Prescripție TVA de rambursat
Prescripție TVA de rambursat
Vreau să vă întreb ce părere aveți despre situația urmatoare: finantele consideră că se prescrie dreptul de deducere a TVA, prin preluarea TVA de rambursat in decontul de TVA următor, pentru sumele care au depasit 5 ani vechime.
ART. 219 Prescripția dreptului de a cere restituirea
Dreptul contribuabilului/plătitorului de a cere restituirea creanțelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere dreptul la restituire.
In situatia mea, o firma are de rambursat TVA de 100.000 lei în 2010. Incepând cu 2011 are TVA de plată, lună de lună, dar la nivel de aprox. 1.000 lei pe lună. Astfel că, la decembrie 2018, în loc să mai aibă de rambursat 12.000 lei, cât ar rezulta din decontul de TVA, se trezește că are de plată suma de 1.000 lei. Motivul: s-a prescris dreptul de a cere TVA pentru sumele mai vechi de anul 2012, prin urmare nu pot fi înscrise în decontul de TVA ca sume de rambursat preluate din decontul anterior.
Ați pățit așa ceva, ați rezolvat ceva?
ART. 219 Prescripția dreptului de a cere restituirea
Dreptul contribuabilului/plătitorului de a cere restituirea creanțelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere dreptul la restituire.
In situatia mea, o firma are de rambursat TVA de 100.000 lei în 2010. Incepând cu 2011 are TVA de plată, lună de lună, dar la nivel de aprox. 1.000 lei pe lună. Astfel că, la decembrie 2018, în loc să mai aibă de rambursat 12.000 lei, cât ar rezulta din decontul de TVA, se trezește că are de plată suma de 1.000 lei. Motivul: s-a prescris dreptul de a cere TVA pentru sumele mai vechi de anul 2012, prin urmare nu pot fi înscrise în decontul de TVA ca sume de rambursat preluate din decontul anterior.
Ați pățit așa ceva, ați rezolvat ceva?
-
Re: Prescripție TVA de rambursat
Am patit la fel. Nici macar nu au anuntat. M-am trezit cu somatie. Ai "luat-o". Nu ai ce face!
Mie mi-au cerut sa fac o adresa cum ca renunt la rambursarea TVA.
Aveti vreun model?
Aveti vreun model?
-
de la ce adm fin ati primit aceste 'CADOURI' sa stiu care aplica , ad literam, legea sa verific, acolo unde am de ramb. de ani buni, cum stau...
Eu de la Bistrita
Timis. Dar cred ca e universal valabila!
-
o fi universal valabila , dar eu in buc, nu am primit nimic pe tema asta, nici in spv nici in cutia postala reala...
Nici n-o sa primesti nimic. Daca ai fi citit postarile ai fi vazut ca trebuie sa verifici in fisa rol daca mai ai sau nu TVA de rambursat si in ce suma. Daca anafu ar fi trimis instiintari ar fi fost simplu.
Asa e. Am cerut TVA la rambursare in suma de 8047 lei, iar in fisa rol soldul era de 5211 lei.
Verificand fisa, mi-am dat seama ca au compensat TVA neplatita de prin martie.
Am sunat la Finante si au zis ca sunt erori in decontul de TVA si sa fac corectie. Degeaba le-am zis ca nu am ca o tineau tot pe a lor.
La final, au zis sa fac adresa de renuntare la rambursarea TVA, sa trec in decontul lunii Ianuarie suma de 5211 lei si, in acelasi decont, sa cer si rambursarea.