Vanzare in regim de scutire bunuri cumparate scutit

urs553

Vanzare in regim de scutire bunuri cumparate scutit

#1 Mesaj de urs553 »

La multi Ani colegi!

Descriere :
SC X SRL platitoare de TVA in RO, in noiembrie 2017 a cumparat un autoturism din UE, de la o societate Y platitoare de TVA. Y a facturat autoturismul in regim de scutire de TVA, avand in vedere legislatia din tara sa de rezidenta,pt ca Y la momentul achizitionarii autoturismului nu a avut drept de deducere TVA. Drept urmare legislatia din tara firmei Y , a permis vanzarea in regim de scutire.

SC X SRL revinde autoturismul catre o persoana fizica.

Intrebare :
1.Poate societatea X SRL sa valorifice autoturismul tot in regim de scutire de TVA?
Se poate incadra la art.292 din CF
ART. 292 - Scutiri pentru anumite activități de interes general și scutiri pentru alte activități
(2) Următoarele operațiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:
g) livrările de bunuri care au fost afectate unei activități scutite, în temeiul prezentului articol, dacă taxa aferentă bunurilor respective nu a fost dedusă, precum și livrările de bunuri a căror achiziție a făcut obiectul excluderii dreptului de deducere conform art. 297 alin. (7) lit. b) sau al limitării totale a dreptului de deducere conform art. 298 . Norme metodologice

2.Poate aplica X regimul special pt bunuri second hand, pt acest autoturism cumparat?
Se poate incadra la art.312

ART. 312 - Regimuri speciale pentru bunurile second-hand, opere de artă, obiecte de colecție și antichități
(2) Persoana impozabilă revânzătoare va aplica regimul special pentru livrările de bunuri second-hand, opere de artă, obiecte de colecție și antichități, altele decât operele de artă livrate de autorii sau succesorii de drept ai acestora, pentru care există obligația colectării taxei, bunuri pe care le-a achiziționat din interiorul Uniunii Europene, de la unul dintre următorii furnizori:
a) o persoană neimpozabilă;
b) o persoană impozabilă, în măsura în care livrarea efectuată de respectiva persoană impozabilă este scutită de taxă, conform art. 292 alin. (2) lit. g);
c) o întreprindere mică, în măsura în care achiziția respectivă se referă la bunuri de capital;
d) o persoană impozabilă revânzătoare, în măsura în care livrarea de către aceasta a fost supusă taxei în regim special.

va multumesc pt opinii,si raspunsuri.
Ultima oară modificat Vin Ian 05, 2018 9:23 am de către urs553, modificat 1 dată în total.

pinteae

Re: Vanzare in regim de scutire bunuri cumparate scutit

#2 Mesaj de pinteae »

Varianta 1 nu se poate aplica deoarece operatiunea nu este scutita de TVA.
Poti aplica varianta 2 doar daca activitatea firmei este cea de comert cu autovehicule.
Banuiesc ca furnizorul Y a facturat in regimul special second-hand nu in regim de scutire.
Eugen Pintea

urs553

#3 Mesaj de urs553 »

@PinteaE

Y la vanzare a aplicat scutirea cf legislatiei din tara sa, pt ca la achizitia autoturiamului nu a a vut drept de deducere a TVA. Sau intrebarea ta se refera la furnizorul lui Y?

Pe ce te bazezi cand spui ca pt var.2 (aplicarea regim special pt bunuri second-hand) trebuie sa aiba activitatea de comert cu masini?

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Szabi,

Art.292 alin.2 litera g se aplică în România de către firme înregistrate fiscal în România.
Înțelesul lui este ăsta și îți dau un exemplu: o firmă a unui medic oftalmolog ce face consultații - acelea sunt servicii scutite în înțelesul art.292 CF. Are și activități ce nu sunt scutite - un magazin în care vinde ochelari de soare și accesorii de exemplu și mai face reparații de ochelari. Și medicul vinde un microscop pe care l-a utilizat doar pentru consultații, adică doar în activitatea scutită de TVA. Ei bine, această livrare este cea la care face referire art.292 alin.2 litera g. Microscopul este un bun afectat unei activități scutite și ca urmare prin prisma art.292 alin.2 litera g e scutită de TVA și livrarea lui.

Faptul că eu cumpăr un bun de la un furnizor din altă țară, care pe legislația lui beneficiază de o scutire la vânzarea bunului respectiv, este irelevant în România.
De altfel art.292 alin.2 litera g spune clar "livrările de bunuri care au fost afectate unei activități scutite, în temeiul prezentului articol," așadar face trimitere explicită la o livrare a unui bun ce a fost utilizat pentru una sau mai multe activități care sunt scutite în România conform art.292 CF.
Ori livrarea efectuată de un furnizor extern nu se va încadra la acest text, pentru că lui nu i se aplică nimic din codul fiscal din RO decât dacă ar fi înregistrat fiscal în RO și dacă livrarea e supusă taxării/scutirii conform legislație române.

Pe cale de consecință nici art.312 alin2. litera b nu are cum să i se aplice. Este imposibil.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

urs553

#5 Mesaj de urs553 »

Salut Cristi,

Exemplul tau pt art 292 alin.2 lit.g este foarte bun, insa acest articol se refera si la "livrările de bunuri a căror achiziție a făcut obiectul excluderii dreptului de deducere conform art. 297 alin. (7) lit. b) sau al limitării totale a dreptului de deducere conform art. 298"

Dar aici sunt de acord cu tine, in privinta faptului ca livrarea descrisa de mine nu se incadreaza aici, pt ca eu nu am TVA de dedus, pt ca livrarea de la Y este scutita, deci drept urmare nu putem vb nici de o limitare totala a dreptului de deducere.

Ref. la opinia ta ca nu ma pot incadra nici la art 312. alin 2. lit.b.
Aici inca nu sunt 100% convins, pt ca ma duce in eroare faptul ca la alin.2 :
(2) Persoana impozabilă revânzătoare va aplica regimul special pentru livrările de bunuri second-hand, opere de artă, obiecte de colecție și antichități, altele decât operele de artă livrate de autorii sau succesorii de drept ai acestora, pentru care există obligația colectării taxei, bunuri pe care le-a achiziționat din interiorul Uniunii Europene, de la unul dintre următorii furnizori:

insa accept parerea ta, pt ca 312. alin2 b, face referire la codul fiscal din RO art. 292 alin. (2) lit. g), fara sa se mentioneze situatia cand furnizorul din UE aplica o scutire identica din legislatia tarii sale.

Mersi pt raspuns!

tomac

#6 Mesaj de tomac »

În ambele situații de excludere, legea ce guvernează excluderea este legea română nu a statului respectiv.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns