INCHIDERE CREANTE/DATORII

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
bizganf

INCHIDERE CREANTE/DATORII

#1 Mesaj de bizganf »

Buna ziua,
Societatea in cauza, o microintreprindere are solduri scadente de mai bine de 3 ani la 409/419/401/411, atat in RON cat si IN USD/EUR.
3/4 dintre acestia sunt straini, din afara UE, si care nu se vor recupera niciodata.
Merntionez ca aceste sume nu au fost evaluate lua=nar/anual la cursul BNR (contabilitatea a fost tinuta de altcineva si nu stiu sa va spun motivul pentru care nu a facut asta)
Cum as putea inchide aceste solduri corect si legal?
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in acest sens.
Multumesc frumos

balazse

Re: INCHIDERE CREANTE/DATORII

#2 Mesaj de balazse »

Ca si prim pas ar trebui verificat daca nu cumva unii parteneri apar atat pe 401 cat si pe 4111, si s-a efectuat o compensare, care nu a fost inregistrata (am vazut caz in care nu s-au inregistrat primirea de bilet la ordin/cec si girat mai departe, sau caz in care partenerul strain a compensat 401 cu 4111, dar la firma din RO nu s-a realiza).
Poate te ajuta cele postate aici:
https://www.sagasoft.ro//forum/viewtopi ... =8&t=26208

bizganf

#3 Mesaj de bizganf »

Este o singura situatie in care un partener este atat client cat si furnizor, dar nu vrea sa faca compensare, pe motivul canu-si recunoaste datoria (la noi este mai mare decat la el, din diferente de curs valutar)
In rest toti sunt diferiti si individuali.
Sa inteles ca daca furnizorii ii trec pe 7588 si platesc impozit, este suficient?
Clientii pe 654 sau 6588?

pomparaus

#4 Mesaj de pomparaus »

Are dreptate partenerul sa nu isi recunoasca datoria rezultata din diferente de curs valutar - diferentele (favorabile/nefavorabile) sunt suportate de firma ta : eu iti dau 100 euro azi, iar tu mi-i restitui peste ceva timp dar tot 100 euro , ori transformati in lei cineva a castigat/pierdut.
Furnizorii ii inchizi prin 7588 si clientii prin 6588.

bizganf

#5 Mesaj de bizganf »

Aici o sa mai verific si dupa cum am preluat, asa arata situatia.
Administratorul ar trebui sa faca un proces verbal de stingere a creantelor si datoriilor, corect? sau AGA?

pomparaus

#6 Mesaj de pomparaus »

La noi in urma inventarierii patrimoniului comisia/contabilul face adresa catre administrator cam asa : Avand in vedere ca anumite facturi furnizori au ramas cu sold in evidenta financiar-contabila si tinand cont ca vechimea lor e mai mare de 3 ani, cat si faptul ca furnizorii nu au solicitat sumele respective (confirmari de sold neexistand), va rugam sa fiti de acord cu prescrierea lor, suma de _________ lei devenind venit impozabil pentru SC ______ SRL.....

bizganf

#7 Mesaj de bizganf »

Multumesc pentru raspunsuri!

costanc757

#8 Mesaj de costanc757 »

Cheltuiala este deductibila sau nu?

Scrie răspuns