Obligatii de plata PFA 2018

iordachev468

Obligatii de plata PFA 2018

#1 Mesaj de iordachev468 »

Buna ziua,

Vreau sa preiau contabilitatea la o PFA si as vrea sa imi confirmati daca am inteles bine anumite aspecte:
1. In 2018 sunt obligat la plata CAS daca am in anul precedent venit net mai mare de 12 x salariu minim pe economie (1900) = 22800 lei
Venitul net va fi doar cel din activitatea de PFA, nu si cu alte venituri cumulate.
Venitul net = Venit incasat - Cheltuieli deductibile + Contributia de asigurari sociele
Baza de calcul in 2018 va fi 25% din o valoare aleasa de mine dar nu mai putin de salariu minim pe economie.

2. In 2018 sunt obligat la plata CASS daca am in anul precedent venit brut mai mare de 12 x salariu minim pe economie (1900) = 22800 lei
Venitul brut va fi cel cumulat din activitatea PFA cu cel din alte surse (venituri din chirii, venituri din dividende)
Baza de calcul in 2018 va fi 10% din salariu minim pe economie (indiferent de valoarea venitului tau, cat este peste 22800 lei).

3. Daca nu se depaseste plafonul din 2017 se poate alege sa plateasca fie CAS fie CASS?

4. Impozitul pe venit = 10% din Venit net
Venit net = Venit incasat - Cheltuieli deductibile

Multumesc frumos pentru tot ajutorul!

balazse

Re: Obligatii de plata PFA 2018

#2 Mesaj de balazse »

1. De unde ai scos acel calcul? De unde ai ajuns la "+ Contributia de asigurari sociele"?
2. De ce mentionezi de "brut" in loc de "net"?
3. Cum adica sa aleaga?
4. Venit net = venit brut - cheltuieli deductibile.

iordachev468

#3 Mesaj de iordachev468 »

1. Venit net = Venit incasat - (Cheltuieli deduductible - Cheltuieli cu contributia de asigurari sociale). Nu asa se calculeaza?
2. Aici e tot venitul net calculat dupa formula de mai sus?
3. Am fost intrebata de catre persoana care lucreaza ca si PFA: daca nu obtine venituri peste plafon si prin urmare nu este obligata la plata contributiilor daca poate sa aleaga sa plateasca fie CAS fie CASS sau optiunea este pentru amandoua?

Imi cer scuze daca pare aiurea ce intreb.

balazse

#4 Mesaj de balazse »

1. Din 2016 cheltuiala cu sanatatea pentru anul curent nu mai este deductibil.
2. Dupa parerea mea da (este posibil sa gresesc), deoarece nici unde nu scrie ca ar fi brut.
3. CAS poate plati prin contract cu Casa de Pensii, dar poate si sanatate (daca ar face contract cu Casa de Sanatate, desi nu cred ca ar fi posibil o data ce nu esti obligat sa platesti), dar atunci ar platii cel putin pentru minim pe economie.

tomac

#5 Mesaj de tomac »

1-4 = da
Nu e nevoie de nici un contract. Se poate depune D600 optând pentru plata CAS și CASS la o bază de calcul lunară echivalentă cu cel puțin salariul minim pe economie.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

balazse

#6 Mesaj de balazse »

Multumesc si eu de informatie (acum este mai clar situatia cu contractul, mai ales dupa postarea pe blog).

Scrie răspuns