Bonuri de mancare, cafea, sucuri si altele

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
chirilar140

Bonuri de mancare, cafea, sucuri si altele

#1 Mesaj de chirilar140 »

Buna ziua. Administratorul firmei, platitoare de TVA si impozit pe profit, obisnuieste sa mearga in "deplasari personale" (Austria, Olanda etc) si plateste cu cardul firmei (mancare, cafea , sucuri etc). Vechea contabila nu inregistra bonurile la intrari, le atasa la extrasul de cont iar plata o baga pe cheltuiala. Este corect asa ceva? Din cate vad se obisnuieste si in Romania plata la supermarketuri cu cardul firmei, va rog sa ma ajutati cu o idee legala de a inregistra aceste cheltuieli. Contabilul sef cu care am lucrat la alta firma nu ii lasa pe administratori sa faca asemenea plati de pe firma, de aceea eu stiam ca nu e voie, dar aici sunt exagerat de multe astfel de bonuri.
Multumesc frumos!

tomac

Re: Bonuri de mancare, cafea, sucuri si altele

#2 Mesaj de tomac »

Aici e întreagă discuție.
Teoretic se pot înregistra pe cheltuieli ce sunt nedeductibile fiscal, dar asta nu îndepărtează riscul de a fi considerate avantaje în natură ale persoanei și să-i fi taxate acestuia ca atare. În sensul că dacă este salariat i se pot adăuga la salariu dacă pot fi legate de persoana lui - caz în care devin cheltuieli deductibile pentru impozit pe profit, însă i s-ar taxa cu CAS, CASS și impozit, ori dacă nu este salariat, ar putea rămâne ca o cheltuială nedeductibilă fiscal la firmă însă i se consideră venituri din alte surse și i se impozitează cu 10%.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

chirilar140

#3 Mesaj de chirilar140 »

Administratorul (care e si asociat unic) nu este angajat pe societate. Totusi se poate ca aceste bonuri sa se inregistreze direct pe cheltuiala (623) la inregistrarea extrasului de cont, fara a mai fi inregistrate la intrari? Va intreb pentru ca nu am mai intalnit aceasta metoda ( mentionez ca lucrez de 6 ani in domeniul acesta). Asta inseamna ca trebuie sa depuna Declaratia unica pentru veniturile din alte surse si sa plateasca impozit? Multumesc pentru ajutor.

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Da, se pot pune pe cheltuială și direct, dar dacă sunt venituri din alte surse, plătitorul este cel care are obligația reținerii impozitului la sursă. Ele se încadrează la art.114 CF.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

chirilar140

#5 Mesaj de chirilar140 »

Multumesc frumos pentru raspunsuri! :)

Scrie răspuns