Achizitii intracomunitare fara dovada transport Romania

ionital515

Achizitii intracomunitare fara dovada transport Romania

#1 Mesaj de ionital515 »

Va salut! In limita timpului dvs., rog opinii asupra urmatoarei situatii: societatea romaneasca inregistrata TVA si in ROI, achizitioneaza materiale in Franta, pe care le utilizeaza acolo. Facturile furnizorilor sunt emise fara TVA, ca si cand ar fi livrate in Romania.
Aceste facturi eu nu le-am inregistrat ca AIC neavand niciun document de transport(stiu ca nu este obligatoriu sa ai documentul de transport) sau o alta justificare a aducerii in Romania (stiind si realitatea utilizarii lor). Administratorul imi reproseaza ca nu le-am inregistrat ca AIC.
Voi cum vedeti aceasta problema? S-ar putea justifica in cazul unui control fiscal aceste facturi de AIC la care nu exista nicio dovada de aducere in Romania (chiar si o foaie de parcurs ptr.masina administratorului - vine in tara odata la 6 luni) sau o factura de vanzare in Romania a acestor materiale? Multumesc.

pinteae

Re: Achizitii intracomunitare fara dovada transport Romania

#2 Mesaj de pinteae »

Nu ne-ai spus ce fel de activitate se desfasoara in Franta.
Ca regula generala. Daca desfasori o activitate care impune inregistrarea in scopuri de TVA in Franta si materialele achizitionate acolo sunt utilizate in scopul activitatii respective, atunci nu le comunici codul de TVA de Romania ci trebuie sa va inregistrati in scopuri de TVA in Franta.
Dar repet, trebuie sa verifici daca activitatea pe care o desfasori in Franta impune inregistrarea.
Daca aveati aceasta obligatie, atunci va trebui sa va inregistrati. Pentru achizitiile viitoare o sa le comunicati furnizorilor codul de TVA de Franta, o sa depuneti decont de TVA in Franta si o sa achitati TVA, daca este cazul.
Eugen Pintea

ionital515

#3 Mesaj de ionital515 »

Activitate de constructii. De inregistrat in Franta nici vorba. Probabil administratorul procedeaza asa ptr a nu plati TVA-ul. :evil:; eu am procedat asa ca sa fie (cat se poate) corect din punct de vedere al TVA-ului in Romania.

balazse

#4 Mesaj de balazse »

Pai sa intocmeasca CMR pentru acele achizitii.
De altfel, poate crea probleme la firmele din Franta.

pinteae

#5 Mesaj de pinteae »

Pai vezi?
Activitatea desfasurata reprezinta o exceptie de la regula generala.
Citeste te rog art. 267 alin (4) din Codul fiscal si pct. 16 din Normele de aplicare a Codului fiscal.
Te vor ajuta in mod sigur.
Eugen Pintea

Scrie răspuns