DECIZIE NEIMPUTABILA

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
serbanv59

DECIZIE NEIMPUTABILA

#1 Mesaj de serbanv59 »

Buna ziua,

Banii retrasi aproape zilnic inregistrati in 461 ,prin urmare acesti bani trebuie sa i justifici ,ceea ce nu este cazul si la noi.
Am dus banii in casa si am facut o decizie in care am specificat ca nu sunt imputabili si se va calcula impozitul pe dividende pentru ca sa nu zica cineva ca s-a prejudiciat statul.
Stiu ca,nu este corect in nici o varianta dar,asa s-a considerat in unanimitate.
La o suma de 500.000 calculezi impoz pe divide x 5%=25000 si fac 635=446 25000

Intrebare daca nu am profit si deci nimic de repartizat , cum pot sa fac ceea ce am scris mai sus ?

Nu prea inteleg si doresc sa ma lamureasca cineva.

Multumesc

tomac

Re: DECIZIE NEIMPUTABILA

#2 Mesaj de tomac »

Nu se poate face așa ceva.
În acel caz sumele de bani sunt, în cel mai fericit caz, considerate venituri din alte surse ale persoanei beneficiare și se impun prin reținere la sursă cu 10% conform art.114 cod fiscal.
Dividende se pot distribui exclusiv din profit.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

serbanv59

#3 Mesaj de serbanv59 »

Fiind pe pierdere nu ai cum sa distribui dividende ,este foarte clar .
Deasemenea am inteles ca,referitor la acea Decizie cum ca nu este imputabila( nu ai cum sa imputi oricum cuiva ,pentru ca aici nu este vb de un produs ca,este lipsa ci de o suma destul de mare pe care nu are cum sa o justifice)
La ce va referiti cand spune ti ca ,sunt venituri din alte surse si trebuie sa se retina 10% ?din ce se retine?

Oare este corect ca acei bani dusi in 461 (sunt retrageri de la banca care nu i-am vazut fizic si am hotarat sa-i duc in 461) sa i inreg.prin NC 461=7581 si sa iau in considerare la calulul impozitului pe profit ,ca la un eventual control sa nu se spuna ca am prejudiciat statul.
Va rog din suflet sa ma ajutati intrucat,m-am tot informat insa ,parerile sunt impartite si nu stiu care este cea mai corecta varianta .

Multumesc

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Mă refer că a folosit banii din firmă pe persoană fizică, fără nici cea mai mică justificare legală. La asta mă refer. Banii încasați de firmă sunt ai firmei nu a asociaților sau administratorilor. Devin banii lor dacă li se restituie un credit anterior, dacă li se plătesc sume în baza unor contracte (de exemplu contract de muncă, contract de administrare, etc) sau dacă asociaților li se cuvin dividende. Dacă nu se regăsesc în nicio astfel de situație discutăm despre utilizarea banilor societății în scop personal. Și aici există două variante:
1. să-i restituie acesteia
2. dacă nu-i restituie, atunci banii respectivi sunt considerați veniturile persoanei care a încasat banii respectivi, făcând parte dpvd fiscal din categoria veniturilor din alte surse, iar pentru acest tip de venituri plătitorul venitului, adică societate, are obligația de a calcula, reține și plăti la bugetul de stat impozit pe venit de 10%.
Pune mâna și citește codul fiscal. Și citește și bazele contabilității încă o dată.
Dacă ai contabilizat deja 461=5311 sau 461=5121, tu vrei să mai faci 461=7581? Adică să dublezi suma datoriei persoanei către societate?

serbanv59

#5 Mesaj de serbanv59 »

Da Tomac asa este ,am gresit pt ca se dubleaza datoria si am sa citesc codul fiscal .
Firma este platitoare de impozit pe profit si dupa cum am spus este pe piedere din 2020 ,impozitul pe profit este la acest moment -56020 (pt ca s-a platit in plus) .
Daca in 461 am suma de 850.000 lei calculez x 10%=85000 si acestia trebuie sa i declar si sa-i si platesc ? si sa i declar acum cand fac D101
Gresesc cu ceva?

multumesc

pomparaus

#6 Mesaj de pomparaus »

Pune mâna și citește codul fiscal. Și citește și bazele contabilității încă o dată - a zis bine @tomac, pt.ca nici contabilii cu experienta nu misca banii din 5311 cu NC si ii plimba prin alte conturi - vezi doamne sa nu ramana in casa (pt.ca ei de fapt nu exista); iti cunosc povestea ca ai facut DP - in baza a ce sau ce ai scris pe ea doar tu stii!!!).
Ii lasi acolo in 5311 , pt.ca sunt banii societatii nu ai administratorului. El isi asuma raspunderea ca acei bani sunt scriptic si nu sunt faptic. RAMAN in 5311. Daca vine un control, ei decid ca acei bani NU SUNT faptic si ca patronul i-a bagat in buzunar - deci au devenit venituri pentru acel patron care se vor impozita cu 10%.
De ce iti asumi tu raspunderea facand artificii contabile ?!

tomac

#7 Mesaj de tomac »

serbanv59 scrie: Lun Ian 10, 2022 1:03 pm Daca in 461 am suma de 850.000 lei calculez x 10%=85000 si acestia trebuie sa i declar si sa-i si platesc ? si sa i declar acum cand fac D101
Gresesc cu ceva?
Da. Greșești:
1. suma din 461 este sumă netă. Așadar se presupune că banii aceia sunt plătiți efectiv. Ori la sume nete impozitul se calculează altfel. Dacă acea sumă e netă, atunci înseamnă că ea reprezintă practic 90% din brut, adică brutul era de 850,000/90% adică 944,444 lei. Abia acum 944,444 lei x 10% = 94444 lei impozit și suma netă este 850.000 lei.
2. nu are nici o treabă cu 101 că nu-l faci acum asta e aproape sigur. Se calculează și se declară prin D100 având ca scadență 25 a lunii următoare celei în care banii s-au plătit sau s-a constatat că ei reprezintă alte venituri.

serbanv59

#8 Mesaj de serbanv59 »

Va multumesc pt sfat.

Scrie răspuns