venituri din despagubiri

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
cristeae

venituri din despagubiri

#1 Mesaj de cristeae »

Buna ziua,in cazul unei micro agricultura - veniturile din despagubiri primite de la asigurari si afir intra in baza de calcul a impozitului pe venit? programul saga il trece la suma impozabila,am citit art.53 CF si din cate inteleg nu ar trebui. Fiind o suma mai mare as dori sa fiu sigura .
Ce parare aveti ?
Multumesc.

paturcai

Re: venituri din despagubiri

#2 Mesaj de paturcai »

"ART. 53 - Baza impozabila
(1) Baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, din care se scad:
a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
b) veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
c) veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
d) veniturile din subventii;
e) veniturile din provizioane, ajustari pentru depreciere sau pentru pierdere de valoare, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
g) veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;
h) veniturile din diferente de curs valutar;
i) veniturile financiare aferente creantelor si datoriilor cu decontare in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora;
j) valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii, inregistrate in contul "709", potrivit reglementarilor contabile aplicabile;
k) veniturile aferente titlurilor de plata obtinute de persoanele indreptatite, potrivit legii, titulari initiali aflati in evidenta Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor sau mostenitorii legali ai acestora;
l) despagubirile primite in baza hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului;
m) veniturile obtinute dintr-un stat strain cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, daca acestea au fost impozitate in statul strain.
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.
Nu trebuie sa fii primul dar trebuie să fii cel mai bun!

cristeae

#3 Mesaj de cristeae »

Am citit si eu dar nu inteleg de ce programul saga trece la suma impozabila, eu mereu zic ca saga stie mai bine decat mine, de aceea va intreb, mai ales ca astept un control tva.

paturcai

#4 Mesaj de paturcai »

Intrebati la cei care vin in control sau dati un telefon la ANAF
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.

cristeae

#5 Mesaj de cristeae »

Buna seara, sincer nu m-asteptam sa primesc asa un raspuns din partea dvs., de multe ori raspunsurile dvs. mi-au fost de mare ajutor. Poate din cauza oboselii sau crizei de timp uneori ai nevoie ca cineva sa-ti spuna daca gresesti sau nu. Nu vi s-a intamplat niciodata ?
Poate intrebarea mea vi s-a parut banala, dar era mai simplu sa nu raspundeti. Sper ca in continuare raspunsurile dvs. sa ne fie de ajutor.
Multumesc !

paturcai

#6 Mesaj de paturcai »

Nu este un raspuns uricios, este o solutie care am sperat - si sper - sa va ajute
Se pare ca totusi este o mica problema legata de interpretarea conturilor de venituri 75X, 76X a programului/softului
M-am lovit de aceasta situatie si eu am pus o intrebare la randul meu la SAGA.
Uitandu-ma la raspunsul pe care vi l-am dat (eu fiind in aceeasi situatie - culmea la o singura firma) imi dau seama ca as fi putut si eu interpreta a "lehamite" acel raspuns; va asigur ca nu asta am vrut sa va transmit, ci am incercat sa va ajut; sa stiti ca si eu dau (nu de putine ori) telefon la ANAF; ca nu primesc raspunsurile pe care le astept nu ma supara, in definitiv asta e!
Daca prin raspunsul dat ati inteles contrariul unui ajutor colegial imi cer scuze din nou.

cristeae

#7 Mesaj de cristeae »

Cand am intrat pe forum si am vazut ca mi-ati raspuns eram bucuroasa si sigura ca voi gasi o explicatie care ma va ajuta sa iau o decizie buna , cand am citit parca am primit un pumn in cap, de suparat nu ma supar, in primul rand nu am dreptul atata timp cat nu stiu si cer ajutorul altora care la randul lor sunt sigura ca au destule probleme si totusi isi fac timp sa ajute si pe altii care sunt in impas.
Inca odata multumesc si va apreciez mult .

tomac

#8 Mesaj de tomac »

Vă spun eu de ce le pune pe impozabile: din prudență și pentru că nu are toate informațiile necesare pentru a completa coloana de venit neimpozabil.
Citiți cu atenție textul codului fiscal: nu orice venit din despăgubiri se trece acolo. Pe acel cont de venituri din despăgubiri pot fi sume facturate către parteneri comerciali nu neapărat sume încasate de la societățile de asigurări. Pot fi sume achitate de stat, pot fi despăgubiri pentru servicii și nu neapărat pentru bunuri.
De aceea, atunci când există situații în care este necesar a se analiza conținutul contului de venituri, a analiza structura venitului, este necesar ca utilizatorul să decidă dacă este impozabilă sau nu acea sumă. Din prudență, programul le consideră impozabile. Iar utilizatorul va completa manual coloana de venituri neimpozabile cu sumele despre care știe cu certitudine că sunt neimpozabile.
Am mai explicat astea și cu alte ocazii nu doar acum și probabil nici nu va fi ultima dată.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

cristeae

#9 Mesaj de cristeae »

Multumesc mult, acum sunt sigura ca ceea ce am facut este bine.
Sanatate si numai bine.

Scrie răspuns