Buna,
Administratorul societatii hotaraste ca faca o serie de lucrari de reparatii in regie proprie la sediul social pe care il detine cu chirie.Aceste lucrari au fost efectuate pe parcursul mai multor luni si a adus diverse facturi cu materialele folosite pe care le-am inregistrat pe contul 3028 si apoi pe baza bonului de consum pe cheltuieli contul 6028. Este corect? Mentionez ca valoarea lucrarilor s-a ridicat la aproximativ 20000 lei, si au constat in reparatii la acoperis, placare exterior cu poliestiren, aplicare tencuiala si vopsea, refacere de instalatie sanitara si incalzire, inlocuire de geamuri etc?
Reparatii la sediul social in regie proprie
Re: Reparatii la sediul social in regie proprie
sau trebuia sa inregistrez facturile direct pe cheltuieli de reparatii contul 611 fara sa mai fac receptii si bonuri de consum?
In mod normal ar trebui sa le inregistrezi pe un cont de cheltuiala in avans si sa o esalonezi pe perioada contractului de inchiriere.
Atentie, placarea cu polistiren este modernizare, nu reparatie.
Pentru placarea cu polistiren cred ca ar fi trebuit sa existe autorizatie de construire.
Daca se detine autorizatie de construire, atunci valoarea lucrarilor trebuie declarate la impozite si taxe locale.
Daca proprietarul este persoana fizica, atunci valoarea lucrarilor de modernizare trebuie sa fie impozitate, deoarece modernizarile nu intra in sarcina chiriasului.
Atentie, placarea cu polistiren este modernizare, nu reparatie.
Pentru placarea cu polistiren cred ca ar fi trebuit sa existe autorizatie de construire.
Daca se detine autorizatie de construire, atunci valoarea lucrarilor trebuie declarate la impozite si taxe locale.
Daca proprietarul este persoana fizica, atunci valoarea lucrarilor de modernizare trebuie sa fie impozitate, deoarece modernizarile nu intra in sarcina chiriasului.
Eugen Pintea
Da, prorietarul este persoana fizica, si in acelasi timp administratorul societatii . Ar trebui sa separ cumva materiale achizitionate, adica cele folosite pentru reparatii si cele folosite pentru modernizari?
Cele pt. reparatii sa le inregistrez pe contul 471 pana se termina reparatiile si apoi sa le impart pe lunile ramase din contactul de inchiriere? Iar cele pentru modernizari cum sa le inregistrez si cum sa le impozitez ca si cum ar fi dividende? Va rog sa ma ajutati nu m-am intalnit cu astfel de situatii pana acum.
Cele pt. reparatii sa le inregistrez pe contul 471 pana se termina reparatiile si apoi sa le impart pe lunile ramase din contactul de inchiriere? Iar cele pentru modernizari cum sa le inregistrez si cum sa le impozitez ca si cum ar fi dividende? Va rog sa ma ajutati nu m-am intalnit cu astfel de situatii pana acum.
Investitiile in bunurile inchiriate sunt considerate mijloace fixe. Ca atare, valoarea investitiilor la imobilul inchiriat o inregistrezi prin 212 si o amortizezi pe perioada de valabiliate a contractului de inchiriere. Perioada identica cu cea in care esalonezi cheltuielile cu reparatiile inregistrate prin 471.
Valoare investitiilor trebuie sa o comunici proprietarului, care la randul lui trebuie sa o declare la finante, in vederea impozitarii.
La pct. 20 din Normele de aplicare a Codului fiscal, sunt precizari privind interpretarea art. 84 din Codul fiscal.
Valoare investitiilor trebuie sa o comunici proprietarului, care la randul lui trebuie sa o declare la finante, in vederea impozitarii.
La pct. 20 din Normele de aplicare a Codului fiscal, sunt precizari privind interpretarea art. 84 din Codul fiscal.
Eugen Pintea
Multumesc, Eugen Pintea. Am citit art.84 din CF si pct.20 din Norme, si am inteles urmatoarele: daca proprietarul este persoana fizica trebuie sa declare la Anaf c\val investitiilor facute in spatiu de catre chirias, in vederea impozitarii, numai in cazul in care valoarea acestor investitii nu este scazuta din chirie si daca valoarea lor se incadreaza in cota de cheltuiala forfetara de 40%. Am inteles bine?
In contabilitatea chiriasului se inregistraza astfel:
-achizitie materiale 3028=401
-consum materiale 6028=3028
-sf.luna inreg. investitie neterminata 231=722
-receptie finala 212=231
- amortizare pe perioada contractului de inchiriere
Este corect?
Pentru reparatile efectuate in regie proprie pot sa inregistrez materialele achizitionate pe contul 471 si apoi esalonat pe contul 611 sau trebuie sa le receptionez pe cont 3028 si apoi ?
Multumesc mult
In contabilitatea chiriasului se inregistraza astfel:
-achizitie materiale 3028=401
-consum materiale 6028=3028
-sf.luna inreg. investitie neterminata 231=722
-receptie finala 212=231
- amortizare pe perioada contractului de inchiriere
Este corect?
Pentru reparatile efectuate in regie proprie pot sa inregistrez materialele achizitionate pe contul 471 si apoi esalonat pe contul 611 sau trebuie sa le receptionez pe cont 3028 si apoi ?
Multumesc mult
1. Da
2. Da
3. Da, fara preluarea prin 3028.
2. Da
3. Da, fara preluarea prin 3028.
Eugen Pintea
Multumesc mult.