Achizitie auto de la persoana fizica

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
sorina87

Achizitie auto de la persoana fizica

#1 Mesaj de sorina87 »

Buna seara. Am si o situatie cu un SRL (platitor de TVA) care va achizitiona o masina de la o persoana fizica. Intrebarea mea este cum se face achizitionare: prin contract de vz cumparare? Daca este doar prin contract, cum inregistrez in contabilitate? Si trebuie sa declar operatiunea in D394? Multumesc frumos.

ovidiuo

Re: Achizitie auto de la persoana fizica

#2 Mesaj de ovidiuo »

Va duceti in "Fisiere" -> "Furnizori" si creati furnizorul "PERSOANA FIZICA", iar la "cont analitic" in loc de 401.00xxx puneti 462.00xxx (vedeti si dvs. la cat s-a ajuns cu "numaratoarea" la 462 in planul de conturi). Apoi, "Intrari", selectati la tip "R-Contracte", selectati "PERSOANA FIZICA" si jos, in ecranul unde adaugati produsul (autoturismul), la TVA puneti 0 in loc de 19. In D394 se preiau automat datele corespunzatoare. Cam asta ar fi !

sorina87

#3 Mesaj de sorina87 »

Am inteles. Multumesc frumos pt raspuns. O zi buna!

radoii334

#4 Mesaj de radoii334 »

buna ziua,

un SRL (platitor de TVA) care va achizitiona o masina SECCOND-HAND de la o persoana fizica din RO, in scopul revanzarii.

imi spuneti va rog daca procedez corect:
1. achizitia -> Intrari -> tip: H -Achizitii conform art. 312 (second hand)->PF. in partea de jos ce trebuie sa aleg la Tip produs??
2. revanzarea ->iesiri -> tip: H- VANZARI conform art. 312 (second hand) ->PJ. si in partea de joc cum completez??? :D

autofactura emisa conform norme cum se inregistreaza??

multumesc
În scopul aplicării art. 312 alin. (13) și (14) din Codul fiscal, persoana impozabilă revânzătoare va îndeplini următoarele obligații:

a) va ține un jurnal special de cumpărări în care se înscriu toate bunurile supuse regimului special;
b) va ține un jurnal special de vânzări în care se înscriu toate bunurile livrate în regim special;
c) va ține un registru care permite să se stabilească, la finele fiecărei perioade fiscale, totalul bazei de impozitare pentru livrările efectuate în respectiva perioadă fiscală, pe fiecare cotă de TVA aplicabilă, și, după caz, taxa colectată;
d) va emite o factură prin autofacturare către fiecare furnizor de la care achiziționează bunuri supuse regimului special și care nu este obligat să emită o factură. Factura emisă prin autofacturare trebuie să cuprindă următoarele informații:
1. numărul de ordine și data emiterii facturii;
2. data achiziției și numărul cu care a fost înregistrată în jurnalul special de cumpărări prevăzut la lit. a) sau data primirii bunurilor;
3. numele și adresa părților;
4. codul de înregistrare în scopuri de TVA al persoanei impozabile revânzătoare;
5. descrierea și cantitatea de bunuri cumpărate sau primite;
6. prețul de cumpărare, care se înscrie în factură la momentul cumpărării pentru bunurile în regim de consignație.

Scrie răspuns