarca folia trimisa si vei incarca, cu aceeasi valoare articolul "Folie magnetica - terti", prin contul corespondent 308;
5. In nomenclator vei crea un articol cu denumirea "Folie magnetica debitata" pe care vei incarca cantitatea primita pe baza de aviz de la prestator.
6. La intoarcerea materialului vei descarca articolul trimis la tert, la valoarea trimisa si vei incarca articolul de la pct.5 la valoarea finala (inclusiv serviciul prestat si matrita), tot prin contul corespondent 308.
7. Vei receptiona factura cu serviciul prestat si cu matrita livrata, prin contul 308.

Dupa primirea intregii cantitati de marfa si dupa receptia facturii de la furnizor, contul 308 trebuie sa se inchida.
Eugen Pintea

dimac326

#3 Mesaj de dimac326 »

Salut Eugen,

Iti multumesc pentru raspuns.

Am parcurs cu succes pana la punctul 4 inclusiv si a fost clar.
Mai departe insa nu am inteles cum incarc la punctul 5 cantitatea - tot prin Operatii speciale?
Iar descarcare/incarcare la pctele 6 si 7 le fac exclusiv in Operatii speciale? Si asocierea facturii de matrita si debitare cum o pot face?

Ma gandeam ca ar trebui sa fie ceva mai simplu si mai usor de revizuit in Saga dupa cateva luni, asemanator cu productia in curtea proprie. In modulul de productie am o paralela intre materialele consumate etc si ce rezulta, deci pot sa imi calculez automat un cost. Nu se poate face cumva similar?

Alternativa la ce mi-ai descris o vad asa: vanzare catre furnizorul meu si apoi cumpararea de folie debitata... incorporand toate costurile aferente.
Insa cred ca ar scapa putin din sensul economic si ar incarca artificial rulajele, mai ales la microintreprinderi taxate la cifra de afaceri.

Cele bune,
Cristian

pinteae

#4 Mesaj de pinteae »

5 implica creare de articol in nomenclator.
6 implica inregistrarea prin operatii speciale.
7 implica receptia.

Cred ca pentru punctele 6 si 7 trebuie sa folosesti contul 351 in locul contului 308. Asa se simplifica operatiunile.

De ex.:
4. Ai trimis catre prestator o cantitate de 150 mp de folie la un pret unitar de 5 lei/mp. Dupa validarea operatiunilor o sa se genereze aricolele contabile: 308 = 301 si 351 = 308 750 lei;
6. Incarci cantitatea primita de la prestator: 10000 bucati (10*15) la un pret unitar de 0.225 lei/bucata, pret care include si serviciul (1000 lei) si matrita (500 lei). Dupa validare o sa se genereze articolul contabil 371 = 351 2250 lei.
7. o sa faci receptia la serviciu si matrita, prin nedefinit, prin contul 351. Articolul contabil o sa fie de felul 351 = 401 1500 lei.

Cred ca mai sunt si alte posibilitati de operare in SAGA, dar trebuie explorate.
Eugen Pintea

dimac326

#5 Mesaj de dimac326 »

Salut Eugen,

De fapt se complica mult si substanta se pierde.
Varianta cea mai practica o vad;
- Operatii speciale - scadere de stoc pe marfa cu cele 5 role trimise la debitare
- apoi incarcare de stoc pe o gestiune de produse finite, de exemplu, cu 5700 coli 10x15 cm la valoarea rolelor+stanta+servicii stantare.
- inregistarea facturii de stanta si serviciu de la furnizor in mod normal, fara evidenta speciala a stantei.
este mai direct dar daca nu exista un modul de prelucrari la terti in SAGsimilar productiei se pot complica mult tranzactiile si se pierde urma.

Multumesc oricum pentru idei, am mai clarificat niste aspecte.

Cele bune,
Cristian

Scrie răspuns