VIZA BILANT LA EXPERT

ionetei153

VIZA BILANT LA EXPERT

#1 Mesaj de ionetei153 »

Mai treb vizat bila de catre un expert autorizat, conform noilor criterii a societatilor?
Daca pot sa ajut si nu o fac,degeaba exist.

ferenta

Re: VIZA BILANT LA EXPERT

#2 Mesaj de ferenta »

Dar care sunt noile criterii ale societăților?Că eu nu știu!
Norocul este ceea ce are loc atunci când pregătirea se întâlnește cu șansa!

ionetei153

#3 Mesaj de ionetei153 »

CITITI :

Articole asemanatoare

Ce situatii financiare se intocmesc in conformitate cu OMFP 1802/2014?
1. Ce situatii financiare se intocmesc in conformitate cu OMFP 1802/2014? Situatiile financiare cuprind informatii in functie de categori ...

Ce firme trebuie auditate conform OMFP 1802/2014
Ce societati sunt obligate a fi auditate? 1. Entitățile mijlocii și mari, respectiv entitățile care, la data bil ...

auditarea situatiilor financiare 2016 - atentie la criteriile de marime
Incepand cu 1 ianuarie 2015, odata cu intrarea in vigoare a OMFP 1802/2014 si abrogarea OMFP 3055/2009, entitatile sunt impartite in 3 categorii, in functie de total active, cifra de afaceri si numarul de salariati:
- microentitati;
- entitati mici;
- entitati mijlocii si mari.

Atat OMFP 3055/2009 cat si OMFP 1802/2014 prevad ca o entitate schimbă categoria în care se încadrează doar dacă în două exerciții financiare consecutive depășește sau încetează să depășească criteriile de mărime.
ATENTIE! OMFP 123/2016 privind principalele aspecte legate de întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare anuale, publicat in MOf nr 81 din 4 februarie 2016, prevede ca pentru întocmirea situaţiilor financiare anuale la 31 decembrie 2015, încadrarea în criteriile de mărime se efectuează numai pe baza balanţei de verificare încheiate la data de 31.12.2015. Astfel, atunci cand doriti sa analizati in ce categorie se incadreaza entitatea dvs, NU mai analizati si balanta la 31.12.2014. Clasificarea societatilor se face analizand criteriile pentru UN SINGUR AN.
De-abia in anul 2017, cand vom intocmi situatii financiare pentru anul 2016, va trebui sa tinem cont daca sunt indeplinite criteriile în două exerciții financiare consecutive (anii 2015 si 2016).

1. Microentitatile

Microentitatile sunt entităţile care, la data bilanţului, NU depăşesc limitele a cel puţin 2 dintre următoarele 3 criterii:

- totalul activelor: 1.500.000 lei;

- cifra de afaceri netă: 3.000.000 lei;

- numărul mediu de salariaţi în cursul exerciţiului financiar: 10
Microentitatile NU sunt obligate sa isi auditeze situatiile financiare.

2. Entitatile mici

In ceea ce priveste auditarea situatiilor financiare trebuie sa fiti atenti la entitatile mici deoarece criteriile pentru incadrare si intocmirea situatiilor financiare sunt unele, iar pentru auditare sunt altele….Ciudat, dar adevarat!
Entitatile mici sunt acelea care, la data bilanţului, NU se încadrează în categoria microentităţilor şi care NU depăşesc limitele a cel puţin două dintre următoarele trei criterii:
- totalul activelor: 17.500.000 lei;

- cifra de afaceri netă: 35.000.000 lei;

- numărul mediu de salariaţi în cursul exerciţiului financiar: 50.

ATENTIE! Sunt supuse auditului situatiilor financiare entităţile mici care, la data bilanţului, depăşesc limitele a cel puţin 2 dintre următoarele 3 criterii:

- totalul activelor: 16.000.000 lei;

- cifra de afaceri netă: 32.000.000 lei;

Exemplu:
Entitatea Leader a inregistrat la 31 decembrie 2015 urmatorii indicatori:
- total active = 8.680.000 lei;

- cifra de afaceri netă = 33.914.000 lei;

- numărul mediu de salariaţi în cursul anului = 54.
Stabiliti in ce categorie se incadreaza entitatea si daca este obligata sa isi auditeze situatiile financiare.
Deoarece a depasit criteriile aplicabile microentitatilor dar a depasit un singur criteriu de marime specific entitatilor mijlocii si mari (numarul de salariati), societatea este incadrata in categoria entitatilor mici.
Asa cum am precizat mai sus, criteriile pentru auditarea situatiilor financiare sunt diferite fata de cele de incadrare in una din cele 3 categorii de entitati. Societatea Leader are o cifra de afaceri mai mare de 32.000.000 lei, iar numarul mediu de salariati este peste 50, ceea ce inseamna ca situatiile financiare ale anului 2015 TREBUIE sa fie supuse auditarii.

3. Entitatile mijlocii si mari

Entitatile mijlocii si mari sunt cele care, la data bilanţului, depăşesc limitele a cel puţin 2 dintre următoarele 3 criterii:

- totalul activelor: 17.500.000 lei;

- cifra de afaceri netă: 35.000.000 lei;

Entitatile mijlocii si mari sunt obligate sa isi auditeze situatiile financiare.

Mai sunt supuse auditului situatiilor financiare entitățile de interes public, adica societățile/companiile naționale, societățile cu capital integral sau majoritar de stat și regiile autonome.
Daca pot sa ajut si nu o fac,degeaba exist.

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Auditarea e complementară și se face numai în anumite condiții.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns