Buna seara, factura de achizitie pentru firma, suma 6000 lei, a fost achitata partial cu chitanta 4000 lei la data achizitiei, iar restul a fost platit cu cardul personal de asociatul firmei, acesta fiind si administratorul firmei si salariat al firmei. Nu stiu cum sa procedez astfel incat sa nu depasesc plafonul de 5000 lei plati pe zi.
1. decontul de cheltuieli poate fi inregistrat in data ulterioara facturii, pentru a nu fi in aceeasi zi cu chitanta ? 401=542 in data ulterioara platii, chiar daca in extrasul de cont al administratorului se vede data platii inainte de data facturii?
2. nu are proforma si nu are factura de avans pentru a folosi 409.
3. 401=462 si in zi ulterioara achizitiei 462=5311 e corect?
Va rog sa ma indrumati cum sa procedez.
Multumesc
plata factura, avans spre decontare sau cum?
Re: plata factura, avans spre decontare sau cum?
Din descrierea ta, nu am inteles cine a achitat cei 4000 lei. Societatea, din numerarul existent in caserie, administratorul dintr-un avans spre decontare, sau administratorul din banii personali.
Daca plata a fost efectuata de catre administrator din banii personali, inclusiv cei 2000 lei, intocmesti decontul de cheltuieli si-l achiti integral prin contul bancar al societatii. In acest fel nu vei avea nicio problema cu plafonul de casa.
Daca plata a fost efectuata de catre administrator din banii personali, inclusiv cei 2000 lei, intocmesti decontul de cheltuieli si-l achiti integral prin contul bancar al societatii. In acest fel nu vei avea nicio problema cu plafonul de casa.
Eugen Pintea
Buna dimineata, multumesc pentru raspuns. Chitanta a fost platita din casieria firmei, din acest motiv nu stiu cum sa fac sa nu depasesc plafonul. Restul de 2000 lei a fost platit cu card personal al administratorului, dar inainte de primirea facturii, fara proforma, fara factura de avans. In extrasul de cont al firmei nu apare plata legata de aceasta achizitie. Care sunt inregistrarile corecte in acest caz? Multumesc!
Ok. poti face urmatoarele operatiuni si inregistrarile aferente.
1. Acorzi un avans de trezorerie in suma de 4000 lei. In caseria unitatii vei inregistra dispozitia de plata, nu chitanta (542 = 5311);
2. Intocmesti decontul de cheltuieli din care va rezulta faptul ca factura furnizorulu, in suma totala de 6000 lei, a fost achitata partial din avansul primit, iar diferenta de 2000 a fost achitata de administrator (401 = 542 4000 lei; 401 = 4551 2000 lei);
3. Societatea ii va achita asociatului, suma de 2000 lei, prin virament din contul bancar (4551 = 5121 2000 lei).
Este o varianta. Poate exista si altele.
1. Acorzi un avans de trezorerie in suma de 4000 lei. In caseria unitatii vei inregistra dispozitia de plata, nu chitanta (542 = 5311);
2. Intocmesti decontul de cheltuieli din care va rezulta faptul ca factura furnizorulu, in suma totala de 6000 lei, a fost achitata partial din avansul primit, iar diferenta de 2000 a fost achitata de administrator (401 = 542 4000 lei; 401 = 4551 2000 lei);
3. Societatea ii va achita asociatului, suma de 2000 lei, prin virament din contul bancar (4551 = 5121 2000 lei).
Este o varianta. Poate exista si altele.
Eugen Pintea
Buna seara, va multumesc pentru raspuns, mai am o intrebare, de ce trebuie restituirea creditarii prin banca? 4551=5121? Nu se pot restitui banii prin casierie? In extrasul de cont al firmei nu exista returnare credit catre administrator in luna in care au avut loc operatiunile descrise.
E gresit daca fac asa? 401=5311 4000 lei adica chitanta si 401=4551 restul de 2000? si restitui administratorului cei 2000 lei la sfarsitul lunii?
Nu am inteles de ce trebuie sa folosesc avans spre decontare pentru chitanta si nu inregistrare directa a chitantei.
Multumesc!
E gresit daca fac asa? 401=5311 4000 lei adica chitanta si 401=4551 restul de 2000? si restitui administratorului cei 2000 lei la sfarsitul lunii?
Nu am inteles de ce trebuie sa folosesc avans spre decontare pentru chitanta si nu inregistrare directa a chitantei.
Multumesc!
In opinia mea lucrurile au stat cam asa: Administratorul a ridicat din caserie suma de 4000 lei si s-a deplasat la furnizor (magazin , showroom, etc.), de unde a achizitionat bunul sau serviciul respectiv, a achitat numerar cei 4000 lei iar diferenta din contul personal.
Nu este mai logic si corect, sa-i acorzi delegatului avans spre decontare (cei 4000 lei), din sa faca platile catre furnizor si ulterior sa deconteze avansul primit?
In ceea ce priveste restituirea sumei de 2000 lei, nu stiu in ce masura se dispune de numerar la data depunerii decontului?
Ideea de decontare a diferentei prin virament bancar, este pentru viitor si nu este neaparat obligatorie.
Nu este mai logic si corect, sa-i acorzi delegatului avans spre decontare (cei 4000 lei), din sa faca platile catre furnizor si ulterior sa deconteze avansul primit?
In ceea ce priveste restituirea sumei de 2000 lei, nu stiu in ce masura se dispune de numerar la data depunerii decontului?
Ideea de decontare a diferentei prin virament bancar, este pentru viitor si nu este neaparat obligatorie.
Eugen Pintea
Buna dimineața, mulțumesc mult pentru lămuriri. Fac cum ați spus, avans spre decontare ,iar pentru 2000 lei restituirea creditării. O zi buna!