inventar intermitent firma noua
inventar intermitent firma noua
Buna ziua! Am tot citit despre aceasta metoda dar nu am folosit-o pana acum si deci nu stiu cum sa procedez in Saga. Societatea are ca obiect de activitate fabricarea constructiilor metalice. Are cineva timp sa-mi explice si mie ce trebuie facut? Multumesc frumos!
Re: inventar intermitent firma noua
Trebuie sa retineti un aspect:
Schimbarea metodei de descarcare a gestiunii (sa spunem ca inainte era cantitativ-valorica) iar acum doriti sa folositi/experimentati o noua metoda, nu este chiar simpla.
Odată aleasă metoda, aceasta trebuie păstrată. Legiuitorul permite totuși schimbări de politici contabile în condiții bine justificate, dacă sunt cerute de lege sau dacă acestea vor duce la obținerea unor informații mai relevante sau mai credibile referitoare la operațiunile entității.
Cine spune asta? OMFP 1802/2014:
Costul stocurilor:
287. ‐ (1) Metoda aleasă trebuie aplicată cu consecvență pentru elemente similare de natura stocurilor şi a activelor fungibile de la un exercițiu financiar la altul. Dacă, în situații excepționale, administratorii decid să modifice metoda pentru un anumit element de stocuri sau alte active fungibile, în notele explicative trebuie să se prezinte următoarele informații:
‐ motivul modificării metodei, şi
‐ efectele sale asupra rezultatului.
Atentie, deci!
Schimbarea metodei de descarcare a gestiunii (sa spunem ca inainte era cantitativ-valorica) iar acum doriti sa folositi/experimentati o noua metoda, nu este chiar simpla.
Odată aleasă metoda, aceasta trebuie păstrată. Legiuitorul permite totuși schimbări de politici contabile în condiții bine justificate, dacă sunt cerute de lege sau dacă acestea vor duce la obținerea unor informații mai relevante sau mai credibile referitoare la operațiunile entității.
Cine spune asta? OMFP 1802/2014:
Costul stocurilor:
287. ‐ (1) Metoda aleasă trebuie aplicată cu consecvență pentru elemente similare de natura stocurilor şi a activelor fungibile de la un exercițiu financiar la altul. Dacă, în situații excepționale, administratorii decid să modifice metoda pentru un anumit element de stocuri sau alte active fungibile, în notele explicative trebuie să se prezinte următoarele informații:
‐ motivul modificării metodei, şi
‐ efectele sale asupra rezultatului.
Atentie, deci!
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.
Nu trebuie sa fii primul dar trebuie să fii cel mai bun!
Scuze... dar din titlu se specifica... firma noua...
Deci despre ce schimbare e vorba...
Daca puteti da un raspuns ... va rog!
Si eu sunt interesat. Nu am aplicat pana acum bifa de inventar intermitent in program la nici o firma, dar am un client nou si vreau sa stiu cum functioneaza.
Deci despre ce schimbare e vorba...
Daca puteti da un raspuns ... va rog!
Si eu sunt interesat. Nu am aplicat pana acum bifa de inventar intermitent in program la nici o firma, dar am un client nou si vreau sa stiu cum functioneaza.
Ati citit cele mentionate in manualul de utilizare?
Informaţii valabile doar pentru versiunea integrată
Modul de descărcare a gestiunilor cantitativ-valorice:
Puteţi alege între 6 variante de descărcare a acestor gestiuni: FIFO, LIFO, CMP (cost mediu ponderat) - proceduri automate de descărcare a gestiunii, manual, caz în care dvs. va trebui să alegeţi ceea ce se va descărca sau prin inventar intermitent.
Daca optati pentru inventar intermitent, efectele vor fi următoarele:
a. se modifica modul in care se preia contul în intrari (se va prelua contul de cheltuială al articolului).
b. iesirile sau operatiile interne cu stocuri nu vor provoca efecte în situatia stocurilor.
c. inventarele se vor înregistra contabil prin articol 3..=6.. care se storneaza în negru cu data urmatoare închiderii de lună.
Pentru trecerea stocului existent pe cheltuieli la începutul utilizarii metodei inventarului intermitent se poate introduce un inventar de tip "Trecere la metoda inventarului intermitent".
Sa intram in detalii:
Trebuie sa existe un inventar faptic (fise de magazie pentru fiecare produs) care se inregistreaza la sfasitul perioadei (lunii) in contabilitate prin formula 3XX = 6XX
IESIRI/VANZARI (cost marfa) = (STOC INITIAL+INTRARI) - STOC FINAL
Inregistrarea in contabilitate se face direct pe cheltuiala (6XX) iar la sfasitul lunii, pe baza inventarului (listei de inventar) se "ajusteaza"/conciliaza valorile.
Exemplu: (pentru exemplifiare nu am luat in calcul TVA)
Intrari de marfuri.....607 = 401 pentru 500 um (unitati monetare)
Iesiri de marfuri.....4111 = 707 pentru 200 um
Stoc final = 500-200 = 300 um
Stoc initial + intrari - stoc final = cost marfa
0 + 500 - 200 = 300 <--------valoare stoc final care trebuie sa se regaseasca in contul 371 (se inregistreaza stocul final in contabilitate 371 = 607 pentru 300 um)
La inceputul lunii urmatoare se anuleaza inregistrarea precedenta (371 = 607 pentru 300 um prin formula contabila 607 = 371 pentru 300 um) si se reia procedura
Trebuie sa existe un inventar faptic (fise de magazie pentru fiecare produs) care se inregistreaza la sfasitul perioadei (lunii) in contabilitate prin formula 3XX = 6XX
IESIRI/VANZARI (cost marfa) = (STOC INITIAL+INTRARI) - STOC FINAL
Inregistrarea in contabilitate se face direct pe cheltuiala (6XX) iar la sfasitul lunii, pe baza inventarului (listei de inventar) se "ajusteaza"/conciliaza valorile.
Exemplu: (pentru exemplifiare nu am luat in calcul TVA)
Intrari de marfuri.....607 = 401 pentru 500 um (unitati monetare)
Iesiri de marfuri.....4111 = 707 pentru 200 um
Stoc final = 500-200 = 300 um
Stoc initial + intrari - stoc final = cost marfa
0 + 500 - 200 = 300 <--------valoare stoc final care trebuie sa se regaseasca in contul 371 (se inregistreaza stocul final in contabilitate 371 = 607 pentru 300 um)
La inceputul lunii urmatoare se anuleaza inregistrarea precedenta (371 = 607 pentru 300 um prin formula contabila 607 = 371 pentru 300 um) si se reia procedura
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.