facturi pe pers. fizice

bencheac214

facturi pe pers. fizice

#1 Mesaj de bencheac214 »

Buna ziua,
Am nevoie de niste sfaturi in legatura urmatoarea problema: societate comerciala ce activeaza in domeniul comertului cu amanuntul al materialelor de constructii vinde catre pers. juridice si fizice(populatie) pe baza de factura si bonuri fiscale direct din programul saga, contabilul zice ca legea ne cere ca orice iesire catre persoane fizice sa se faca incasata cu bon fiscal si nu cu chitanta, bun! tiparim! dar in cazul in care noi vindem catre mesteri marfa cu scadenta la un anumit termen sau persoane fizice care is ridica o casa si nu platesc de fiecare data cand iau cate 5 kg de cuie sau alte maruntisuri si vor sa plateasca cand se termina lucrarea, mai facem si cate o factura de discount la sfarsit de luna ca doar omu' ia marfa de sute de milioane sau daca le ramane marfa si o aduc inapoi le fac factura de retur cu minus si poate intr-o luna se aduna vreo 20 de facturi, unele cu + altele cu -, cum sa fac? listez bon fiscal pentru fiecare factura in parte si pe cele de - fac dispozitie de plata, dar daca am un client care plateste partial o factura la ala ce-i fac, ca doar nu se poate tiparii bon fiscal pe o suma partiala ?

se mai afla cineva in aceasta situatie, imi puteti da niste sfaturi?

Multumesc!

tomac

Re: facturi pe pers. fizice

#2 Mesaj de tomac »

Eu. O firmă cu care colaborez a luat amendă chiar dacă a livrat din depozit nu din magazin și a emis factură.
Dilema apare și pentru că OUG 28/1999, o ordonanță fără norme de aplicare, spune că la vânzare se emit bonuri fiscale, nu facturi - acestea fiind emise la cerere, dar și că încasarea se face doar cu bon. În aceste condiții: dacă dau factură la livrare și la încasare emit bon, ceea ce e posibil, pot fi acuzat că nu dau bon la vânzare. Dacă dau bon la livrare și apoi dau bon și la încasare, voi avea dublate vânzările încasate numerar ceea ce e o aberație.
Soluția practică ar fi ca la livrări către populație ce se achită la date ulterioare să am un contract încheiat cu ei și să emit factură la livrare, iar la încasarea numerar sau cu cardul să emit bon fiscal pe partea încasată, caz în care bonul respectiv nu-l voi considera vânzare ci încasare.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

bencheac214

Re: facturi pe pers. fizice

#3 Mesaj de bencheac214 »

Din putina mea experienta (2ani) cu legiile din contabilitatea/fiscalitatea mi-am dat seama ca se cer multe dar nu-ti ofera solutii.

Asa procedam si noi acum, incheiem contracte de colaborare cu clientii persoane fizice, se emit facturi la livrarea si daca clientul plateste la domiciliu se trimtie o dispozitie de incasare si abia cand ajung banii la sediu se listeaza bon fiscal.

Banuiesc ca in legatura cu clientii care vin sa plateasca 10 facturi din care 9 cu suma de + si 1 cu suma de -, pe cele noua se listeaza bon fiscal individual fiecarei facturi si pe cea de - se completeaza o dispozitie de plata, o PROSTIE si o munca inutila! sa tin clientul 30 minute sa-i dau 15.000 de bonuri fiscale.

SITUATIE avuta: Avem un mester in constructii care cumpara de la noi marfa pe facturi pe numele lui pentru diversi clienti pentru care presteaza servicii, la sfarsitul lucrarii vine o clienta cu facturile sa le achite, 12 in total(11 cu + si una de retur de marfa cu -), eu in loc sa fac o singura operatie in registru de casa, o chitanta pe tot soldul, intru in Iesiri si cu facturile clientului in fata incep: cautare dupa numarul de factura/Incasarea factura nr. 1 in ziua curenta (Grija sa nu cumva SA NU treci data curenta in fereastra de incasare pt. ca daca factura ii in 01.04.17 si tu esti in 12.04.2017 ,se face incasata tot in aceasi data si se duce pe apa Sambetei tot registrul de casa si nu-ti mai bate X-ul)/Tiparie bon fiscal X 11 ori pentru ca atatea facturi are omu + de completat o dispozitie de plata pentru factura de retur. Cat dureaza?! asa, vreo 15 minute, daca is rapida....vorba aia: Daca vor, tot iti gasesc sa-ti dea amenda oricat ai incerca sa faci sa fii in limitele legii.

Scrie răspuns