Stabilire impozit pe dividende ANAF

petrur126

Stabilire impozit pe dividende ANAF

#1 Mesaj de petrur126 »

Buna ziua.
Daca cineva ar putea sa ma lamureasca cu urmatoarea speta:
- Anul trecut, in urma unui control fiscal privind avansurile ridicate, s-a stabilit ca suma acestora sa fie considerata dividende.
- In fisa de platitor s-a inscris aceasta suma (Impozitul aferent dividendelor) pe baza Procesului-verbal emis de catre inspectori.
- Societatea a platit impozitul stabilit de catre inspectori (esalonat).
- In fisa de platitor a aparut si o suma reprezentand penalizari de nedeclarare privind acesata suma.

Intrebarea mea este (dupa ce am discutat cu inspectorul care a scris PV, care nu m-a putut lamuri):
- Este corect sa se plateasca aceste penalizari de nedeclarare?

Am mai cautat raspunsuri, dar nu m-am lamurit.

Multumesc anticipat!

pomparaus

Re: Stabilire impozit pe dividende ANAF

#2 Mesaj de pomparaus »

Daca acele "avansuri" - multi meseriasi ca sa nu aiba sold mare in casa (in loc sa ii lamureasca pe administratori/asociati sa ridice dividende cu plata impozitului aferent) ii duc prin 542 avans spre decontare, isi imprumuta administratorii/asociati, etc...sunt depistate de catre organele de control, este clar ca te pun sa platesti penalitati de la acea data de cand ar fi trebuit sa fie dividende.
Cu alte cuvinte dupa logica mea, da este corect sa fie calculate penalitati.

gheorghei642

#3 Mesaj de gheorghei642 »

petrur126:
1.În situaţia în care contribuabilul/plătitorul nu a declarat sau a declarat incorect obligaţiile fiscale principale, acestea se stabilesc de organul de inspecţie fiscală prin decizii de impunere.
2. Pentru obligaţiile fiscale principale prevăzute la pct. 1, contribuabilul/plătitorul datorează o penalitate de nedeclarare de 0,08% pe fiecare zi, începând cu ziua imediat următoare scadenţei şi până la data stingerii sumei datorate, inclusiv,, fără a se mai calcula pentru acestea penalităţi de întârziere. Stabilirea penalităţii de nedeclarare, nu înlătură obligaţia de plată a dobânzilor
prevăzute de lege.
3. Penalitatea de nedeclarare se stabileşte de către organul fiscal central competent în administrarea obligaţiilor fiscale ale contribuabilului/plătitorului, denumit în continuare organ fiscal competent, şi se comunică prin decizie referitoare la obligaţiile fiscale accesorii reprezentând penalităţi de nedeclarare.
4. Penalitatea de nedeclarare stabilită se reduce cu 75%, dacă obligaţiile fiscale principale stabilite prin decizie, se sting, asa cum ati mentionat, prin esalonare la plata, situatie care impune ca reducerea de 75% sa fie acordata la finalizarea esalonarii la plata.
Ori de câte ori organul fiscal constată incidenţa adica finalizarea esalonarii la plata, acesta comunică decizia referitoare la obligaţiile fiscale accesorii reprezentând penalităţi de nedeclarare prin evidenţierea reducerii de 75% aplicate.
In situatia in care organul fiscal nu a constatat inca incindenta, va trebui sa va adresati cu o cerere in vederea indeplinirii obligatiei ce-i revine potrivit art.181.alin.2 indice 1 din Codul de procedura fiscala.

petrur126

#4 Mesaj de petrur126 »

Multumesc mult pentru raspunsurile complete.

Scrie răspuns