inchidere pfa in partida dubla

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
hegedusa378

inchidere pfa in partida dubla

#1 Mesaj de hegedusa378 »

Rugaminte, poate ma lumineaza cineva... am un I.I. cu evidenta in contabilitate in partida dubla. Am considerat ca pentru o mai buna evidenta contabila am mers pe principiul firmelor platitoare de impozit pe profit, dar la inchiderea de an ,constat ca venituri - cheltuieli = profit, dar incasari - plati nu este egal cu profitul. Ce varianta aleg? M-am blocat si nu pot vedea varianta corecta.

cernatv

Re: inchidere pfa in partida dubla

#2 Mesaj de cernatv »

Daca ai ales partida dubla, respecti prevederile acestea. In D200 preiei datele din registrul de evidenta fiscala.
Nu mai ai treaba cu incasarile si platile, ca la partida simpla.

tomac

#3 Mesaj de tomac »

Ba are. Veniturile și cheltuielile se stabilesc la fel, în funcție de încasare sau plată. Simplul fapt că are evidența în partidă dublă nu înseamnă că impozitul se stabilește alcumva.
Răspunsul evident este că nu există suport în SAGA C pentru stabilirea veniturilor/cheltuielilor pe metoda specifică impozitului pe venit. Suport există doar la partida simplă.
Ați putea face artificii contabile sau să luați conturilor 5311/5121 și în funcție de încasări/plăți să determinați venitul.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

cernatv

#4 Mesaj de cernatv »

Nu cred că ai dreptate.
Diferența încasări-plăți e specifică determinării bazei impozabile în cazul partidei simple.
Nu cred că se poate extinde și asupra partidei duble. În profida faptului că beneficiarul unei astfel de contabilități e II, IF... și nu SRL.

Vezi și postarea ta de aici: http://forum.sagasoft.ro/viewtopic.php?f=12&t=30857

catalin.rusinaru

#5 Mesaj de catalin.rusinaru »

Adevarul e ca ART. 68 - Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activități independente, determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, nu mentioneaza nimic legat de modul conducerii evidentei contabile,partida simpla sau dubla... sau cel putin nu vad.

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Postarea mea nu spune nimic deosebit.
Am spus că nu e nevoie de o adaptare a SAGA C. Nu am spus altceva.

cernatv

#7 Mesaj de cernatv »

Nu prea are relevanță că Saga C nu trebuie modificat pentru evidența la II...., că nu are suport, etc.......
Consider că folosind Saga C se poate conduce o evidență în partidă dublă pentru acest tip de entități în acord cu prevederile O.170/2015.
De o reală importanță este ce date se preiau (nu automat, normal, dar ce date trebuie să preia utilizatorul) din Saga C în D200.
Eu consider că am un punct de vedere corect, și nu trebuie ținut cont de încasări-plăți, ca la partida simplă, ci de venituri-cheltuieli.

tomac

#8 Mesaj de tomac »

:)
Nu cred.
Asta pentru că se aplică titlul de impozit pe venituri. Stabilirea veniturilor și cheltuielilor nu se fac e în funcție de regulile contabile ci de cele fiscale.
O cheltuială e recunoscută la plată și un venit la încasare pentru că așa spune codul fiscal. Nu poți să recunoști o cheltuială dacă nu e plătită.

scortarum

#9 Mesaj de scortarum »

De acord cu tomac. OMFP 1802/2014 nu se aplica la PFA-uri (pct. 3)

ferenta

#10 Mesaj de ferenta »

Atâta stau și mă tot întreb, oare mai există atâta încâlceală în vreo țară, așa ca la noi, cu PFA-urile, cu SRL-urile, legat de legislația contabilă și fiscală?Adică, mai pe șleau, acolo contabilii or fi mai fericiți din punctul ăsta de vedere? :mrgreen:
Sau, probabil că ei au în sânge motto-ul meu de mai jos, pe când la noi e foaaarte greu de pus în practică! :)
Norocul este ceea ce are loc atunci când pregătirea se întâlnește cu șansa!

balazse

#11 Mesaj de balazse »

Din cate am auzit, nici in Germania nu este chiar asa de usor (adica reusesc sa complice anumit chestii), dar ei nu au D.394, nu trebuie sa aiba CMR pentru a dovedii livrarea intraconumintara (ajunge un document de confirmare).
Totusi au un sistem destul de bine pus la punct, adica daca te-au prins te-au ars, dar nu te bazaie la cap cu nimicuri.
Intr-un fel ii pic si haotic, adica in unele zone declari D.390 la doua luni, in alte zone la trei luni.

Scrie răspuns